Κατηγορίες
Νέα Νόησις Εργαστήρι - Εκπαιδευτικά Προγράμματα

Διεθνής Ημέρα Μουσείων 18/5/2017

museumlogo

Τα μουσεία έχουν στον πυρήνα τους το στοιχείο της ήρεμης αναζήτησης και προβολής της αλήθειας, βλέποντας τα πράγματα από πολλές οπτικές γωνίες, χωρίς την πίεση της επικαιρότητας και των οικονομικών συμφερόντων. Αυτό το στοιχείο καθιστά τα μουσεία αναντικατάστατους παράγοντες κοινωνικής αλληλοκατανόησης και εξομάλυνσης διαφορών.

Το μουσείο έχει τον τρόπο να ομιλεί ακόμη και μέσα από τη σιωπή. Το βουβό ομοίωμα του μηχανισμού των Αντικυθήρων «μιλάει» ξεκάθαρα και δυνατά για ικανότητες, γνώσεις και επινοητικότητα που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί εύκολα. Ο συμβολισμός μιας σύριγγας δίπλα σ’ ένα φρούτο, θέτει τον προβληματισμό για την ανθρώπινη παρέμβαση στις φυσικές διεργασίες, ενεργοποιώντας κοινωνικά αναγκαίους διαλόγους.

Το σύνθημα του φετινού εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων είναι : «Μουσεία και αμφιλεγόμενες ιστορίες: Τα μουσεία μιλούν για εκείνα που δεν λέγονται» και είναι μια ευκαιρία για την ενδυνάμωση του ρόλου των μουσείων στην κατανόηση ανεξερεύνητων, διφορούμενων ή ανομολόγητων πτυχών σε αμφιλεγόμενες ιστορίες της ανθρωπότητας.

Το ΝΟΗΣΙΣ συμμετέχει στον εορτασμό με την εκθεσιακή σύνθεση «Λέγοντας τα Ανείπωτα» που αναδεικνύει τέτοια ζητήματα και είναι προσβάσιμη ελεύθερα από το κοινό, ενώ σ το ίδιο εορταστικό πλαίσιο την Πέμπτη 18/5 η είσοδος στο Μουσείο Τεχνολογίας θα είναι δωρεάν.

 

Δημοσιεύτηκε 17 Μαΐου, 2017