Κατηγορίες
Νέα Νόησις Εργαστήρι - Εκπαιδευτικά Προγράμματα

Διαγωνισμός Επιστήμης του Διαστήματος: Εμπνευστείτε!

Επιστήμονες από όλη την Ευρώπη καλούνται να συμμετάσχουν σε ένα διαγωνισμό με υψηλά κριτήρια, εξερευνώντας τα μυστήρια και τις προκλήσεις του διαστήματος. Με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο διαγωνισμός Odysseus προσφέρει τη δυνατότητα σε νέους να επιδείξουν την ευφυΐα τους και να διευρύνουν τις γνώσεις τους σχετικά με το διάστημα, από τους δορυφόρους και τα διαστημόπλοια μέχρι την αστροβιολογία και τα διαπλανητικά ταξίδια.

Ο διαγωνισμός, ο οποίος επίσημα ξεκινάει την 1η Σεπτεμβρίου 2015, είναι ανοιχτός σε ομάδες μαθητών ηλικίας από 7 μέχρι 22 ετών από όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των συνεργαζόμενων χωρών. Θα απονεμηθούν βραβεία μεγάλης αξίας, όπως ευκαιρίες για μαθητεία (internships), τηλεσκόπια και iPads. Οι φιναλίστ σε διεθνές επίπεδο θα ταξιδέψουν στις Βρυξέλλες ή στην Τουλούζη. Οι νικητές του διαγωνισμού θα ταξιδέψουν στο Guiana Space Centre στη Νότια Αμερική.

Θα πραγματοποιηθούν χωριστοί διαγωνισμοί για τις 3 βαθμίδες της εκπαίδευσης:

• Skywalkers (μαθητές Δημοτικού)
• Pioneers (μαθητές Γυμνασίου – Λυκείου)
• Explorers (προπτυχιακοί φοιτητές)

Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί σε 2 κύκλους καλύπτοντας τις ακαδημαϊκές χρονιές 2015-2016 και 2016-2017 με στόχο να προσελκύσει το ενδιαφέρον δεκάδων χιλιάδων μαθητών. Οι εκπαιδευτικοί ενθαρρύνονται να συμμετάσχουν δημιουργώντας και υποστηρίζοντας ομάδες μαθητών. Ταυτόχρονα, θα έχουν τη δυνατότητα επαγγελματικής υποστήριξης κατόπιν ζήτησης. Οι συμμετοχές μπορούν να υποβληθούν σε οποιαδήποτε από τις 24 επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στόχος του Odysseus είναι να εμπνεύσει τους νέους στην Ευρώπη να ασχοληθούν με την επιστήμη του διαστήματος. Ο διαγωνισμός προάγει τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες, οι οποίες συνδυάζουν την επιστημονική μάθηση με τη βιωματική εμπειρία. Περισσότερες πληροφορίες καθώς και ακριβείς οδηγίες υποβολής συμμετοχών στο www.odysseus-contest.eu.

Ιστορικό
Ο διαγωνισμός Odysseus διοργανώνεται από τους εταίρους του Odysseus II. Πρόκειται για ένα τριετές πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Horizon 2020 research and innovation (grant agreement 640218). Αποτελεί τη διευρυμένη μορφή ενός πιλοτικού προγράμματος, το οποίο υλοποιήθηκε το χρονικό διάστημα 2011-2013. Η τρέχουσα ομάδα υλοποίησης του προγράμματος αριθμεί 14 εταίρους και 4 οργανισμούς υποστήριξης από 11 Ευρωπαϊκές χώρες. Το ΝΟΗΣΙΣ θα συντονίσει την ομαλή διεξαγωγή του διαγωνισμού στην Ελλάδα, την Κύπρο, τη Βουλγαρία και την Τουρκία.

Για οδηγίες και περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το επίσημο site του διαγωνισμού πατώντας εδώ.

Επικοινωνία
Ελισάβετ Κωνσταντίνου
Υπεύθυνη Επικοινωνίας και Προβολής
ΝΟΗΣΙΣ
6ο χμ Θεσσαλονίκης- Θέρμης , 57001 Θέρμη, Ελλάδα
Email: konstantinou@noesis.edu.gr
Τηλ: +30 2310 483 000, εσωτ. 105
Fax: +30 2310 483 020

 

Δημοσιεύτηκε 1 Σεπτεμβρίου, 2015