Κατηγορίες
Νόησις Εργαστήρι - Εκπαιδευτικά Προγράμματα

Το NOESIS στο έργο European Astrotourism Route

European Astrotourism RouteΤο NOESIS – Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας στο πλαίσιο του προγράμματος Cooperation projects to create transnational tourism products based on cultural and industrial heritage (44G/ENT/PPA/12/6460) συμμετέχοντας στην υλοποίηση του έργου ‘European Astrotourism Route (EU-Sky Route) πήρε μέρος στις 27-28/1/2014 στην εναρκτήρια συνάντηση στο νησί της Τενερίφης (Ισπανία), όπου δραστηριοποιείται ο επικεφαλής εταίρος (SPET Turismo de Tenerife s.a.).

Αντικείμενο του έργου είναι η δημιουργία ενός δικτύου ευρωπαϊκών περιοχών αστρονομικού ενδιαφέροντος βασισμένων σε ποιοτικά παρεχόμενο τουριστικό προϊόν συνδεδεμένο με την επιστημονική γνώση. Απώτερος στόχος είναι να διερευνηθούν οι δυνατότητες να εμπλουτιστεί το προσφερόμενο τουριστικό προϊόν της περιοχής μας με μια νέα καινοτόμα δραστηριότητα.


Στις δυο ημέρες που διήρκησε η συνάντηση, έγινε η παρουσίαση των 6 φορέων (Ισπανία, Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία, Βουλγαρία) που συμμετέχουν στο έργο και οι οποίοι εκπροσωπήθηκαν συνολικά από 11 άτομα. Κάθε εταίρος παρουσίασε τους τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται ο φορέας του, έτσι ώστε να γνωστοποιηθεί η φύση, οι λειτουργίες και η συνεισφορά του στο έργο.

Επιπροσθέτως, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Εθνικό Πάρκο Τέιδε και το Παρατηρητήριο της Τενερίφης που βρίσκονται στο βουνό Τέιδε (υψ. 3.718 μ.). Το Εθνικό Πάρκο Τέιδε εντάσσεται στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO ενώ το Παρατηρητήριο αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες υποδομές αυτού του τύπου στον κόσμο, συγκεντρώνοντας τηλεσκόπια από διάφορες χώρες.
Στη διάρκεια των 18 μηνών που θα διαρκέσει το έργο, αναμένεται να συλλεχτούν και επεξεργαστούν στοιχεία για την περιοχή μας που αφορούν γεωγραφικά σημεία αστρονομικού ενδιαφέροντος (αστροπαρατήρηση), να διοργανωθούν δυο συναντήσεις-ημερίδες με συμμετοχή από εμπλεκόμενους στον τομέα και να παραχθεί υλικό διάχυσης των αποτελεσμάτων του έργου.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στο 2310483000 (εσ. 130), κ. Π. Ηλιόπουλος.

Δημοσιεύτηκε 4 Φεβρουαρίου, 2014