Κοσμοθέατρο

κοσμοθέατροο Κοσμοθέατρο είναι ένας μοναδικός κινηματογράφος γιγαντοοθόνης (τύπου ΙΜΑΧ) που λειτουργεί στους χώρους του NOESIS – Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας.

Λειτουργεί τόσο ως κινηματογράφος προβολής ταινιών υψηλής ευκρίνειας (70 χιλιοστών), όσο και προβολής τρισδιάστατων / στερεοσκοπικών (3D) ταινιών με ψηφιακά μέσα, τις οποίες ο θεατής μπορεί να παρακολουθεί με ειδικά ενεργά γυαλιά υγρών κρυστάλλων.

Η ιδέα που δημιούργησε τους κινηματογράφους γιγαντοοθόνης είναι απλή: όσο μεγαλύτερη είναι η προβαλλόμενη εικόνα, τόσο πιο έντονη είναι η εμπειρία που βιώνει ο θεατής, ο οποίος αισθάνεται σαν να βρίσκεται εκεί.

Αν προσπαθήσουμε να αυξήσουμε το μέγεθος της προβαλλόμενης εικόνας στην οθόνη, απλά μέσω των φακών της μηχανής, μοιραία ελαττώνεται η ποιότητα της εικόνας. Για αυτό το λόγο, το Κοσμοθέατρο χρησιμοποιεί φιλμ μεγαλύτερου πλάτους, 70 χιλιοστών, σε σχέση με το κλασσικό κινηματογραφικό των 35 χιλιοστών, έτσι ώστε να έχουμε εικόνες μέγιστης ευκρίνειας στην οθόνη.

Τα μεγαλύτερα καρέ του φιλμ περιέχουν, όπως είναι φυσικό, περισσότερο περιεχόμενο με μεγαλύτερη ανάλυση και ευκρίνεια, με το οποίο παράγονται εξαιρετικά καθαρές και υψηλής ποιότητας εικόνες στην οθόνη.

Οι οθόνες που απαιτούνται για την προβολή αυτών των εικόνων είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές των κοινών κινηματογράφων. Αν συνυπολογίσουμε και τα υψηλής ποιότητας και πιστότητας ηχητικά συστήματα, οι γιγαντιαίες αυτές εικόνες μας βυθίζουν σε μια συναρπαστική και μοναδική εμπειρία.

Σήμερα βρίσκονται σε λειτουργία περίπου 500 κινηματογράφοι γιγαντοοθόνης σε όλο τον κόσμο. Ο πρώτος κινηματογράφος επίπεδης γιγαντοοθόνης που εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια είναι το Κοσμοθέατρο του NOESIS – Κέντρου Διάδοσης Επιστημών.

Ο εξοπλισμός προβολής αναλογικών ταινιών μεγάλου φορμά του Κοσμοθεάτρου, έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

    • Μηχανή προβολής της αμερικανικής εταιρίας Megasystems (θυγατρική της εταιρίας Ballantyne, με μεγάλη ιστορία στο χώρο του κλασσικού κινηματογράφου 35 χιλιοστών). Η μηχανή αυτή έχει τη δυνατότητα προβολής φιλμ μεγάλου μεγέθους με καρέ 8 διατρήσεων (οι μικρές οπές στο πλάι του φιλμ) των 70 χιλιοστών, αλλά επίσης και κλασσικό κινηματογραφικό φιλμ των 35 χιλιοστών.
    • 300 αναπαυτικές θέσεις, με ειδικά σχεδιασμένη κλίση για ανεμπόδιστη ορατότητα.
    • Επίπεδη γιγαντοοθόνη 17μ. x 23μ, το πλάτος της οποίας είναι αρκετό για να χωρέσουν δύο λεωφορεία, ενώ το ύψος της προσεγγίζει εκείνο μιας εξαώροφης οικοδομής. Είναι η μεγαλύτερη επίπεδη οθόνη στα Βαλκάνια.
    • Ψηφιακός ήχος DTS cinema surround κατακλύζει την αίθουσα με τη βοήθεια τριάντα ηχείων και έντεκα ενισχυτών.

Ο χαρακτήρας των ταινιών είναι πρωτίστως εκπαιδευτικός, ωστόσο η ποιότητα της παραγωγής αλλά και η οπτικοακουστική απόδοση εξασφαλίζουν ψυχαγωγία υψηλής ποιότητας.

Η εξαιρετική ακουστική και η γενικότερη υποδομή της αίθουσας (σύντομα και ψηφιακές δυνατότητες) επιτρέπουν και άλλες εναλλακτικές χρήσεις, για ιδιωτικά συνέδρια, παρουσιάσεις κλπ.

Για θεατές άνω των 5 ετών.

Για το τρέχον πρόγραμμα προβολών πατήστε εδώ.

 

European Union Digital Greece Espa
Με την συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης