The Planetarium - Interior View

Πλανητάριο

Τι είναι ένα Πλανητάριο
Η αστρονομία είναι μια από τις αρχαιότερες επιστήμες. Για χιλιάδες χρόνια ο άνθρωπος προσπαθούσε να αναπαραστήσει τον νυχτερινό έναστρο ουρανό, έτσι ώστε να μπορέσει να μελετήσει και να κατανοήσει το ρόλο που έπαιξε ο πλανήτης μας, στη δημιουργία του κόσμου και το πώς συνέβη αυτό. Σήμερα, σε διάφορες πόλεις του κόσμου, άνθρωποι όλων των ηλικιών επισκέπτονται το τοπικό πλανητάριο σε μουσεία, ή ακόμη και σχολεία. Διάσημα ονόματα όπως ο Κοπέρνικος, ο Γαλιλαίος, ο Κέπλερ, ο Νιούτον και ο Χέρσελ συνέβαλαν σημαντικά στο να έχουμε απαντήσεις για τον νυχτερινό ουρανό.

Τα πλανητάρια είναι ειδικές αίθουσες, στις οποίες παρουσιάζονται σύντομα εικονικά ταξίδια στο διάστημα με τη χρήση συστημάτων προβολής αστρικών σωμάτων σε ημισφαιρικές θολωτές επιφάνειες, που λειτουργούν ως οθόνες προβολής.

Το «NOESIS» είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης Πλανηταρίων (IPS) από το 1998. Στελέχη του Κέντρου παρακολουθούν σχετικά συνέδρια και βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τα τεκταινόμενα στο διεθνή χώρο. Κατά την περίοδο 1999 – 2002, με τη συνδρομή ξένων συμβούλων με μακρά εμπειρία στο χώρο των πλανηταρίων και πληθώρα δεδομένων και στοιχείων, μελετήθηκε και σχεδιάσθηκε το πλήρως ψηφιακό Πλανητάριο του «NOESIS» και προσδιορίστηκαν τα τεχνικά και λειτουργικά του χαρακτηριστικά.

Από τι αποτελείται;
Η αίθουσα του πλανηταρίου έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

  • Ημισφαιρική οθόνη διαμέτρου 18 μέτρων, με γωνία κλίσης 23 μοιρών της κερκίδας των θεατών
  • 150 επικλινείς αναπαυτικές θέσεις
  • Σύστημα ψηφιακών προβολών αποτελούμενο από 6 προβολικά μηχανήματα DLP και 6 προβολικά μηχανήματα CRT. Η εικόνα αναπαράγεται από συστοιχία Η/Υ (PC Cluster) σε ασυμπίεστη μορφή κάνοντας χρήση καρέ υπέρ υψηλής ανάλυσης. Η προβαλλόμενη εικόνα υπερκαλύπτει το οπτικό πεδίο του θεατή και εκτείνεται 360 μοίρες περιμετρικά και 90 μοίρες καθ’ ύψος
  • Ηχητικό σύστημα Dolby Surround Sound με 5+1 κανάλια ήχου, ισχύος 18,000 Watt
  • Ειδικό σύστημα φωτισμού (LED Cove Lighting), τοποθετημένο περιμετρικά της οθόνης. Χρησιμοποιεί προγραμματισμένα σενάρια φωτισμού για την δημιουργία «ατμόσφαιρας», που εισάγει τους επισκέπτες στο περιεχόμενο της παράστασης.
  • Σύστημα αστρονομικής προσομοίωσης. Ένα από τα πιο πρόσφατα ανεπτυγμένα εργαλεία ρεαλιστικής αστρονομικής προσομοίωσης σε πραγματικό χρόνο. Ο χειριστής του συστήματος έχει τη δυνατότητα να ταξιδέψει τους θεατές εμπρός και πίσω στο χρόνο σε συγκεκριμένες ημερομηνίες στο παρελθόν ή στο μέλλον, με κίνηση στις τρεις διαστάσεις.

Τα αστέρια και οι πλανήτες εμφανίζονται στη θέση και τη χρονική στιγμή που έπρεπε να είναι, όπως θα τα παρατηρούσε από τη Γη ο θεατής σε μέρος της επιλογής του. Η προσομοίωση μπορεί όμως να λειτουργήσει και αντίστροφα, δηλαδή να γίνει και από το διάστημα κοιτάζοντας προς τη Γη ή το ηλιακό σύστημα. Μπορούν να πραγματοποιηθούν απεικονίσεις πλεγμάτων συντεταγμένων (Coordinate Grids), του Γαλαξία μας, των Μαγγελανικών νεφών, αστερισμών, όπως και του ηλιακού συστήματος με χρώμα και υφή (texture) για τον Ήλιο, τη Σελήνη με τις φάσεις της, τους υπόλοιπους πλανήτες και τις πλανητικές τροχιές τους, προβολή Analemma για τον Ήλιο και τη Σελήνη, απεικονίσεις των τροχιών των αστεριών και δυνατότητα περιστροφής του αστρικού στερεώματος με επιλογή χρονισμού, προσομοιώνοντας την ημερήσια και ετήσια κίνηση της Γης. Με αυτά τα δεδομένα μπορούν να πραγματοποιηθούν εικονικά ταξίδια στο διάστημα σε πραγματικό χρόνο (real time). Έτσι, η επιστημονική φαντασία γίνεται επιστημονική πραγματικότητα.

Οι προβολές
Όταν δεν γίνονται διαλέξεις και αστρονομικές προσομοιώσεις, η αίθουσα μπορεί εναλλακτικά να προβάλει εκπαιδευτικά shows με τη μορφή αυτοτελούς ιστορίας. Οι παραγωγές αυτές, φέρουν την υπογραφή παγκοσμίως γνωστών Μουσείων Αεροδιαστημικής και Ινστιτούτων Αστρονομίας, έχουν διάρκεια 25 – 35 λεπτά και χρησιμοποιώντας εκπληκτικές απεικονίσεις και οπτικά εφέ αφηγούνται ιστορίες για την γένεση του σύμπαντος, το ηλιακό μας σύστημα κ.α.

Για θεατές άνω των 5 ετών.

Για το τρέχον πρόγραμμα προβολών πατήστε εδώ.

 

European Union Digital Greece Espa
Με την συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης