Εκπαιδευτικά προγράμματα για Γυμνάσιο και Λύκειο

Space quiz – στο Πλανητάριο

Οι μαθητές λαμβάνοντας μέρος σε μια ζωντανή διαδραστική παρουσίαση που πραγματοποιείται στο Πλανητάριο, χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα και συμμετέχουν σε quiz, το οποίο μέσα από σύντομα επεξηγηματικά βίντεο που προβάλλονται στο θόλο, τους ταξιδεύει από τη Γη στο σύμπαν. Η σύντομη ταινία θόλου που ακολουθεί, κατά τη διάρκεια μιας συναρπαστικής διαδρομής, μεταφέρει τους μαθητές από τον πλανήτη μας έως τα όρια του μέχρι σήμερα παρατηρήσιμου σύμπαντος και πάλι πίσω στη Γη.
Για μαθητές Γυμνασίου – Λυκείου. Διάρκεια: 60΄.
Χρήση κινητών τηλεφώνων από τους μαθητές.

Αποίκιση στον Άρη – προκλήσεις και λύσεις
Το σχέδιο του ανθρώπου να αποικίσει τον Άρη αποτελεί μια συνολική προσπάθεια, με πλήθος προκλήσεων. Οι μαθητές, δουλεύοντας σε ομάδες πάνω σε συγκεκριμένες αποστολές, έρχονται αντιμέτωποι με καταστάσεις και προκλήσεις που σχετίζονται με πραγματικές καταστάσεις που αντιμετωπίζουν οι επιστήμονες, οι ειδικοί και οι αστροναύτες που συμμετέχουν στο σχέδιο αυτό. Οι ομάδες των μαθητών χρησιμοποιούν τάμπλετς και καθοδηγούνται από android εφαρμογή. Κάθε αποστολή τους τοποθετεί σε συγκεκριμένο χώρο, χρόνο και ρόλο, ενώ οι ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούν και τα μέσα που πρέπει να χρησιμοποιήσουν για να τις ολοκληρώσουν εξασκούν ποικίλες δεξιότητές τους.
Απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου.
Διάρκεια: 90΄.

Tinkering – Μαστορεύω και μαθαίνω
Πρόκειται για μια καινοτόμα προσέγγιση στη μάθηση, η οποία αφορά στη δημιουργία φυσικών αντικειμένων, χρησιμοποιώντας  ποικίλα εργαλεία, υλικά, ιδέες και μεθόδους. Ο σχεδιασμός της δραστηριότητας, τα υλικά και ο τρόπος της διευκόλυνσης δημιουργούν μια μαθησιακή εμπειρία με μεγάλο βαθμό εμπλοκής από την πλευρά των μαθητών, με ποικίλα αποτελέσματα.  Ο μαθητής μέσα  από μια στοχευμένη εποικοδομητική προσέγγιση ενθαρρύνεται να δουλέψει πάνω σε ένα project, μια ιδέα ή ένα προσωπικό στόχο, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τα προσωπικά του κίνητρα. Με αυτό τον τρόπο καλλιεργούνται  δεξιότητες του 21ου αι. όπως  η δημιουργικότητα, η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, η επιμονή κ.α. Οι δραστηριότητες Tinkering κινούνται σε διαθεματικές περιοχές καθώς αναφέρονται σε γνωστικά αντικείμενα όπως η φυσική, τα μαθηματικά, η τέχνη, η μηχανική και η τεχνολογία.
Απευθύνεται σε μαθητές Ε΄ Δημοτικού μέχρι και Γ΄ Γυμνασίου.
Διάρκεια: 90΄.

Ψάξ’ το, Βρες’ το, Λύσ’ το
Παιχνίδι βασισμένο στις αρχές STEM που προάγει τη συνδυαστική και λογική σκέψη, την παρατηρητικότητα και τη συνεργασία. Ένα εναλλακτικό και διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα στα πρότυπα ενός παιχνιδιού απόδρασης από κλειστούς χώρους με συλλογή στοιχείων, επίλυση γρίφων και quiz γνώσεων. Οι μαθητές καλούνται να πάρουν μέρος σε μία περιπέτεια με καθοδηγούμενο χαρακτήρα με απώτερο στόχο την έξοδό τους από το δωμάτιο προσφέροντάς τους ένα αίσθημα ικανοποίησης και επίτευξης του στόχου.
Απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου.
Διάρκεια: 70΄.

Science show – Μαγνήτες και ρεύματα
Παράξενες λάμπες, αναπάντεχες μπαταρίες, περιστρεφόμενα σύρματα, θόρυβοι και λάμψεις! Με πρωταγωνιστές τους μαγνήτες και το ηλεκτρικό ρεύμα και με ένα σύνολο εντυπωσιακών και διασκεδαστικών πειραμάτων γνωρίζουμε τον ηλεκτρισμό και το μαγνητισμό και εξοικειωνόμαστε με τη μεταξύ τους αλληλεπίδραση.
Απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου.
Διάρκεια: 30΄.

Δημοσιεύτηκε 8 Οκτωβρίου, 2020