Εκπαιδευτικά προγράμματα για το Δημοτικό

Για τους φίλους μας του Δημοτικού έχουμε επιλέξει προβολές ταινιών και εκπαιδευτικά προγράμματα που είναι κατάλληλα για την ηλικία τους. Στο Μουσείο Τεχνολογίας, έχουμε προσαρμόσει το περιεχόμενο της ξενάγησης στα δικά τους ενδιαφέροντα και δυνατότητες!

Διαστημική αποστολή: Νυχτερινός Ουρανός – Στο Πλανητάριο

Μία ζωντανή περιήγηση στο νυχτερινό ουρανό και τα μυστικά του, ανάμεσα στους αστερισμούς και τους αρχαίους μύθους, που γεννήθηκαν από την αστείρευτη φαντασία των ανθρώπων. Μία μεγάλη βόλτα για να γνωρίσουμε τη Γη, τη Σελήνη και το ηλιακό μας σύστημα.
Από 4 ετών μέχρι και Γ΄ Δημοτικού.
Διάρκεια: 40΄.

Διαστημική αποστολή 301 – Στο Πλανητάριο

Η ζωή στη Γη εμφανίστηκε πριν από δισεκατομμύρια χρόνια και εξελίχθηκε, ώστε σήμερα οι άνθρωποι να ψάχνουν για άλλες μορφές ζωής πέρα από τον πλανήτη μας. Στο ταξίδι μας θα μάθουμε για τις συνθήκες που επέτρεψαν τη ζωή να εμφανιστεί και να υπάρχει μέχρι σήμερα στη Γη. Θα ταξιδέψουμε στον κοντινό πλανήτη Άρη και στα παγωμένα φεγγάρια του Δία και του Κρόνου για να ψάξουμε την πιθανότητα να κρύβουν κάποιες πρωτόγονες μορφές ζωής. Θα μάθουμε πως οι αστρονόμοι ψάχνουν ανάμεσα στα δισεκατομμύρια αστέρια του γαλαξία μας να βρουν τη δίδυμη αδερφή της Γης και θα αναρωτηθούμε εάν σε κάποιους από αυτούς τους κόσμους ευφυή όντα σαν και εμάς ατενίζουν την απεραντοσύνη του σύμπαντος και αναρωτιούνται: «Είμαστε μόνοι στο σύμπαν;».
Από Δ΄ Δημοτικού μέχρι και ΣΤ΄ Δημοτικού. Διάρκεια: 40΄.

Tinkering – Μαστορεύω και μαθαίνω

Πρόκειται για μια καινοτόμα προσέγγιση στη μάθηση, η οποία αφορά στη δημιουργία φυσικών αντικειμένων, χρησιμοποιώντας  ποικίλα εργαλεία, υλικά, ιδέες και μεθόδους. Ο σχεδιασμός της δραστηριότητας, τα υλικά και ο τρόπος της διευκόλυνσης δημιουργούν μια μαθησιακή εμπειρία με μεγάλο βαθμό εμπλοκής από την πλευρά των μαθητών, με ποικίλα αποτελέσματα.  Ο μαθητής μέσα  από μια στοχευμένη εποικοδομητική προσέγγιση ενθαρρύνεται να δουλέψει πάνω σε ένα project, μια ιδέα ή ένα προσωπικό στόχο, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τα προσωπικά του κίνητρα. Με αυτό τον τρόπο καλλιεργούνται  δεξιότητες του 21ου αι. όπως  η δημιουργικότητα, η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, η επιμονή κ.α. Οι δραστηριότητες Tinkering κινούνται σε διαθεματικές περιοχές καθώς αναφέρονται σε γνωστικά αντικείμενα όπως η φυσική, τα μαθηματικά, η τέχνη, η μηχανική και η τεχνολογία.
Απευθύνεται σε μαθητές Ε΄ Δημοτικού μέχρι και Γ΄ Γυμνασίου.
Διάρκεια: 90΄.

Νανόκοσμος – Εισαγωγή στη Νανοτεχνολογία

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα εργαστηριακού τύπου
Σκοπός του προγράμματος είναι να εισάγει τους μαθητές στη νανοτεχνολογία και να την αναγνωρίσουν ως την επιστήμη που στοχεύει στη βελτίωση υλικών, προϊόντων και διαδικασιών προς όφελος του ανθρώπου. Οι μαθητές γνωρίζουν τις έννοιες της νανοκλίμακας, του νανόκοσμου και των νανοδομών, όπως συναντώνται στη φύση.  Δουλεύοντας σε ομάδες πειραματίζονται με υδρόφιλα και υδρόφοβα φυσικά υλικά. Μελετούν πώς οι ιδιότητες και τα χαρακτηριστικά των υλικών μπορούν να μεταβληθούν και να βελτιωθούν μέσω νανοεπεξεργασίας, ενώ γνωρίζουν νέα υλικά με θαυμαστές ιδιότητες.
Απευθύνεται σε μαθητές Ε΄ – ΣΤ΄ Δημοτικού.
Διάρκεια: 60΄

Science show – Ο τροχός της φύσης

Πώς είναι να πέφτεις μέσα σε κινούμενη άμμο; Πώς μπορούμε να παίξουμε πινγκ-πονγκ χωρίς τις κλασικές ρακέτες; Πώς φτιάχνονται τα χρωματιστά πυροτεχνήματα; Ήρθε η ώρα να ανακαλύψουμε τα τέσσερα στοιχεία της φύσης και μέσα από εντυπωσιακά πειράματα να (ανα)γνωρίσουμε τα χαρακτηριστικά και τις ιδιότητες του αέρα, του νερού, της γης και της φωτιάς.

Απευθύνεται σε μαθητές Δημοτικού.

Διάρκεια: 30΄.