Κατηγορίες
Νόησις Εργαστήρι - Εκπαιδευτικά Προγράμματα

Η μέτρηση της Γης και η σημασία της: από την αρχαιότητα στα σύγχρονα δορυφορικά συστήματα

Η μέτρηση της Γης και η σημασία τηςΜε τη συνεργασία του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, του Βρετανικού Συμβουλίου και του ΝΟΗΣΙΣ συνεχίζεται για ένατη συνεχή χρονιά η πραγματοποίηση των «Καφέ της Επιστήμης» και όπως πάντα, σας προσκαλούν να απολαύστε τον καφέ σας και να συζητήσετε με τους ειδικούς επιστημονικά ζητήματα που προκαλούν το ενδιαφέρον μας.

Το θέμα του επόμενου Καφέ αφορά στη Γεωδαισία, μία από τις βασικότερες επιστήμες για τη μελέτη της Γης, το αντικείμενο της οποίας παραμένει αινιγματικό για το ευρύ κοινό. Ξεκινώντας από τη γέννησή της κατά την αρχαιότητα μέσα από την ανάγκη του ανθρώπου να προσδιορίσει τη σχέση του με τον χώρο που τον περιβάλλει, η επιστήμη της Γεωδαισίας αποτελεί τη “μητέρα” των γεωεπιστημών και των σύγχρονων δορυφορικών συστημάτων παρακολούθησης των δυναμικών μεταβολών του πλανήτη μας.

Η διάλεξη αυτή έχει στόχο να παρουσιάσει τη διαχρονική εξέλιξη της Γεωδαισίας και τον πρωταγωνιστικό της ρόλο σε σημαντικά θέματα όπως η δημιουργία και χρήση του συστήματος GPS, η μελέτη των μεταβολών της μέσης στάθμης της θάλασσας, ο προσδιορισμός της κίνησης των τεκτονικών πλακών και η διερεύνηση γεωφυσικών διεργασιών στο εσωτερικό της Γης.

Για τη Γεωδαισία θα μας μιλήσει ο καθηγητής του Τομέα Γεωδαισίας και Τοπογραφίας ΑΠΘ, Χριστόφορος Κωτσάκης, τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014, στις 18.30, στο Γαλλικό Ινστιτούτο (Λεωφόρος Στρατού 2Α, πληροφορίες, τηλ: 2310 821231).

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο κ. Χριστόφορος Κωτσάκης είναι Καθηγητής και Διευθυντής του Τομέα Γεωδαισίας και Τοπογραφίας στο Τμήμα Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του ΑΠΘ. Έχει σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο του Calgary και έχει βραβευθεί για το επιστημονικό του έργο από τη Διεθνή Ένωση Γεωδαισίας και την Ακαδημία Αθηνών. Έχει συμμετάσχει σε δεκατρείς διεθνείς ομάδες εργασίες για τη μελέτη γεωδαιτικών προβλημάτων που αφορούν τη μοντελοποίηση του γήινου πεδίου βαρύτητας, τη χρήση του συστήματος GPS και την εφαρμογή στοχαστικών τεχνικών για την επεξεργασία γεωχωρικών δεδομένων, καθώς και στην ειδική επιστημονική ομάδα για την υλοποίηση του Ελληνικού συστήματος προσδιορισμού θέσης HEPOS. Έχει διδάξει στο Τμήμα Μηχανικών Γεωπληροφορικής του Πανεπιστημίου του Calgary, στη Σχολή Μεταπτυχιακών Σπουδών της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, και στο Διεθνές Σχολείο για τον προσδιορισμό του γεωειδούς της Διεθνούς Ένωσης Γεωδαισίας.

Δημοσιεύτηκε 3 Φεβρουαρίου, 2014