Κατηγορίες
Νόησις Εργαστήρι - Εκπαιδευτικά Προγράμματα

“Οι Φίλοι του Τεχνικού Μουσείου Θεσσαλονίκης” για την επέτειο 10 χρόνων του ΝΟΗΣΙΣ

aerofotografia1.jpg

Στις 27 Οκτωβρίου του 2004 ο Κωστής Στεφανόπουλος με την ιδιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας εγκαινίαζε το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας. Ο Πρόεδρος είχε ήδη εκφράσει την ευαρέσκεια του για το έργο που είχε προηγηθεί, κατά την επίσκεψη του στο εκθετήριο του Τεχνικού Μουσείου στη Σίνδο και είχε απονείμει στον Πρόεδρο μας, αείμνηστο καθηγητή Νίκο Οικονόμου, το παράσημο του Ταξιάρχη της Τιμής.

Από την ημέρα των εγκαινίων άνοιξε ένας νέος κύκλος που πρόσφατα συμπλήρωσε δεκαετία.

Σε αυτό το χρονικό διάστημα εκατοντάδες χιλιάδες επισκεπτών ξεναγήθηκαν στις 3 μόνιμες και στις 18 περιοδικές εκθέσεις του ιδρύματος, απολαμβάνοντας παράλληλα πρωτόγνωρες εμπειρίες στα θεάματά του.

Περισσότερες από 1.200 σχολικές ομάδες παρακολούθησαν εκπαιδευτικά προγράμματα για την πυραυλική, την μαγεία της επιστήμης, την επιστήμη στην κουζίνα, τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

Παράχθηκε η πρώτη ελληνική παραγωγή πλανηταρίου με μη αστρονομικό περιεχόμενο. Με τη συνεργασία του Γαλλικού Ινστιτούτου και του Βρετανικού Συμβουλίου παρουσιάσθηκαν δεκάδες καφέ της επιστήμης, σε θέματα από την ηθική της τεχνολογίας έως τα μαμούθ των Γρεβενών.

Ομάδες ενδιαφερομένων εκπαιδεύτηκαν στη ρομποτική, τον αερομοντελισμό, την εκλαΐκευση της επιστήμης.

Οργανώθηκαν και υλοποιούνται τα γενέθλια και οι θερινές κατασκηνώσεις του επιστήμονα.

Δοκιμάστηκε η παραγωγή επιστημονικής θεατρικής παράστασης, το ΝΟΗΣΙΣ συνεργάσθηκε με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος και συνδέθηκε ζωντανά με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό δίνοντας ευκαιρία σε μαθητές να μιλήσουν με αστροναύτες.

Κάλεσε κορυφαίες προσωπικότητες όπως οι καθηγητές Κριμιζής και Τάσσιος να μιλήσουν για το χθες και το αύριο.

Πραγματοποιήθηκαν αφιερώματα και πρεμιέρες ταινιών επιστημονικής φαντασίας, μουσικές εκδηλώσεις με μοναδικές παραστάσεις της κρατικής ορχήστρας.

Δόθηκε βήμα στον εθελοντισμό και ευκαιρίες για ανάπτυξη πρακτικής άσκησης για φοιτητές από όλη την Ελλάδα.

Το ΝΟΗΣΙΣ συμμετείχε σε ερευνητικά προγράμματα συνδράμοντας στην επίτευξη εθνικών και ευρωπαϊκών στόχων.

Περισσότεροι από 1.300.000 άνθρωποι, κυρίως νέοι, βημάτισαν ήδη στις φιλόξενες και ευρύχωρες αίθουσες του, αναζητώντας κάτι περισσότερο ή κάτι διαφορετικό από την τηλεόραση, τη σχολική τάξη ή το εμπορικό κέντρο. Άνθρωποι που θέλουν να μάθουν, να ψυχαγωγηθούν αλλιώς, να διευρύνουν τα όρια των αναζητήσεων τους για επαγγελματικό προσανατολισμό, καινοτομική σκέψη, που επιθυμούν να συναντηθούν με ανθρώπους κοινών ενδιαφερόντων γύρω από την επιστήμη, την τεχνολογική και βιομηχανική κληρονομιά. Άνθρωποι που γοητεύονται στην ιδέα της τεχνολογίας στην Αρχαία Ελλάδα και στη θέα μιας μοτοσυκλέτας του 1920, άνθρωποι που πιστεύουν ότι τα υλικά της επιστήμης και της τεχνολογίας είναι κυρίαρχα στην οικοδόμηση του κόσμου. Άνθρωποι που δηλώνουν αδιάφοροι αλλά συγκινούνται βλέποντας το αυτοκίνητο που αγόρασαν μεταχειρισμένο σαν φοιτητές, που εκπλήττονται από την αποκάλυψη της λειτουργίας του κινηματογράφου και την τριδιάστατη προβολή. Γονείς που συνοδεύουν τα παιδιά τους και δάσκαλοι τους μαθητές τους.

Για μια δεκαετία, όχι ιδιαίτερα φωτεινή, η όαση του ΝΟΗΣΙΣ κρατά την Ελλάδα, που πάντα ελπίζει, συνδεδεμένη με τον σύγχρονο προηγμένο κόσμο και δροσίζει τη νεολαία που αντιστέκεται με τα νάματα της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Πολλοί μπορούν να επαίρονται για τα μεγάλα τους οράματα που ποτέ δεν υλοποιήθηκαν, λίγοι σεμνύνονται για τα όνειρα που έκαναν πραγματικότητα. Μεταξύ αυτών των ολίγων αλλά εκλεκτών μπορούν να συγκαταλεχθούν και το “Τεχνικό Μουσείο Θεσσαλονίκης” (πλέον “Φίλοι του Τεχνικού Μουσείου Θεσσαλονίκης”) και το Ίδρυμα ΝΟΗΣΙΣ.

 

Δημοσιεύτηκε 13 Νοεμβρίου, 2014