Κατηγορίες
Νόησις Εργαστήρι - Εκπαιδευτικά Προγράμματα

Καφέ της Επιστήμης 21.3.2016 – Κοσμολογία

cosmolog1

Κοσμολογία – Η επιστήμη της γέννησης και εξέλιξης του Σύμπαντος
«Το διαστελλόμενο Σύμπαν»

Με τη συνεργασία του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, του Βρετανικού Συμβουλίου και του ΝΟΗΣΙΣ συνεχίζεται για ενδέκατη συνεχή χρονιά η πραγματοποίηση των «Καφέ της Επιστήμης» και όπως πάντα, σας προσκαλούν να απολαύστε τον καφέ σας και να συζητήσετε με τους ειδικούς επιστημονικά ζητήματα που προκαλούν το ενδιαφέρον.

Το Καφέ του Μαρτίου φιλοξενεί τον Μανώλη Πλειώνη, καθηγητή Παρατηρησιακής Αστρονομίας και μαζί του θα συζητήσουμε για την αρχή και την εξέλιξη του Σύμπαντος. Θα παρουσιαστούν τα στοιχεία βάση των οποίων θεωρούμε ότι το Σύμπαν ξεκίνησε από μια υπέρθερμη και υπέρπυκνη κατάσταση και διαστέλλεται έκτοτε συνεχώς, σήμερα δε με επιταχυνόμενο ρυθμό.

Οι σύγχρονες αστρονομικές παρατηρήσεις έχουν αποδείξει ότι το μεγαλύτερο μέρος (πάνω από 94%) της ύλης και της ενέργειας του Σύμπαντος είναι άγνωστης μορφής και για αυτό ονομάζονται σκοτεινή ύλη και σκοτεινή ενέργεια, γνωρίζουμε δε την ύπαρξη της μόνο μέσω των βαρυτικών αλληλεπιδράσεων τους. Θα συζητήσουμε λοιπόν τις επιστημονικές ενδείξεις που μας πείθουν για την ύπαρξη τους και την πιθανή φύση τους.

Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016, στις 19.00, στο ΝΟΗΣΙΣ.

Ο Μανώλης Πλειώνης είναι καθηγητής Παρατηρησιακής Αστρονομίας, Τμήματος Φυσικής ΑΠΘ, Αντιπρόεδρος του ΔΣ του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ, ενώ έχει διατελέσει και Μέλος του ΔΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ως εκλεγμένος εκπρόσωπος των ερευνητών (2003-2005).

cafe-epist-COSMOLOGIA3

Δημοσιεύτηκε 10 Μαρτίου, 2016