Κατηγορίες
To Νόησις ταξιδεύει

Το ΝΟΗΣΙΣ ταξιδεύει – Ιωάννινα

Το ΝΟΗΣΙΣ και για τη σχολική χρονιά 2015-2016 συμμετέχει στον τρίτο κύκλο του προγράμματος “Η Ενέργεια για Ζωή Ταξιδεύει” (περισσότερα για το πρόγραμμα παρακάτω).

Πρώτος σταθμός για φέτος τα Ιωάννινα.

(Γράφει η Σοφία Ξενιτίδου, τμήμα Λειτουργίας ΝΟΗΣΙΣ)

Το ταξίδι στα 4 σχολεία απομακρυσμένων χωριών του νομού Ιωαννίνων πραγματικά άξιζε τον κόπο. Τα παιδιά που ζουν σε μικρά μέρη, μακριά από αστικά κέντρα, λαμβάνουν πολύ περιορισμένα ερεθίσματα μέσα στη σχολική χρονιά καθώς για την ολοκλήρωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας έρχονται σε επαφή με έναν μόνο δάσκαλο/δασκάλα. Κατά συνέπεια, το θεωρούν σημαντικό κέρδος, όπως μας είπαν και οι ίδιοι, το να εμπλουτίσουν τα παιδιά τις εμπειρίες μάθησής τους μέσα και από άλλα άτομα.

Πριν το ταξίδι μας είχαμε επικοινωνήσει με τα σχολεία για να προετοιμάσουμε την επίσκεψή μας και να γνωρίζουν, προσωπικά, οι εκπαιδευτικοί τι ακριβώς επρόκειτο να κάνουμε στην τάξη τους. Έτσι, όλοι μάς υποδέχτηκαν με πολύ ευχάριστη διάθεση και το πρόγραμμα υλοποιήθηκε μέσα σε χαρούμενο κλίμα. Οι εκπαιδευτικοί ήταν δίπλα μας διευκολύνοντας το παιχνίδι σε κάθε φάση ώστε να κυλήσει όσο το δυνατόν πιο ομαλά. Προσαρμόζαμε κάθε φορά τους κανόνες στις ηλικίες των παιδιών της ομάδας αφού κάποια σχολεία είχαν συνολικά πολύ λίγους μαθητές και δεν θέλαμε να περιοριστούμε μόνο στις μεγαλύτερες τάξεις. Τα παιδιά ήταν πολύ πρόθυμα να συνεργαστούν και τα μεγαλύτερα βοηθούσαν τα μικρότερα ώστε να ανταπεξέρθει η ομάδα τους στις ανάγκες του παιχνιδιού. Τους εξηγήσαμε ότι κάθε ομάδα ήταν συγκάτοικοι και έπρεπε να διαχειριστούν μαζί ένα σπίτι από ενεργειακή άποψη κάνοντας διάφορες επιλογές που θα είχαν συνέπειες άμεσες αλλά και μακροπρόθεσμες.

Έγινε προσπάθεια να μην χαθεί το χαρούμενο κλίμα του παιχνιδιού αλλά και να μην υποβιβαστεί το ουσιαστικό νόημά του, που είχε απώτερο στόχο να προβληματιστούν τα παιδιά σχετικά με την ανάγκη εξοικονόμησης ενέργειας. Με κάθε ευκαιρία κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού τονιζόταν μέσα από συζήτηση η σημασία που έχει να σκεφτόμαστε πριν κάνουμε κάποιες επιλογές, οι οποίες θα έχουν επιπτώσεις για τη ζωή του καθενός αλλά και του γενικότερου συνόλου. Πολλές φορές αυτό που μοιάζει συμφέρον και ευχάριστο στην αρχή αποδεικνύεται άχρηστο, ή και ζημιογόνο, αργότερα. Μικρές κινήσεις εξοικονόμησης ενέργειας μπορούμε να κάνουμε όλοι, ακόμα και οι νεαρότεροι, ανεξάρτητα αν ζούμε στην πόλη ή στο χωριό. Ποιος δεν χρησιμοποιεί ηλεκτρικό ρεύμα; Ποιος δεν χρησιμοποιεί αυτοκίνητο; Όλοι, ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας τους, δικαιούνται να γνωρίζουν ότι για την παραγωγή ηλεκτρισμού, ή βενζίνης, προκαλείται ρύπανση στο περιβάλλον και σπατάλη φυσικών πόρων που θα μπορούσε να μετριασθεί αν κάνουμε όλοι εξοικονόμηση πόρων και αν αξιοποιηθούν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Από τις σκέψεις που εξέφρασαν οι μαθητές, από τα συμπεράσματά τους αλλά και από τις απαντήσεις τους στο ερωτηματολόγιο του τέλους έγινε φανερό ότι σε έναν βαθμό αντιλήφθηκαν πως τα ζητήματα αυτά αφορούν και τους ίδιους, και μάλιστα ότι θα μπορούσαν να συνδράμουν στην επίλυσή τους.

Όμως το όφελος δεν ήταν μόνο για τους μαθητές των σχολείων. Ήταν και για μας. Η συζήτηση με τους δασκάλους ήταν εποικοδομητική και ευχάριστη διευρύνοντας τους ορίζοντές μας. Μέσα από την ανταλλαγή διαφορετικών εμπειριών πάντα μαθαίνεις, πάντα γίνεσαι καλύτερος. Κατανοείς τον άλλον άνθρωπο, έρχεσαι πιο κοντά, γνωρίζεις μια διαφορετική κατάσταση από τη δική σου, ζυγίζεις και επανεκτιμάς τα πράγματα.

Κυρίως, όμως, η συναλλαγή με τα παιδιά μέσα από βιωματικές δραστηριότητες είναι πάντα ανανεωτική και αποτελεί πολύ ευχάριστη εμπειρία αμοιβαίας μάθησης. Γίνεται ακόμα πιο ευχάριστη όταν κλείνει με χαμόγελα και αγκαλιές! Χαλάλι οι τόσες ώρες οδήγησης στους παγωμένους και ομιχλώδεις δρόμους του νομού Ιωαννίνων! Σίγουρα θα μείνουν στην καρδιά μας καθένα από τα δημοτικά σχολεία που επισκεφθήκαμε: της Πωγωνιανής, του Καλπακίου, της Ζωοδόχου και των Λογγάδων! Ελπίζουμε να ξαναδούμε σύντομα τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

 

 

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Δημοσιεύτηκε 17 Δεκεμβρίου, 2015