Περιοδική έκθεση

Για τους φίλους μας του Δημοτικού έχουμε επιλέξει προβολές ταινιών και εκπαιδευτικά προγράμματα που είναι κατάλληλα για την ηλικία τους. Στο Μουσείο Τεχνολογίας, έχουμε προσαρμόσει το περιεχόμενο της ξενάγησης στα δικά τους ενδιαφέροντα και δυνατότητες!

Genesis – Έκθεση Τέχνης της Σκιάς (shadow art) μέχρι 30/6/2021

Η έκθεση αποτελείται από γλυπτά σκιάς*, τα οποία ακολουθούν χρονικά τη δημιουργία και εξέλιξη της γης, καθώς και την πορεία του ανθρώπου πάνω σε αυτή. Τα γλυπτά είναι φτιαγμένα από διάφορα υλικά, μεγάλο μέρος των οποίων είναι ανακυκλώσιμα και ακολουθούν κατά σειρά τις χρονικές περιόδους της ιστορίας, από την Προϊστορία μέχρι τον 21ο αιώνα. Πρόκειται για μια ευχάριστη εκπαιδευτική διαδικασία, ένα ταξίδι στο χρόνο και την εξέλιξη της γης και του ανθρώπου. Μέσα από τα γλυπτά σκιάς ο επισκέπτης κατανοεί την “οπτική γωνία”, όχι μόνο ως φυσική παράμετρο, αλλά και ως φιλοσοφική. Η γενικότερη φιλοσοφία της Τέχνης της Σκιάς αφορά στο ότι μπορούμε να δούμε-εξετάσουμε μία κατάσταση, ένα γεγονός, ένα αντικείμενο από πολλές πλευρές και να βγάλουμε διαφορετικά κάθε φορά συμπεράσματα (έως και αντίθετα) ή να δούμε διαφορετικές εικόνες, η σύγκριση των οποίων μπορεί να καθορίσει την τελική μας άποψη. Με τον τρόπο αυτό ο επισκέπτης και κυρίως οι έφηβοι, εφοδιάζονται με τα κατάλληλα μέσα, ώστε ν’ ανακαλύψουν τον κόσμο, την προσωπικότητά τους και το μοναδικό τρόπο σκέψης τους. Παράλληλα, υπάρχει προβολή βίντεο μικρής διάρκειας, όπου αναλύεται ο τρόπος κατασκευής των γλυπτών σκιάς.

Απευθύνεται σε μαθητές από Γ΄ Δημοτικού μέχρι ενήλικες.

Διάρκεια ξενάγησης: 45΄.

Πλανητάριο

Δύο μικρά κομμάτια γυαλί – Η εκπληκτική εφεύρεση του τηλεσκοπίου

Δύο νεαρά παιδιά συναντάνε μία αστρονόμο σε μια βραδιά παρατήρησης του νυχτερινού ουρανού. Καθώς παρατηρούν ουράνια αντικείμενα με το τηλεσκόπιο, μαθαίνουν για την ιστορία του, τη λειτουργία και τα είδη των τηλεσκοπίων, τι παρατηρούμε με αυτά, πώς λειτουργούν τα σύγχρονα τηλεσκόπια και πώς αυτή η ανακάλυψη άλλαξε τις γνώσεις μας για το σύμπαν.

Από Β΄ Δημοτικού μέχρι ενήλικες.

 

Αστερισμοί και μύθοι

Ένα παιχνίδι ανακάλυψης των μυστηρίων του ουρανού, μέσα σε ένα εκθαμβωτικό τοπίο πέρα από κάθε γνώση και φαντασία. Ανακαλύψτε τη μαγεία του νυχτερινού ουρανού, μέσα από τους μύθους των αστερισμών.

Για Δημοτικό και Γυμνάσιο.

 

Από τη Γη στο σύμπαν

Ένα ταξίδι στις ουράνιες ανακαλύψεις, από τις θεωρίες των αρχαίων Ελλήνων αστρονόμων μέχρι τα υπερσύγχρονα τηλεσκόπια. Επισκεφθείτε το ηλιακό σύστημα και τον Ήλιο, ζήστε τη γέννηση και το θάνατο αστεριών και ταξιδέψτε ακόμα μακρύτερα, πέρα από το γαλαξία, στην απεραντοσύνη του σύμπαντος.

Από Ε΄ Δημοτικού μέχρι ενήλικες.

Κοσμοθέατρο

Ταξίδι στο Διάστημα – 3D

Η ταινία παρουσιάζει τα μεγάλα επιτεύγματα των διαστημικών λεωφορείων και των τολμηρών πρωτοπόρων που συμμετείχαν σε αυτά. Περιλαμβάνει εντυπωσιακές σκηνές της Γης και εργασιών που πραγματοποιούνται στο διάστημα, όπως η επισκευή του Διαστημικού Τηλεσκοπίου Hubble και η συναρμολόγηση του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού. Τα διαστημικά αυτά προγράμματα μας έμαθαν πώς να ζούμε, να εργαζόμαστε και να διεξάγουμε έρευνα στο διάστημα. Καθώς ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός θα λειτουργεί τουλάχιστον μέχρι το 2024, η ταινία μας δείχνει πώς προετοιμαζόμαστε για τα επόμενα συναρπαστικά βήματα στο διάστημα. Το «Ταξίδι στο Διάστημα» θα εμπνεύσει τα όνειρα της νέας γενιάς για καινούργιους ορίζοντες στο διάστημα και παράλληλα θα κάνει τους μεγαλύτερους να εκτιμήσουν καλύτερα όσα μέχρι σήμερα έχουν επιτευχθεί.

Από Ε΄ Δημοτικού μέχρι ενήλικες.

 

Dream big – Τα θαύματα της μηχανικής – 3D

Από τα κτίρια που αγγίζουν τον ουρανό μέχρι τα υποβρύχια ρομπότ που ερευνούν τον βυθό, τα ηλιακά αυτοκίνητα και τις «έξυπνες», βιώσιμες πόλεις, η ταινία «Dream big – Τα θαύματα της μηχανικής» αναδεικνύει την ανθρώπινη ευφυΐα που βρίσκεται πίσω από τα μικρά και μεγάλα θαύματα των τεχνολογικών επιτευγμάτων και αποκαλύπτει τη δημιουργικότητα και τα ανθρωπιστικά αισθήματα που ωθούν τους μηχανικούς να δημιουργούν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για τους συνανθρώπους τους.

Για όλες τις ηλικίες.

 

Οι Δεινόσαυροι – Γίγαντες της Παταγονίας – 3D

Οι Δεινόσαυροι, που κυριαρχούσαν στην Παταγονία πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια σας και αποκτούν τριδιάστατη μορφή στη γιγαντοοθόνη του Κοσμοθεάτρου.

Για όλες τις ηλικίες.

 

ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΤΗΣ – 3D

Φοράτε τα 3D γυαλιά σας, ανεβαίνετε σε ένα από τα τρία εξαθέσια οχήματα, που συγχρονίζονται με την κίνηση της εικόνας και ταξιδεύετε στα τριδιάστατα μονοπάτια της περιπέτειας, στο τότε, στο τώρα, στο μετά, στη Γη και πέρα απ’ αυτή.

Για λόγους ασφαλείας, η είσοδος στον Προσομοιωτή δεν επιτρέπεται σε παιδιά μικρότερα της Γ’ Δημοτικού και χαμηλότερα από 1,20 μ. ύψος.

Διαστημική αποστολή: Νυχτερινός Ουρανός – Στο Πλανητάριο

Μία ζωντανή περιήγηση στο νυχτερινό ουρανό και τα μυστικά του, ανάμεσα στους αστερισμούς και τους αρχαίους μύθους, που γεννήθηκαν από την αστείρευτη φαντασία των ανθρώπων. Μία μεγάλη βόλτα για να γνωρίσουμε τη Γη, τη Σελήνη και το ηλιακό μας σύστημα.

Από 4 ετών μέχρι και Γ΄ Δημοτικού.

Διάρκεια: 40΄.

 

Διαστημική αποστολή 301 – Στο Πλανητάριο

Η ζωή στη Γη εμφανίστηκε πριν από δισεκατομμύρια χρόνια και εξελίχθηκε, ώστε σήμερα οι άνθρωποι να ψάχνουν για άλλες μορφές ζωής πέρα από τον πλανήτη μας. Στο ταξίδι μας θα μάθουμε για τις συνθήκες που επέτρεψαν τη ζωή να εμφανιστεί και να υπάρχει μέχρι σήμερα στη Γη. Θα ταξιδέψουμε στον κοντινό πλανήτη Άρη και στα παγωμένα φεγγάρια του Δία και του Κρόνου για να ψάξουμε την πιθανότητα να κρύβουν κάποιες πρωτόγονες μορφές ζωής. Θα μάθουμε πως οι αστρονόμοι ψάχνουν ανάμεσα στα δισεκατομμύρια αστέρια του γαλαξία μας να βρουν τη δίδυμη αδερφή της Γης και θα αναρωτηθούμε εάν σε κάποιους από αυτούς τους κόσμους ευφυή όντα σαν και εμάς ατενίζουν την απεραντοσύνη του σύμπαντος και αναρωτιούνται: «Είμαστε μόνοι στο σύμπαν;».

Από Δ΄ Δημοτικού μέχρι και ΣΤ΄ Δημοτικού. Διάρκεια: 40΄.

 

Tinkering – Μαστορεύω και μαθαίνω

Πρόκειται για μια καινοτόμα προσέγγιση στη μάθηση, η οποία αφορά στη δημιουργία φυσικών αντικειμένων, χρησιμοποιώντας  ποικίλα εργαλεία, υλικά, ιδέες και μεθόδους. Ο σχεδιασμός της δραστηριότητας, τα υλικά και ο τρόπος της διευκόλυνσης δημιουργούν μια μαθησιακή εμπειρία με μεγάλο βαθμό εμπλοκής από την πλευρά των μαθητών, με ποικίλα αποτελέσματα.  Ο μαθητής μέσα  από μια στοχευμένη εποικοδομητική προσέγγιση ενθαρρύνεται να δουλέψει πάνω σε ένα project, μια ιδέα ή ένα προσωπικό στόχο, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τα προσωπικά του κίνητρα. Με αυτό τον τρόπο καλλιεργούνται  δεξιότητες του 21ου αι. όπως  η δημιουργικότητα, η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, η επιμονή κ.α. Οι δραστηριότητες Tinkering κινούνται σε διαθεματικές περιοχές καθώς αναφέρονται σε γνωστικά αντικείμενα όπως η φυσική, τα μαθηματικά, η τέχνη, η μηχανική και η τεχνολογία.

Απευθύνεται σε μαθητές Ε΄ Δημοτικού μέχρι και Β΄ Γυμνασίου.

Διάρκεια: 90΄.

 

Νανόκοσμος – Εισαγωγή στη Νανοτεχνολογία

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα εργαστηριακού τύπου

Σκοπός του προγράμματος είναι να εισάγει τους μαθητές στη νανοτεχνολογία και να την αναγνωρίσουν ως την επιστήμη που στοχεύει στη βελτίωση υλικών, προϊόντων και διαδικασιών προς όφελος του ανθρώπου. Οι μαθητές γνωρίζουν τις έννοιες της νανοκλίμακας, του νανόκοσμου και των νανοδομών, όπως συναντώνται στη φύση.  Δουλεύοντας σε ομάδες πειραματίζονται με υδρόφιλα και υδρόφοβα φυσικά υλικά. Μελετούν πώς οι ιδιότητες και τα χαρακτηριστικά των υλικών μπορούν να μεταβληθούν και να βελτιωθούν μέσω νανοεπεξεργασίας, ενώ γνωρίζουν νέα υλικά με θαυμαστές ιδιότητες.

Απευθύνεται σε μαθητές Ε΄ Δημοτικού μέχρι και Β΄ Γυμνασίου.

Διάρκεια: 60΄

 

Science show – Το show του νερού

Ελάτε να… δούμε τα πάνω και τα κάτω του νερού, να το χρωματίσουμε, να το νοστιμίσουμε και να το δυναμώσουμε!

Με βασικό συστατικό το νερό και μια σειρά εντυπωσιακών πειραμάτων, αποκαλύπτουμε τις ιδιότητες και αναδεικνύουμε τα χαρακτηριστικά του νερού, που το καθιστούν μοναδικό και πολύτιμο για τη ζωή μας.

Απευθύνεται σε μαθητές Δημοτικού.

Διάρκεια: 30΄.

Ξενάγηση στο Μουσείο Τεχνολογίας


Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία

Παρουσιάζονται δείγματα τεχνολογικών επιτευγμάτων της αρχαίας Ελλάδας. Τα εκθέματα αφορούν σε τομείς της καθημερινής ζωής, των κατασκευών, της μηχανολογίας και άλλων, αναδεικνύοντας παράλληλα και το πολιτισμικό πλαίσιο μέσα στο οποίο εμφανίσθηκαν.

Τεχνολογία Μεταφορών

Οχήματα ιστορικού, συλλεκτικού και εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος, από τη δεκαετία του ’20 μέχρι και το πρόσφατο παρελθόν, μεταφέρουν νοερά τους επισκέπτες σε άλλες εποχές, αναδεικνύοντας με μοναδικό τρόπο την εξέλιξη της τεχνολογίας και του σχεδιασμού των αυτοκινήτων.

Τεχνοπάρκο

Τα διαδραστικά και συμμετοχικά εκθέματα στο Τεχνοπάρκο ενθαρρύνουν την ενασχόληση με την τεχνολογία, εισάγουν σταδιακά τον επισκέπτη στη λογική και στις μεθόδους της επιστημονικής σκέψης και κάνουν την κατανόηση βασικών επιστημονικών νόμων και θεμάτων, κυριολεκτικά, παιχνίδι.

Ξενάγηση στο χώρο από Γ΄ Δημοτικού.

Διάρκεια επίσκεψης στο Μουσείο: 60΄.

 

Μια διαφορετική επίσκεψη!

Επιθυμείτε να πραγματοποιήσετε μια διαφορετική επίσκεψη στο Μουσείο Τεχνολογίας;

Συμμετέχετε σε κάποιο ειδικό πρόγραμμα, project, ευρωπαϊκό έργο ή έχετε σχεδιάσει να κάνετε κάτι διαφορετικό με την ομάδα σας στο Μουσείο;

Επικοινωνήστε μαζί μας για να συζητήσουμε τις προϋποθέσεις μιας διαφορετικής επίσκεψης!

Scroll Up