Κατηγορίες
Νέα Νόησις Εργαστήρι - Εκπαιδευτικά Προγράμματα

Καφέ της Επιστήμης, Δευτέρα 11.5.2015

“Ο ασθενής  συνυπεύθυνος στην υγεία του: 

Μετρώντας και ελέγχοντας την καθημερινότητα”

asthenisafisa

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, το Βρετανικό Συμβούλιο, το ΝΟΗΣΙΣ και το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών (ΙΝΕΒ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) συνεχίζουν την επιτυχημένη συνεργασία τους με τις συναντήσεις τους στο «Καφέ της Επιστήμης».

Τη Δευτέρα 11 Μαΐου, στις 7.00 το απόγευμα, στο φιλόξενο χώρο του καφέ του Γαλλικού Ινστιτούτου (Λεωφόρος Στρατού 2Α, τηλ. 2310 821231), όσοι επιθυμούν μπορούν πίνοντας τον καφέ τους να παρακολουθήσουν το επιστημονικό θέμα με τίτλο «O ασθενής συνυπεύθυνος στην υγεία του: μετρώντας και ελέγχοντας την καθημερινότητα».

Η αυτοδιαχείριση της υγείας του ασθενή αποτελεί την καινούργια αντίληψη οργάνωσης υγείας και ιατρικής φροντίδας.

Η υλοποίηση ενός τέτοιου μοντέλου υγείας σημαίνει ότι ο ασθενής εγκαταλείπει τον παθητικό του ρόλο συμμετέχοντας ενεργά στη διαδικασία της υγείας του, ενώ ο ρόλος του γιατρού μετασχηματίζεται από αυτόν της «αυθεντίας» σε ρόλο αλληλεγγύης και συνεργασίας με τον ασθενή. Έτσι το σύστημα αποσυμφορείται και αποκτά τη δυνατότητα για πραγματική φροντίδα. Αρωγός σ΄ αυτήν την κατεύθυνση είναι οι νέες τεχνολογίες στην υγεία.

Ομιλήτρια στην εκδήλωση θα είναι η Ιωάννα Χουβαρδά, λέκτορας ιατρικής πληροφορικής ΑΠΘ, συνεργαζόμενη ερευνήτρια εργαστηρίου πληροφορικής βιο-δεδομένων μεγάλης κλίμακας INEB/EKETA.

Συντονίζει η Λέλα Κεσίδου, δημοσιογράφος εξειδικευμένη σε θέματα υγείας.

Δημοσιεύτηκε 5 Μαΐου, 2015