Κατηγορίες
Νέα

Γνωριμία με φορείς παραγωγής καινοτομιών της Βαρκελώνης

Φορείς Υποστήριξης Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας και Παραγωγής Καινοτομιών της Βαρκελώνης είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Νικόλαος Τζόλλας, ο Αν. προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υποστήριξης Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας, κ. Κωνσταντίνος Μιχαηλίδης και ο Διευθυντής του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ, κ. Αθανάσιος Κοντονικολάου.

Συγκεκριμένα, ανταποκρινόμενοι σε σχετικές προσκλήσεις και στο πλαίσιο συμμετοχής τους στο τελικό συνέδριο του ευρωπαϊκού έργου Blue Crowd Funding, συναντήθηκαν αρχικά με τον εκτελεστικό διευθυντή του Fab Lab της Βαρκελώνης, κ. Guillem Camprodon από τον οποίο ξεναγήθηκαν στους χώρους του εργαστηρίου και συζήτησαν τρόπους μεταφοράς της τεχνογνωσίας του εργαστηρίου στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και προτάσεις συνεργασίας στο πλαίσιο συχρηματοδοτούμενων έργων.

Το Fab Lab της Βαρκελώνης είναι το παλαιότερο Fab Lab της Ευρώπης, καθώς λειτουργεί από το 2007 και ηγείται του δικτύου των Ευρωπαϊκών Fab Labs με 1800 περίπου μέλη. Είναι ένα εργαστήριο ψηφιακής κατασκευής στο οποίο δραστηριοποιούνται 7 θεματικές ομάδες και στο οποίο βρίσκονται μία σειρά από εξειδικευμένα ρομποτικά μηχανήματα και εξοπλισμός, όπως 3D εκτυπωτές, τα οποία είναι στη διάθεση επιχειρήσεων, φοιτητών και μεμονωμένων ατόμων προκειμένου να πειραματιστούν, να δημιουργήσουν και να τεστάρουν τις πρωτότυπες ιδέες τους, αλλά και να λάβουν καθοδήγηση από ειδικούς για την βελτίωση των καινοτομιών τους. Τα Fab Labs γενικότερα παρέχουν πρόσβαση στο περιβάλλον, τις δεξιότητες, τα υλικά και την προηγμένη τεχνολογία για να επιτρέψουν σε οποιονδήποτε, οπουδήποτε να φτιάξει (σχεδόν) οτιδήποτε.

Στη συνέχεια επισκέφτηκαν το ιδιωτικό ψηφιακό εργαστήριο κοινωνικής καινοτομίας της Sokotech, το οποίο επικεντρώνεται στη δημιουργία αξίας μέσω της δημιουργικότητας, της επιστήμης και της τεχνολογίας. Το εργαστήριο στελεχώνεται από μία διεπιστημονική ομάδα ειδικών στον τομέα της επιστήμης, της τεχνολογίας, της δημιουργικότητας και της καινοτομίας και αναπτύσσει έργα από τη σύλληψη έως την υλοποίηση, ενισχύοντας την καινοτομία με μια φιλοσοφία σχεδιασμού με επίκεντρο τον άνθρωπο. Το εργαστήριο αυτό είναι ιδιαίτερα δραστήριο στο να φέρνει την τοπική κοινωνία και κυρίως την μαθητική κοινότητα σε επαφή με σύγχρονες τεχνολογίες.

Τρίτο εργαστήριο που επισκέφτηκαν ήταν το Ateneus de Fabricació Parc Technologic, το οποίο είναι μία δομή του Δήμου της Βαρκελώνης που διαδίδει την τεχνολογία και την επιστήμη της ψηφιακής κατασκευής. To δίκτυο Ateneus de Fabricació αποτελείται από 5 fab labs σε όλη την πόλη της Βαρκελώνης, τα οποία διαθέτουν χώρους που είναι διαθέσιμοι για μάθηση και συνεργασία σε διαφορετικά έργα και αποτελούν μέρος της κοινωνικής ανάπτυξης της πόλης. Ο καθένας μπορεί να χρησιμοποιήσει τους χώρους, τα εργαλεία και τους δημόσιους πόρους των εργαστηρίων αυτών και να προτείνει έργα για τη βελτίωση του άμεσου περιβάλλοντος της κοινωνίας και της γειτονιάς τους. Είναι δομές που είναι στην υπηρεσία των πολιτών, των εκπαιδευτικών, των επιχειρήσεων και της τοπικής κοινωνίας και συνδιοργανώνουν μαζί τους εξειδικευμένα προγράμματα εξοικείωσης με τις σύγχρονες τεχνολογίες και την καινοτομία προσαρμοσμένα στις ανάγκες και τις απαιτήσεις τους.

Τέλος συναντήθηκαν με τον Γενικό Διευθυντή, Valenti Farras και την Επικεφαλής Σχεδιασμού, Marisa Martinez του CosmoCaixa, ενός διαδραστικού Μουσείου Επιστημών, από τα πιο γνωστά της Ευρώπης. Το CosmoCaixa είναι ένα μουσείο, όπου διαφορετικοί επιστημονικοί κλάδοι εξηγούνται διδακτικά και διαδραστικά. Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να εξερευνήσει φυσικές, τεχνικές, γεωλογικές, χημικές και μαθηματικές σχέσεις σε εκατοντάδες πειράματα και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στους μαθητές.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει ήδη εντάξει στην Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης για την Καινοτομία της περιόδου 2021-2027 τη δημιουργία δομών υποστήριξης καινοτομιών και επιχειρηματικότητας και η σε βάθος γνωριμία με τους παραπάνω φορείς έδωσε την δυνατότητα να κατανοηθούν τα διάφορα μοντέλα λειτουργίας τους, τους σκοπούς που έχουν, τη μεθοδολογία με την οποία λειτουργούν, αλλά και τα μελλοντικά τους σχέδια προκειμένου να βρεθεί ο τρόπος μεταφοράς των ανωτέρω καλών παραδειγμάτων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, είτε με την χρηματοδότηση του ΠΕΠ ΚΜ 2021-2027 είτε μέσω συμμετοχικής χρηματοδότησης.

Δημοσιεύτηκε 21 Ιουνίου, 2022