Κατηγορίες
To Νόησις ταξιδεύει Νέα

Το ΝΟΗΣΙΣ ταξιδεύει – Ιθάκη

Πρώτος προορισμός του ΝΟΗΣΙΣ για τη σχολική χρονιά 2016-2017, στο πλαίσιο του προγράμματος «Η ενέργεια για ζωή ταξιδεύει», το νησί της Ιθάκης.

Γράφει η Ελεάνα Μπάλλα (εκπαιδευτικά προγράμματα).

Αν ένα σχολείο της Ιθάκης θελήσει να επισκεφτεί το ΝΟΗΣΙΣ στη Θεσσαλονίκη, θα πρέπει να διανύσει απόσταση που στο σύνολό της (πήγαινε –έλα), περιλαμβάνει περισσότερα από 1200 χιλιόμετρα και 50 ναυτικά μίλια. Θα πρέπει να υπολογίσει μιας ημέρας ταξίδι, 3 ώρες με το πλοίο από Αστακό, μέσω Κεφαλονιάς, και άλλες 6 περίπου ώρες οδικώς, μέχρι τη Θεσσαλονίκη. Αν μάλιστα η εκδρομή επιχειρηθεί το χειμώνα, κατά πάσα πιθανότητα ο καιρός δε θα σταθεί σύμμαχος!

Όταν όμως «δεν πάει η Ιθάκη στο ΝΟΗΣΙΣ, πάει το ΝΟΗΣΙΣ στην Ιθάκη». Και ένα τέτοιο ταξίδι έγινε εφικτό, χάρη στη συνεργασία του ΝΟΗΣΙΣ με την ΜΚΟ « Άγονη Γραμμή-Γόνιμη». Στον τρίτο χρόνο της συνεργασίας μας, που μετρά πάνω από 10 ταξίδια σε άγονους και δυσπρόσιτους προορισμούς σ’ όλη την Ελλάδα, ο πρώτος προορισμός του ΝΟΗΣΙΣ για τη φετινή σχολική χρονιά ήταν το πανέμορφο νησί του Οδυσσέα.

Το ταξίδι προγραμματίστηκε για τα τέλη του Νοέμβρη, Δευτέρα 28/11 η άφιξή μου στο νησί, Τετάρτη 30/11 η επιστροφή μου στη Θεσσαλονίκη και πραγματοποίηση του προγράμματος «Ενέργεια: επιλέγω και εξοικονομώ», στα δύο Δημοτικά σχολεία και στο μοναδικό Γυμνάσιο του νησιού.

Μετά από ένα ταξίδι στη διάρκεια του οποίου βίωσα όλους τους καιρούς – λιακάδα, ομίχλη και ψιχάλα στο δρόμο, θαλασσοταραχή με καταιγίδες, βροντές και κεραυνούς στη θάλασσα – η Ιθάκη με καλωσόρισε απόγευμα της Δευτέρας, με ένα υπέροχο ουράνιο τόξο. Η διαμονή μου είχε κανονιστεί και για τα δύο βράδια στο Βαθύ, την πρωτεύουσα της Ιθάκης, έναν πολύ όμορφο παραδοσιακό οικισμό με μονώροφα και διώροφα κεραμοσκεπή σπίτια, χτισμένο γύρω από έναν κλειστό κόλπο, που μέχρι πρόσφατα αποτελούσε το κύριο λιμάνι του νησιού.

Καθώς ο χρόνος παραμονής μου στο νησί ήταν περιορισμένος και τα ωράρια των σχολείων είναι συγκεκριμένα, το πρόγραμμα των επισκέψεων ήταν σφιχτό και δεν επέτρεπε καθυστερήσεις και απρόοπτα. Έτσι λοιπόν, πολύ πρωί της Τρίτης ξεκίνησα για το Σταυρό, ένα χωριό στο βόρειο τμήμα του νησιού, 20 λεπτά περίπου μακριά από το Βαθύ. Το Δημοτικό σχολείο που λειτουργεί εκεί είναι 4/θέσιο και έχει συνολικά 60 μαθητές. Η συνέχεια είχε επιστροφή στο Βαθύ και επίσκεψη πρώτα στο Δημοτικό σχολείο που αριθμεί 107 μαθητές και στη συνέχεια στο Γυμνάσιο, όπου φοιτούν 80 μαθητές. Η πολύ καλή ενημέρωση που είχαν εκ των προτέρων οι διευθυντές και των τριών σχολείων και η άψογη συνεργασία τόσο μαζί τους όσο και με τους δασκάλους-καθηγητές, οι οποίοι χρειάστηκε να τροποποιήσουν μερικώς το ωρολόγιο πρόγραμμά τους, ήταν καθοριστικές ώστε να τηρηθεί το πλάνο και να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα όπως ακριβώς είχε σχεδιαστεί.

Στα δύο Δημοτικά τρέξαμε το πρόγραμμα με τους μαθητές της ΣΤ΄ τάξης, 12 στο Δημοτικό του Σταυρού, 18 στο Δημοτικό στο Βαθύ, ενώ στο Γυμνάσιο συμμετείχαν οι 22 μαθητές της Α΄ τάξης. Οι μαθητές γνώριζαν ήδη αρκετά πράγματα για την ενέργεια, τις πηγές και τις μορφές της, και αυτό έκανε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες και ουσιαστικές τις συζητήσεις μας γύρω από την ορθή διαχείριση και την εξοικονόμηση της ενέργειας.

Όταν ήρθε η ώρα να παίξουμε το επιτραπέζιο παιχνίδι, το δέχτηκαν με ιδιαίτερη χαρά και ενθουσιασμό. Συνεργάστηκαν πολύ καλά μέσα στις ομάδες τους και στάθηκαν με κριτική σκέψη απέναντι στις καταστάσεις που είχαν να αντιμετωπίσουν και με υπευθυνότητα ανάμεσα στις επιλογές που κλήθηκαν να κάνουν. Οι δασκάλες στις τάξεις των Δημοτικών ήταν μαζί μας σ’ όλη τη διάρκεια, ενθαρρύνοντας τους μαθητές τους και διευκολύνοντας την εξέλιξη του παιχνιδιού σε όλες τις φάσεις του, ενώ ο διευθυντής του Γυμνασίου είχε μεριμνήσει ώστε να «καθυστερήσει» μισή ώρα η αναχώρηση του μεσημεριανού δρομολογίου του σχολικού λεωφορείου προκειμένου να υπάρξει ο απαιτούμενος χρόνος για την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Η αποστολή του ΝΟΗΣΙΣ και της Άγονης Γραμμής- Γόνιμης στο νησί της Ιθάκης ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης, λίγο πριν ξεκινήσουν οι ισχυροί αέρηδες και τα μποφόρ, που προμήνυαν το μακρύ και περιπετειώδες ταξίδι της επόμενης μέρας, της επιστροφής στην δική μου πια Ιθάκη, τη Θεσσαλονίκη…

ithaka1

 

ithaka2

Δημοσιεύτηκε 6 Δεκεμβρίου, 2016