Eco Zoo Το πρώτο «ζωολογικό πάρκο στον κόσμο», χωρίς αιχμάλωτα ζώα!

Από 17 Οκτωβρίου 2023 μέχρι 4 Φεβρουαρίου 2024 –  Παράταση μέχρι 2/6/2024

Το ΝΟΗΣΙΣ, με σχεδιασμό των Dreamworkers και Eksagon Exhibitions, παρουσιάζει σε δική του παραγωγή το Eco Zoo, το πρώτο πάρκο ζώων, που συνδυάζει τη ψυχαγωγία και την εκπαίδευση με μοναδικό τρόπο. Ένα πάρκο όπου όλα τα ζώα είναι ρομποτικά, σε ρεαλιστική αναπαράσταση και διαθέτουν εντυπωσιακή κίνηση και ήχο.

Ένας ολόκληρος ρεαλιστικός και ταυτόχρονα παραμυθένιος κόσμος παρουσιάζεται σε διαφορετικές ενότητες, συνδυάζοντας την ψυχαγωγία και την εκπαίδευση με μοναδικό τρόπο. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πάρκο ζώων στον κόσμο, χωρίς αιχμαλωσία ζωντανών πλασμάτων, που δεν απαιτεί σπατάλη ενέργειας, τροφών και φαρμάκων για τη συντήρηση και σωστή ανάπτυξή τους, δεν χρειάζεται νερό για την καθαριότητά τους και λειτουργεί χωρίς τη χρήση ανθρώπινων πόρων για τη φροντίδα τους.

Στο Eco Zoo, το κοινό συμμετέχει σε μια πραγματική εμπειρία ανακάλυψης, σε ένα ανεπανάληπτο «ταξίδι» στον πλανήτη Γη, στον χώρο και τον χρόνο, σε ένα φανταστικό και ταυτόχρονα αληθινό κόσμο. Με μέσο μεταφοράς μια εντυπωσιακή «Χρονομηχανή», περιηγείται σε ιδιαίτερα σημεία του πλανήτη, σε διαφορετικές χρονολογίες κάθε φορά. Παράλληλα, η μοναδική εμπειρία επίσκεψης στο Eco Zoo περιλαμβάνει ρομποτικά ζώα, διαδραστικούς τοίχους και τραπέζια, πρωτότυπες εφαρμογές, εκπαιδευτικά προγράμματα και quiz.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης αρχικά, γνωρίζουμε ζώα που έχουν εξαφανιστεί, όπως δεινόσαυρους και μαμούθ, ενώ για πρώτη φορά στην Ελλάδα παρουσιάζεται ο θαυμαστός κόσμος των θαλάσσιων δεινοσαύρων. Μεγάλα και μικρότερα εκθέματα, σε φυσικό μέγεθος, με κίνηση και ήχο, εντυπωσιάζουν μέσα σε ένα σκηνογραφημένο θαλάσσιο περιβάλλον.

Στη συνέχεια, το κοινό ανακαλύπτει τα ζώα του πλανήτη σε κάθε ήπειρο, με ρομποτικές κατασκευές με εντυπωσιακή κίνηση και ήχο, γνωρίζει τεχνολογίες από το μέλλον, ανακαλύπτει πληροφορίες και μυστικά, βιώνει τις πραγματικές συνθήκες εξέλιξης των ζώων, μαθαίνει για τη βιοποικιλότητα, την κλιματική αλλαγή, την εξαφάνιση διάφορων ειδών και προβληματίζεται για το μέλλον του πλανήτη μας.

Ο ρόλος του ΝΟΗΣΙΣ
Η επιστημονική ομάδα του ΝΟΗΣΙΣ χρησιμοποίησε σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία με σκοπό να μεταδώσει στους επισκέπτες σημαντικές επιστημονικές πληροφορίες μέσω της διάδρασης και παιχνιδοποίησης:

  • Εφαρμογή για έξυπνα κινητά τηλέφωνα (mobile app – smartphone) με τη μορφή ηχητικής ξενάγησης και παιχνίδι τύπου κρυμμένου θησαυρού, όπου στοχεύει στην καλύτερη κατανόηση των εκθεμάτων από τα παιδιά.
  • Τρεις διαφορετικοί διαδραστικοί σταθμοί πληροφόρησης σχεδιάστηκαν ώστε να παρέχουν πληροφορίες για τα ζώα μέσα από παιχνίδια. Ο ένας σταθμός παρέχει μία ρεαλιστική προσομοίωση για τις αισθήσεις της ακοής και της όρασης σε επιλεγμένα ζώα καθώς και στοιχεία για την ανατομία τους. Ο δεύτερος σταθμός παρέχει πληροφορίες για ιδιαίτερες δυνάμεις που διαθέτουν κάποια ζώα μέσα από ένα παιχνίδι όπου ο επισκέπτης καλείται να σχεδιάσει το δικό του «υπερζώο». Στον τρίτο σταθμό πληροφόρησης ο επισκέπτης ψάχνοντας να αναγνωρίσει ενδημικά είδη της ελληνικής πανίδας ενημερώνεται για τα είδη που απειλούνται με εξαφάνιση στην Ελλάδα.
  • Ένα διαδραστικό τραπέζι με θέμα την ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ παρέχει πληροφορίες για την βιοποικιλότητα όλων των χωρών του κόσμου καθώς και στατιστικά στοιχεία για αυτές. Μέσω δύο παιχνιδιών οι επισκέπτες μαθαίνουν για τις χώρες με μεγάλη βιοποικιλότητα (megadiverse countries) και ελέγχουν τις γνώσεις που απέκτησαν.
  • Τέλος, κάθε επισκέπτης μπορεί να εξερευνήσει τον διαδραστικό τοίχο διαστάσεων 4 x 1.25 m ο οποίος έχει καθορισμένα σημεία βαμμένα με αγώγιμο μελάνι και μέσω χαρτογράφησης προβολής (projection mapping) να ενεργοποιήσει την προβολή animation που θα του εξιστορήσουν τα αίτια και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη.

 

Διαβάστε περισσότερα για το έργο Εco Zoo https://www.noesis.edu.gr/ecozoo/

Επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του Εco Zoo https://www.ecozoo.gr/

Δείτε το επίσημο video του Eco Zoo https://www.youtube.com/watch?v=s9558j7pRnI

 

Επισκέψεις για σχολικές ομάδες
Για παιδιά Προσχολικής και Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, το πρόγραμμα ξενάγησης έχει προσεγμένο χιούμορ και είναι προσαρμοσμένο στο γνωστικό τους επίπεδο. Διάρκεια ξενάγησης: 50΄.

Για μαθητές και μαθήτριες από Α΄ μέχρι Γ΄ Γυμνασίου έχει σχεδιαστεί ειδικό πρόγραμμα ξενάγησης, ώστε να διατηρείται αμείωτο το ενδιαφέρον και να εξασφαλίζεται η ενεργός συμμετοχή τους. Διάρκεια ξενάγησης: 50΄.

Επικοινωνία
Πληροφορίες: 2310483 033 και 6946558282
Κρατήσεις για οργανωμένες εκδρομές και σχολεία: 2310 483 000, εσωτ. 2

Ώρες λειτουργίας
Τρίτη-Παρασκευή, 9.00-14.00
Σάββατο, 11.00-19.00
Κυριακή, 11.00-15.00

Για ηλεκτρονικά εισιτήρια πατήστε εδώ.

Παραγωγή
ΝΟΗΣΙΣ
 
Σχεδιασμός
Από τους δημιουργούς των κορυφαίων θεματικών πάρκων, “Οδύσσεια”, “Εργοστάσιο και Μουσείο Σοκολάτας”, “Ηρακλής – Οι 12 Άθλοι” κλπ, Dream Workers και Eksagon

 

Το έργο χρηματοδοτείται από το Ελληνικό Δημόσιο και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) στο πλαίσιο του Προγράμματος «Κεντρική Μακεδονία» του ΕΣΠΑ 2021-2027.