Η Σεληνάκατος

Σεληνάκατος του προγράμματος Απόλλων
Σεληνάκατος του προγράμματος Απόλλων. Δεξιά της διακρίνεται ένα ηλεκτροκίνητο όχημα. Στο δεξιό σκέλος του ορόφου καθόδου διακρίνεται η σκάλα που οδηγεί στον όροφο ανόδου.

Η Σεληνάκατος αποτελούσε ένα αυτόνομο διαστημικό όχημα, σκοπός του οποίου ήταν η μεταφορά προς και από την επιφάνεια της Σελήνης των 2 από τα 3 μέλη της Αποστολής του προγράμματος Απόλλων.
Αποτελούνταν από 2 τμήματα ορόφους και το συνολικό της βάρος ήταν περίπου 15 τόνοι. Λόγω της έλλειψης ατμοσφαιρικής αντίστασης, η προσεδάφιση γινόταν με την ισορρόπηση του οχήματος με τον επιβραδυντικό πυραυλοκινητήρα του κατώτερου ορόφου καθόδου.
Ο όροφος αυτός διέθετε 4 σκέλη με πέλματα για την στήριξή του στο έδαφος. Το τμήμα αυτό παρέμενε στη Σελήνη.
Ο όροφος ανόδου περιείχε το θάλαμο πλοήγησης και διαμονής. Διέθετε ξεχωριστό κινητήρα για την αναχώρηση και συνάντηση με το θάλαμο διακυβέρνησης, ο οποίος παρέμενε στο μεταξύ σε περισεληνιακή τροχιά.
Η έξοδος και κάθοδος των αστροναυτών με ειδική στολή στην επιφάνεια της Σελήνης γινόταν μέσω μιας καταπακτής.
Ήταν απαραίτητο πριν από την έξοδο στο Σεληνιακό κενό, να αφαιρεθεί ο ατμοσφαιρικός αέρας από το θάλαμο της Σεληνάκατου και να ξαναγεμίσει μετά την επιστροφή του πληρώματος και το σφράγισμα της καταπακτής.

European Union Digital Greece Espa
Με την συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης