Κατηγορίες
To Νόησις ταξιδεύει Νέα

Το ΝΟΗΣΙΣ ταξιδεύει – Κύθηρα

Ο επόμενος προορισμός του ΝΟΗΣΙΣ στο πλαίσιο του προγράμματος “Η ενέργεια για ζωή ταξιδεύει” ήταν τα Κύθηρα.

Γράφει ο Βαγγέλης Τσαρούχας (τμήμα Λειτουργίας ΝΟΗΣΙΣ).

school

Απογειώθηκα από την Αθήνα στις 7:30 π.μ. Ο ουρανός ήταν πεντακάθαρος, το αεροπλάνο άδειο και όλα έδειχναν ότι το ταξίδι θα ήταν ευχάριστο. Και πράγματι ήταν…

Ο υπάλληλος της εταιρείας ενοικίασης αυτοκινήτων ήταν ο πρώτος Κυθηραίος, που συνάντησα. Ένας πολύ χαρωπός άνθρωπος! Φτάνοντας στο ξενοδοχείο, διαπίστωσα ότι τελικά όλοι οι Κυθηραίοι είναι το ίδιο κεφάτοι.

Το Δημοτικό Σχολείο Ποταμού ήταν ο πρώτος μου προορισμός, ένα πολύ όμορφο κτίριο πάνω στον δρόμο. Οι μαθητές ήταν περισσότεροι απ’ό,τι περίμενα. Εκεί συνάντησα και μια παλιά γνωστή μου. Ως δασκάλα, είχε περάσει από τα Κύθηρα, με τελικό πάντα στόχο τη Θεσσαλονίκη. Όταν τελικά κατάφερε να φτάσει με οργανική θέση στη Θεσσαλονίκη, δεν άντεξε και επέστρεψε στα Κύθηρα!

Τα παιδιά της πέμπτης και της έκτης τάξης χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και, αφού δόθηκαν οι απαραίτητες οδηγίες, το παιχνίδι ξεκίνησε. Από κεί και πέρα, δε χρειάστηκε να επέμβει κανείς. Τα παιδιά μπήκαν αμέσως στο πνεύμα και όλα κύλισαν υπέροχα. Μας σταμάτησε το κουδούνι, χωρίς να το καταλάβουμε. Στη συζήτηση που ακολούθησε, μιλήσαμε και για τα οικολογικά προβλήματα του νησιού, την ανομβρία και την απομάκρυνση των κατοίκων από τις καλλιέργειες, για προβλήματα, δηλαδή, που δε θα έπρεπε να απασχολούν δεκάχρονους. Παρόλα αυτά, τα παιδιά ήταν πλήρως ενημερωμένα!

Έπειτα, έφυγα για το γυμνάσιο της Χώρας. Στο παιχνίδι συμμετείχε η Α’ τάξη. Δε θα πω ψέματα: τα παιδιά θα έκαναν οτιδήποτε, προκειμένου να χάσουν μάθημα! Οι μαθητές αυτοί, ως πιο μεγάλοι, κατάλαβαν, από τον πρώτο κιόλας γύρο, ότι πρέπει να παίζει κανείς στρατηγικά. Συνεπώς, όλα εξελίχτηκαν πολύ γρήγορα και ευχάριστα, τόσο ευχάριστα που παρ’ ολίγο να χάσουν το λεωφορείο! Θεωρώ, ότι η εξοικείωση των παιδιών με τουριστικά θέματα, τούς έχει δώσει ένα πλεονέκτημα στο παιχνίδι, διότι αποφάσιζαν ταχύτατα, σωστά και ζυγισμένα, πράγμα που οδήγησε σε πολύ καλά οικονομικά αποτελέσματα. Το σπουδαιότερο ήταν ότι επιχειρηματολογούσαν σωστά στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους.

Τα Κύθηρα μού φάνηκαν ένα μοναδικό νησί, ένα οροπέδιο στη μέση της θάλασσας, με κεφάτους ανθρώπους και έξυπνα παιδιά. Αυτό και μόνο είναι σημαντικό. Σίγουρα από άποψη ανθρώπινου δυναμικού, το μέλλον του νησιού προμηνύεται σπουδαίο!

20180424_082308_preview

20180424_080217_preview

20180424_084419_preview

20180424_092501_preview

Δημοσιεύτηκε 10 Μαΐου, 2018