Τιθασεύοντας το φως – Έκθεση για τη φωτογραφία στο ΝΟΗΣΙΣ

Έκθεση για την ιστορική και τεχνολογική εξέλιξη της φωτογραφίας
Συλλογή φωτογραφικών μηχανών Νίκου Μελετίου

Το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ και το Σωματείο Φίλων του ιδρύματος, πρώην Τεχνικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, συνδιοργάνωσαν αυτή την έκθεση η οποία αφορά την ιστορική και τεχνολογική εξέλιξη της φωτογραφίας. Η έκθεση παρουσιάστηκε στο κοινό το 2017, στην αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων του ΝΟΗΣΙΣ.

Τις κύριες πτυχές τις ιστορίας της φωτογραφίας παρουσιάζει η έκθεση «Τιθασεύοντας το φώς» που πραγματοποιείται με αφορμή την ανάδειξη της «συλλογής Μελετίου». Η συλλογή περιλαμβάνει 120 κλασικές φωτογραφικές μηχανές και δωρίθηκε στο Τεχνικό Μουσείο Θεσσαλονίκης το 1998 από τον Κύπριο αρχιτέκτονα Νίκο Μελετίου.

Η έκθεση περιλαμβάνει:
α) Την ιστορία της φωτογραφίας με κείμενα, εικόνες και χαρακτηριστικά εκθέματα από την camera obscura μέχρι την ψηφιακή φωτογραφία.
β) Την τεχνολογία της φωτογραφίας με κείμενα, φωτογραφίες, διαγράμματα και εκθέματα.
γ) Εκθέματα και προβολή οπτικοακουστικού υλικού, τα οποία περιλαμβάνουν πλήθος φωτογραφιών διαφόρων κατηγοριών, όπως ειδησεογραφικές, τοπίου, καλλιτεχνικές, προσωπικές, επιστημονικές κ.ά.
δ) Τη συλλογή Μελετίου. Ο κορμός της συλλογής παρουσιάζεται όπως είχε οργανωθεί στο εκθετήριο του Τεχνικού Μουσείου, στη Σίνδο, εμπλουτισμένος με οπτικοακουστικό υλικό του συλλέκτη/δωρητή.
ε) Διαδραστικά εκθέματα για να ενισχυθεί η εμπειρία των επισκεπτών και να μπορέσουν να προσεγγίσουν καλύτερα οπτικά φαινόμενα ή τεχνολογίες της φωτογραφίας.

Πατήστε εδώ για να περιηγειθείτε εικονικά στην έκθεση