Κατηγορίες
Νέα Νόησις Εργαστήρι - Εκπαιδευτικά Προγράμματα

Παύλος Μωραΐτης-Καλλιγραφικές απεικονίσεις επιστημονικού λόγου

Παύλος Μωραΐτης

Ο ευγενής Αλεξανδρινός – Ο χαρισματικός Θεσσαλονικιός
Καλλιγραφικές απεικονίσεις επιστημονικού λόγου

Εγκαίνια έκθεσης: Κυριακή 22/3/2015, στις 11.30

MORAITIS-INVITATION

Διάρκεια έκθεσης: 22/3-31/5/2015

Ώρες λειτουργίας:
Τρίτη – Παρασκευή: 10.00-15.00
Σάββατο: 13.30-20.30
Κυριακή: 11.30-18.30

Είσοδος ελεύθερη.

Το ΝΟΗΣΙΣ φιλοξενεί την πρωτότυπη και ανέκδοτη συλλογή του Παύλου Μωραΐτη (1937-2010), ενός Αλεξανδρινού ερασιτέχνη καλλιγράφου, που αποτέλεσε για εκείνον αντικείμενο μελέτης, τεκμηρίωσης και καλλιτεχνικής απεικόνισης για περισσότερα από 25 χρόνια.

Στην έκθεση παρουσιάζεται μια επιλογή από χειρόγραφά του μέσα από τα οποία φιλοδοξεί να κεντρίσει το ενδιαφέρον του καθένα για ό,τι τον συγκινεί: τα μαθηματικά, τον πολιτισμό, την καλλιγραφία, την Αρχαία Ελλάδα, την Αρχαία Αίγυπτο, τη δημιουργικότητα και την επιστήμη γενικότερα. Οι δημιουργίες του έχουν φιλοτεχνηθεί σε διάστημα 20 ετών σε βαμβακερό χαρτί με τη χρήση πληθώρας υλικών και παραπέμπουν υφολογικώς σε κλασικά χειρόγραφα.

Στόχος του καλλιγράφου ήταν να κάνει ελκυστικά τα θέματα των μαθηματικών και της επιστήμης, ώστε να γίνουν πηγές έμπνευσης για σπουδαστές, εκπαιδευτικούς αλλά και το πλατύ κοινό.

Η έκθεση εκτός από τα αυθεντικά χειρόγραφα περιλαμβάνει μία σειρά κατασκευών του ερασιτέχνη καλλιγράφου για εκπαίδευση στην αστρονομία.

Βιογραφικό Σημείωμα

Γεννήθηκε το 1937 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και πέθανε το 2010 στη Θεσσαλονίκη. Όντας ηλεκτρολόγος μηχανικός εργάστηκε πάνω από 25 χρόνια στις πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου σε όλη την περίμετρο της Αφρικής και της Σαχάρα, στη Βόρειο Θάλασσα και στη Νέα Γη στον Καναδά.

Μελέτησε μαθηματικά και επιστημονικά θέματα, καθώς και τους αρχαίους πολιτισμούς της Ελλάδας και της Αιγύπτου. Η καλλιγραφία υπήρξε σύμφυτη με την αγωγή που πήρε ως Αλεξανδρινός, φοιτώντας στο Saint Marc (Γαλλικό σχολείο στην Αλεξάνδρεια). Χρησιμοποίησε την αισθητική για να κάνει ελκυστικά τα θέματα που συχνά απωθούν τους μαθητές: τα μαθηματικά, τη φυσική, την αστρονομία, τις εφευρέσεις.

Η ανάγκη του Παύλου Μωραΐτη να αποτυπώσει τις εικόνες των αρχαίων παπύρων, των τοιχογραφιών της Αιγύπτου, των σημαντικών ανακαλύψεων των Ελληνιστικών χρόνων, αλλά και των συναισθημάτων του για τα μαθηματικά και τον φυσικό κόσμο, τον οδήγησε να δημιουργήσει σειρές χειρογράφων, που άλλοτε είχαν θέματα μαθηματικά, άλλοτε αρχαίες ελληνικές ανακαλύψεις και τα περισσότερα μία σειρά αποδείξεων του Πυθαγορείου Θεωρήματος, που για εκείνον ήταν ένας σταθμός ή μία αφετηρία για τη σκέψη και τη γεωμετρία.

Το έργο του περιλαμβάνει 150 περίπου αποδείξεις του Πυθαγορείου Θεωρήματος εκ των οποίων οι 36 είναι δικές του προσωπικές αποδείξεις.

Όνειρο του Παύλου Μωραΐτη ήταν η δημιουργία μαθηματικού μουσείου με όργανα μέτρησης, εργαλεία, βιβλία και οπτικοακουστικά βοηθήματα και μία έκδοση της συλλογής του.

Ως Πρόεδρος του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας Θεσσαλονίκης – για πολλά χρόνια – προσπάθησε να εμπνεύσει νέους σε θέματα αστρονομίας και να φέρει το κοινό πιο κοντά στις θετικές επιστήμες.

MORAITIS BANNER A3

 

Συνδιοργάνωση:

filoi-texn-mous

 

filoi astronom

 

 

 

Χορηγός:

tsabouras

 

Δημοσιεύτηκε 9 Μαρτίου, 2015