Science of Cooking – Εκδήλωση Λήξης του Έργου
Στο ΝΟΗΣΙΣ την Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2025 πραγματοποιήθηκε η τελική εκδήλωση διάχυσης του Έργου με τίτλο «Science of Cooking – Διδάσκοντας και Μαθαίνοντας Επιστήμη μέσω της Μαγειρικής για Άτομα με Νοητική Αναπηρία».
Στόχος της εκδήλωσης ήταν η παρουσίαση των αποτελεσμάτων του Έργου και η ανάδειξη τρόπων αξιοποίησης των παραγόμενων εκπαιδευτικών εργαλείων από επαγγελματίες της ειδικής αγωγής.
Συμμετείχαν συνολικά 31 επαγγελματίες, εκ των οποίων 11 στελέχη από ΚΔΑΠ-ΑΜΕΑ, ΚΔΗΦ και φορείς που δραστηριοποιούνται στον χώρο της υποστήριξης ατόμων με αναπηρίες, 16 εκπαιδευτικοί ειδικών σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΕΝΕΕΓΥΛ, ΕΕΕΕΚ) και 4 άτομα από τον διοργανωτή φορέα.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το υλικό που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του Έργου, να ενημερωθούν για τα αποτελέσματα των πιλοτικών εφαρμογών και να δοκιμάσουν στην πράξη ορισμένες από τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες που προτείνει. Εκτέλεσαν κάποια από τα πειράματα, πήραν μέρος σε διαδραστικό παιχνίδι τύπου “escape box”, σχεδιασμένο ειδικά για άτομα με νοητική αναπηρία και συμμετείχαν ενεργά στη συζήτηση που ακολούθησε σχετικά με τη δυνατότητα ενσωμάτωσης των εργαλείων αυτών στα διαφορετικά περιβάλλοντα της τυπικής και μη τυπικής εκπαίδευσης.
Η εκδήλωση που πλαισιώθηκε με περιήγηση στο Μουσείο Τεχνολογίας του ΝΟΗΣΙΣ και φιλικό γεύμα, ολοκληρώθηκε σε ζεστό και συνεργατικό κλίμα, ανταλλάσσοντας καλές πρακτικές, ενισχύοντας τη δικτύωση μεταξύ επαγγελματιών του χώρου και δημιουργώντας προϋποθέσεις για μελλοντική αξιοποίηση του παραγόμενου υλικού.
Η επιτυχημένη ολοκλήρωση της εκδήλωσης σηματοδότησε και τη λήξη του Έργου, αφήνοντας πολύτιμα αποτελέσματα και πρακτικά εργαλεία που μπορούν να αξιοποιηθούν στην εκπαίδευση ατόμων με νοητική αναπηρία, προωθώντας τη σύνδεση της επιστήμης με την καθημερινή ζωή μέσω της μαγειρικής.


