ΑΙΓΑΙΟΝ

Έκθεση «ΑΙΓΑΙΟΝ» στο ΝΟΗΣΙΣ

Πότε και πώς δημιουργήθηκε το Αιγαίο Πέλαγος και τα νησιά του; Υπάρχουν ενεργά ηφαίστεια στην Ελλάδα; Είχε πάντα η χώρα μας το μεσογειακό κλίμα που έχει σήμερα; Τι είδους ζώα και φυτά έχουν ζήσει στην περιοχή μας κατά το παρελθόν; Έζησαν ποτέ δεινόσαυροι στην Ελλάδα; Πώς συνδέονται οι Κύκλωπες και οι Αμαζόνες, ο Πολυβώτης και η Μέδουσα με τη γεωλογική ιστορία του Αιγαίου;

Αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα βρίσκουν απαντήσεις στην περιοδική έκθεση «ΑΙΓΑΙΟΝ – η γέννηση ενός Αρχιπελάγους» που διοργάνωσε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και παρουσιάζεται στο ΝΟΗΣΙΣ για δεύτερη χρονιά, μετά από παράταση, μέχρι το Μάιο του 2014. Η έκθεση παρουσιάζει τη δημιουργία του Αιγαίου πελάγους και την ομορφιά των τοπίων και των ακτών του. Ο επισκέπτης συλλαμβάνει τις διεργασίες που σμίλεψαν τα αιγαιοπελαγίτικα νησιά και διαμόρφωσαν το υπόβαθρο για την ανάπτυξη των σύγχρονων οικοσυστημάτων, αντιλαμβάνεται τη συνεχή αλληλεπίδραση γεωλογίας και πολιτισμού, ενώ παράλληλα γεμίζει τις αισθήσεις του με εικόνες από τα νησιά και τη ζωή του αρχαίου αυτού πελάγους.

Μέσα από εντυπωσιακά απολιθώματα και πετρώματα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, του Μουσείου Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, πλούσιο φωτογραφικό υλικό, αναπαραστάσεις, προβολές και οπτικοακουστικές διαδραστικές εφαρμογές, εμφανίζονται οι γεωλογικές διεργασίες και τα αποτελέσματα των χερσαίων και θαλάσσιων μηχανισμών που διαμόρφωσαν τα τελευταία 250 εκατομμύρια χρόνια τόσο το ιστορικό αρχιπέλαγος, όσο και τα οικοσυστήματα στην περιοχή.

Η έκθεση, πέρα από την επιστημονική της επάρκεια και τον εκπαιδευτικό της χαρακτήρα, σκοπό έχει να αποκομίζει ο επισκέπτης της τη δύναμη των τοπίων και της ομορφιάς του Αιγαίου πελάγους μέσα από σύγχρονους τρόπους παρουσίασης, όπου τα εκθέματα, οι εικόνες και οι οπτικοακουστικές παρουσιάσεις συνθέτουν ένα δυνατό επικοινωνιακά και εικαστικά σύνολο, ικανό να θέλξει και να εντυπωσιάσει το ευρύ κοινό.

Προσφορά: Έκθεση ΑΙΓΑΙΟΝ + Προβολή “Δαρβίνος: Το μυστήριο της φύσης» (3D) ή Δεινόσαυροι (3D) στο Κοσμοθέατρο
7 Ευρώ το μειωμένο εισιτήριο
9 Ευρώ το κανονικό εισιτήριο
Ισχύει για σχολικές ομάδες και για μεμονωμένους επισκέπτες (όταν η προβολή είναι διαθέσιμη στο πρόγραμμα)

Προσφορά: Έκθεση ΑΙΓΑΙΟΝ + Προβολή «Η Γη και εγώ» στο Πλανητάριο
7 Ευρώ το μειωμένο εισιτήριο
9 Ευρώ το κανονικό εισιτήριο

Ισχύει για σχολικές ομάδες και για μεμονωμένους επισκέπτες (όταν η προβολή είναι διαθέσιμη στο πρόγραμμα)

Τις καθημερινές πραγματοποιούνται εκπαιδευτικές ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα σε σχολεία και ομάδες επισκεπτών.

Κρατήσεις για ομάδες & σχολεία: Τηλέφωνο2310 483 000 (εσ. 2), Δευτέρα-Παρασκευή 8:30-13:30

Τα σαββατοκύριακα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις για το κοινό. Για το πρόγραμμα πατήστε εδώ.

Για παιδιά άνω των 5 ετών έχουν σχεδιαστεί ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα, με τον τίτλο «Σαββατοκύριακα στο Αιγαίο», που υλοποιούνται κάθε σαββατοκύριακο. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ωράριο λειτουργίας της έκθεσης:
Τρίτη-Παρασκευή 9:30-14:30
Σάββατο 13:30-20:30
Κυριακή 11:30-18:30
Δευτέρα κλειστά
Ιστοσελίδες:
www.aegeon.org.gr
www.lesvosmuseum.gr
www.noesis.edu.gr

Facebook Aegeon – Birth of an Archipelago

Δείτε το σποτ της έκθεσης

European Union Digital Greece Espa
Με την συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης