Κατηγορίες
Νόησις Εργαστήρι - Εκπαιδευτικά Προγράμματα

Διαγωνισμός Μαθηματικής και Λογικής Σκέψης

Διαγωνισμός Μαθηματικής και Λογικής ΣκέψηςΗ άσκηση του μυαλού είναι εξίσου σημαντική και ίσως σημαντικότερη με την άσκηση των μυών του ανθρώπινου σώματος. Η επίλυση προβλημάτων είναι απαραίτητη όχι μόνο για να επιτύχουμε υψηλή βαθμολογία στο σχολείο, αλλά και για να αντιμετωπίζουμε τις καθημερινές προκλήσεις.

Η αναζήτηση του ορθού λόγου, της λογικής σκέψης είναι το ζητούμενο του διαγωνισμού Μαθηματικής και Λογικής Σκέψης του Αμερικανικού Κολλεγίου Ανατόλια σε συνεργασία με το ΝΟΗΣΙΣ- Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας.

Ο Διαγωνισμός τελεί υπό την αιγίδα του Μαθητικού Συνεδρίου Επιστήμης και Τεχνολογίας ACSTAC το οποίο είναι πιστοποιημένο από το CERN και είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας. O Διαγωνισμός τελεί επίσης υπό την αιγίδα της Καγκουρό Ελλάς η οποία εκπροσωπεί και διενεργεί στην Ελλάδα τον Διεθνή Μαθηματικό Διαγωνισμό «Καγκουρό».

Στο πλαίσιο του διαγωνισμού αυτού τριμελείς ομάδες μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου διαγωνίζονται στην επίλυση λογικών γρίφων με στόχο την άσκηση της σκέψης και την πρόκρισή τους στον τελικό.

Ο διαγωνισμός πρόκειται να διεξαχθεί ως εξής:
Προκριματικός Α΄ – Σάββατο 18 Ιανουαρίου, στις 11.00, στο ΝΟΗΣΙΣ (προθεσμία υποβολής συμμετοχών μέχρι την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου)

Προκριματικός Β΄ – Σάββατο 8 Φεβρουαρίου, στις 11.00, στο ΝΟΗΣΙΣ (προθεσμία υποβολής συμμετοχών μέχρι την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου)
Δείτε τα αποτελέσματα του Β’ προκριματικού.

Προκριματικός Γ΄ – Παρασκευή 14 Μαρτίου, στις 19:00, στο Κολλέγιο Ανατόλια
(προθεσμία υποβολής συμμετοχών μέχρι την Παρασκευή 7 Μαρτίου)

Προημιτελικοί Γύροι – Σάββατο 15 Μαρτίου πρωί στο Κολλέγιο Ανατόλια (η ακριβής ώρα θα ανακοινωθεί)
Ημιτελικός και Τελικός – Σάββατο 15 Μαρτίου από τις 17:00 στο ΝΟΗΣΙΣ

Η τριμελής νικήτρια ομάδα θα βραβευτεί στην τελετή λήξης του 4ου μαθητικού συνεδρίου Επιστήμης και Τεχνολογίας του Κολλεγίου Ανατόλια «ACSTAC».

Για τη συμμετοχή είναι απαραίτητη η συμπλήρωση της ηλεκτρονικής αίτησης συμμετοχής στην οποία μπορείτε να οδηγηθείτε πατώντας εδώ.

Σημειώνεται ότι η φυσική παρουσία ενός εκπαιδευτικού/συμβούλου κάθε ομάδας κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού είναι επιθυμητή, αλλά όχι απαραίτητη.

Ένα παράδειγμα λογικού γρίφου παρουσιάζεται παρακάτω:
Σε ένα νησί υπάρχουν κάποιοι κάτοικοι που ονομάζονται «ιππότες» και λένε πάντα την αλήθεια, και άλλοι που ονομάζονται «απατεώνες» και λένε πάντα ψέματα.

Κάθε ένας κάτοικος είναι είτε ιππότης είτε απατεώνας.

Έχουμε τρεις κατοίκους, τον Α, τον Β και τον Γ.
Ο Α και ο Β κάνουν τις ακόλουθες δηλώσεις.
Α: Όλοι μας είμαστε απατεώνες.
Β: Ακριβώς ένας από μας είναι απατεώνας.
Τι είναι ο Γ;

Σημειώνεται ότι η φυσική παρουσία του εκπαιδευτικού κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού είναι επιθυμητή, αλλά όχι απαραίτητη.

Πληροφορίες:
ΝΟΗΣΙΣ, info@noesis.edu.gr, τηλ: 2310 483 000, εσωτ. 121, Δρ. Μαρία Καρνέζου
ΑΝΑΤΟΛΙΑ, info@acstac.gr, τηλ: 2310 398 251, Δρ. Χάιδω Σαμαρά

Δημοσιεύτηκε 10 Φεβρουαρίου, 2014