Κατηγορίες
Νόησις Εργαστήρι - Εκπαιδευτικά Προγράμματα

Έκθεση φωτογραφίας του Λουκά Χαψή «Ναοί στο σχήμα του ουρανού»

«Ναοί στο σχήμα του ουρανού»
Αρχαίοι χώροι κάτω από τον έναστρο ουρανό της Ελλάδας
Εγκαίνια: Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014, στις 8.00 μμ

Η έκθεση φωτογραφίας «Ναοί στο σχήμα του ουρανού» του Λουκά Χαψή ανοίγει τις πύλες του ουράνιου θόλου της αρχαιότητας, στο ΝΟΗΣΙΣ και υποδέχεται το κοινό σε μια μοναδική διαδρομή φωτισμένη από αστρικές ανταύγειες πάνω στα αρχετυπικά μνημεία της ελληνικής αρχαιότητας. Αστρικές τροχιές, αστερισμοί, νεφελώματα και ο Γαλαξίας με το λεπτό, μυστηριακό φως τους διασχίζουν το νυκτερινό ουρανό και πλαισιώνουν την αρχαία μας κληρονομιά. Από την Ολυμπία ως τη Δήλο και από το Δίον ως την Κνωσό, ο φωτογράφος Λουκάς Χαψής μας παρασύρει σε μια ονειρική όσο και πρωτότυπη επίσκεψη σε 14 σημαντικές τοποθεσίες όπου πάλαι ποτέ έλαμψε ο ελληνικός πολιτισμός.

Το project υλοποιήθηκε σε 14 μήνες με αποστολές και πολυήμερες παραμονές στους αντίστοιχους αρχαιολογικούς χώρους με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ευγενίδου και του πρώην διευθυντή του Πλανηταρίου Διονύση Σιμόπουλου , ο οποίος δήλωσε ότι «η δεδομένη συλλογή φωτογραφιών είναι πρωτόγνωρη για τα Ελληνικά δεδομένα αφού εμφανίζονται για πρώτη φορά 14 αρχαιολογικοί χώροι της χώρας μας φωτογραφημένοι την νύχτα για τις ανάγκες της παράστασης του Ευγενιδείου Πλανηταρίου με τίτλο “Ο Ουρανός των Αρχαίων”. Οι πολύτιμες όσο και εντυπωσιακές αυτές φωτογραφίες του γνωστού φωτογράφου Λουκά Χαψή μας παρουσιάζουν τον έναστρο νυχτερινό ουρανό που απλώνεται πάνω από τους σημαντικούς αρχαιολογικούς μας χώρους σήμερα».

Με τους «Ναούς στο σχήμα του ουρανού…» εκπληρώνεται το όραμα του φωτογράφου να ερμηνεύσει με το ξεχωριστό ατομικό του ύφος και άποψη τα αρχαιοελληνικά μνημεία έχοντας ως συνδετικό ιστό τον έναστρο ουρανό και το φωτισμό με την τεχνική light paint την οποία ανάγει σε ιδιαίτερη τέχνη ανάδειξης της υφής και της επιφάνειας κάθε περιλαμβανόμενου αρχιτεκτονικού στοιχείου.

Η έκθεση αυτή ήλθε ως φυσική συνέχεια της έκθεσης «Παρατηρητές του χρόνου» (2011) και από τη μακρινή Νήσο του Πάσχα το θέμα μεταφέρθηκε στην αρχαία Ελλάδα, λίκνο της παγκόσμιας τέχνης και σκέψης, και μάλιστα σε μερικά από τα σπουδαιότερα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα της εποχής εκείνης.

Εκτός από τη διάσταση της αστροφωτογραφίας που αποτελεί προσωπικό του στοίχημα και ενασχόληση, έχοντας φωτογραφήσει εκλείψεις και αστρονομικά φαινόμενα στον παγκόσμιο χάρτη, ο Λουκάς Χαψής έχει στο ενεργητικό του σημαντικό επαγγελματικό portfolio με πορτρέτα επώνυμων, δημιουργική και εμπορική φωτογραφία και αντίστοιχες δημοσιεύσεις στα γνωστότερα περιοδικά και ειδικά έντυπα της Ελλάδας και του εξωτερικού. Μια άλλη ενδιαφέρουσα πτυχή της δουλειάς του αφορά στη φωτογραφία φύσης και οικοσυστημάτων, ενώ για παράδειγμα φωτογραφίες αρχείου του διανέμονται από γνωστές φωτοθήκες.

Είσοδος ελεύθερη.

Ώρες λειτουργίας έκθεσης (διάρκεια μέχρι το Νοέμβριο)
Τρίτη – Παρασκευή: 11.00 – 14.30
Σάββατο: 13.30 – 20.30, Κυριακή: 11.30 – 18.30
Δευτέρα: ΚΛΕΙΣΤΑ

Copyright
• Οι συνοδευτικές φωτογραφίες μπορούν να δημοσιευθούν αποκλειστικά για την δημοσιοποίηση και προβολή της έκθεσης «Ναοί στο σχήμα του ουρανού…» που πραγματοποιείται στο ΝΟΗΣΙΣ από τις 24 Σεπτεμβρίου 2014 και σε καμία περίπτωση απομονωμένες και χωρίς σύνδεση με την εν λόγω παρουσίαση.
• Κάθε δημοσίευση φωτογραφίας πρέπει να συνοδεύεται από το credit line ©Λουκάς Χαψής.
• Σε περίπτωση που χρειάζεστε περαιτέρω φωτογραφικό υλικό για ειδική δημοσίευση, άρθρο ή άλλο, παρακαλείσθε να επικοινωνείτε με τον Λουκά Χαψή, στο τηλέφωνο 2107243892, κινητό 6977993311.

loukashapsis@gmail.com www.loukashapsis.gr

Δημοσιεύτηκε 18 Σεπτεμβρίου, 2014