Κατηγορίες
Νόησις Εργαστήρι - Εκπαιδευτικά Προγράμματα

10 ΧΡΟΝΙΑ ΝΟΗΣΙΣ – 10 χρόνια προσφοράς στη διάδοση των θετικών επιστημών και του τεχνολογικού πολιτισμού

10 χρόνια NOESIS
10 χρόνια NOESIS

Το 2014 το ΝΟΗΣΙΣ κλείνει 10 χρόνια ζωής και για την προγραμματική περίοδο 2014-2015 ετοιμάζει σειρά δράσεων για το κοινό της πόλης, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν περιοδικές εκθέσεις, νέες ταινίες, εκπαιδευτικά προγράμματα, ομιλίες, ανοιχτές εκδηλώσεις κλπ.

Συγκεκριμένα, το σύνολο των δράσεων του φορέα για την επόμενη σεζόν πρόκειται να ενταχθεί στο εν λόγω επετειακό πλαίσιο, τονίζοντας την πολύπλευρη και δυναμική παρουσία του ΝΟΗΣΙΣ στα πολιτιστικά δρώμενα της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης τα τελευταία 10 χρόνια, δίνοντας παράλληλα την αφορμή στο κοινό να γνωρίσει το μεγαλύτερο κέντρο διάδοσης επιστημών (science center) της Νοτιανατολικής Ευρώπης.

Οι δραστηριότητες αυτές μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν:

ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Πλανητάριο: «Ζουλοφύλακες» – ΝΕΑ ΤΑΙΝΙΑ

Στα βάθη του διαστήματος, στο φωτεινό πορτοκαλί πλανήτη Ζούλα ζουν οι Ζουλοφύλακες! Οι ατρόμητοι ήρωες μαζί με τον πιστό τους σύντροφο Gorga βρίσκονται σε αποστολή συλλέγοντας όλα τα είδη καιρού για να βοηθήσουν τον επιστήμονα Multo στην έρευνά του. Η αποστολή τους όμως έχει απρόβλεπτη τροπή και οι Ζουλοφύλακες εμπλέκονται σε μια φανταστική περιπέτεια, κυνηγώντας τον κακό του Διαστήματος Dark Truder που έχει βάλει σκοπό του να… κλέψει τον καιρό από τους πλανήτες και να γίνει μοναδικός κυρίαρχος στο Σύμπαν! Παρακολουθήστε μια συναρπαστική καταδίωξη στο Διάστημα και ταυτόχρονα γνωρίστε τα μυστικά των καιρικών φαινομένων στη Γη και σε άλλους πλανήτες. Κατάλληλο για παιδιά νηπιαγωγείου και πρώτες τάξεις Δημοτικού. Δείτε εδώ το trailer της ταινίας

Κοσμοθέατρο – Κινηματογραφική αίθουσα με γιγαντοοθόνη

«Bugs! Περιπέτεια στο τροπικό δάσος» 3D – ΝΕΑ ΤΑΙΝΙΑ

Γνωρίστε τη συναρπαστική ζωή των εντόμων, με μοναδικές εικόνες μεγεθυμένες μέχρι και 250.000 φορές! Περιπλανηθείτε σε ένα κόσμο όπου ένα φύλλο ζυγίζει όσο ένα αυτοκίνητο και μία μόνο σταγόνα βροχής ξεδιψά τη μεγαλύτερη δίψα! Γυρισμένο στη ζούγκλα του Βόρνεο και σε ειδικά διαμορφωμένο στούντιο, όπου δημιουργήθηκε ακριβές αντίγραφο του μικρόκοσμου ενός τροπικού δάσους για τα πολύ κοντινά πλάνα, το φιλμ αποτυπώνει τη ζωή στη φύση μέσα από τα μάτια των εντόμων. Δείτε όπως δεν έχετε ξαναδεί 40 διαφορετικά έντομα και τις περιπέτειές τους στο τροπικό δάσος. Κατάλληλο για ηλικίες από 5 ετών.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

«Face Φόρα» (διαδικτυακός εκφοβισμός)

Σε συνεργασία με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα τον διαδικτυακό εκφοβισμό (cyber bullying) που θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος στους χώρους του ΝΟΗΣΙΣ.

Εργαστήρια Ρομποτικής «The Pluto Project»

Στόχος είναι τα παιδιά να κάνουν μια εισαγωγή στο κόσμο της ρομποτικής, παρακολουθώντας ένα πρόγραμμα το περιεχόμενο και υλοποίηση του οποίου γίνεται από την EDUACT. Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν όλα τα στάδια μιας πραγματικής διαδικασίας-αποστολής στο διάστημα. Το πρόγραμμα είναι ένας μικρόκοσμος της πραγματικής ζωής των επιχειρήσεων ρομποτικής και αστρονομίας. Τα εργαστήρια θα κινηθούν σε τέσσερις άξονες: ρομποτική και προγραμματισμός, διαγωνισμός και συνεργασία, αστρονομία και μάθηση, διασκέδαση. Για παιδιά ηλικίας 10-13 ετών.

«Ενέργεια: επιλέγω και εξοικονομώ»

Σε συνεργασία με την «Άγονη Γραμμή Γόνιμη» και τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ

Το ΝΟΗΣΙΣ ταξιδεύει σε απομακρυσμένα μέρη της Ελλάδος, όπως για παράδειγμα το νησί Ερείκουσα απέναντι από τη Βόρεια Κέρκυρα, για να διαχύσει την γνώση και την επιστήμη σε θέματα ενεργειακής διαχείρισης και προστασίας του περιβάλλοντος δημιουργώντας και παίζοντας με τα παιδιά ένα πρωτότυπο επιτραπέζιο παιχνίδι. Ο κύριος στόχος του προγράμματος είναι να βοηθήσει τους μαθητές να αντιληφθούν ότι η ενέργεια παίζει ένα σημαντικό ρόλο στη ζωή μας και ότι οι προσωπικές μας επιλογές μπορούν να επηρεάσουν την κατανάλωση ενέργειας σε ατομικό επίπεδο, το κόστος της, καθώς και τη συνολική ενεργειακή κατάσταση (εξάντληση μη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας). Μέσα από την αντιμετώπιση ρεαλιστικών καταστάσεων και την επίλυση καθημερινών προβλημάτων (problem solving situations), οι μαθητές θα αναπτύξουν μια κριτική στάση απέναντι στα ενεργειακά ζητήματα, κάνοντας επιλογές ως υπεύθυνοι μελλοντικοί ψηφοφόροι, καταναλωτές, επαγγελματίες. Για μαθητές Ε΄ και ΣΤ΄  Δημοτικού, καθώς και Γυμνασίου.

«Peiramatistas»

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα όπου τα παιδιά παίζουν, πειραματίζονται με απλές διατάξεις, δημιουργούν τις δικές τους κατασκευές και χειροτεχνίες, αποκτούν βιώματα και εμπειρίες που τους μεταφέρουν στο μαγικό κόσμο της επιστήμης. Σε κάθε συνάντηση τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να συνεργαστούν για να ολοκληρώσουν απλά πειράματα, να φτιάξουν τις δικές τους κατασκευές, να παίξουν κινητικά ή θεατρικά παιχνίδια ρόλων. Για παιδιά νηπιαγωγείου μέχρι Β΄ Δημοτικού (5-7 ετών).

ΠΕΡΙΟΔΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ

«Ναοί στο σχήμα του ουρανού» – έκθεση αστροφωτογραφίας του Λουκά Χαψή

Αστρικές τροχιές, αστερισμοί, νεφελώματα και ο Γαλαξίας με το λεπτό, μυστηριακό φως τους διασχίζουν το νυκτερινό ουρανό και πλαισιώνουν την αρχαία μας κληρονομιά. Από την Ολυμπία ως τη Δήλο και από το Δίον ως την Κνωσό, ο φωτογράφος Λουκάς Χαψής μας παρασύρει σε μια ονειρική όσο και πρωτότυπη επίσκεψη σε 14 σημαντικές τοποθεσίες όπου πάλαι ποτέ έλαμψε ο ελληνικός πολιτισμός.

Η ιστορία των υπολογιστών και των παιχνιδομηχανών

Η έκθεση αφορά την ιστορική εξέλιξη των υπολογιστών από τις πρώτες μορφές Αρχαίων υπολογιστικών μηχανών, όπως ο Άβακας και ο Υπολογιστής των Αντικυθήρων, μέχρι τα σύγχρονα μας υπολογιστικά συστήματα, αλλά και παιχνιδομηχανών από το Brown Box και το Odyssey, μέχρι το PS4 και το Xbox One.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Το ΝΟΗΣΙΣ συμμετέχει στα παρακάτω ευρωπαϊκά προγράμματα:

ODYSSEUS II – στο πλαίσιο του οποίου ο φορέας θα συμμετάσχει σε διεθνή διαγωνισμό με στόχο τη δημιουργία μιας μελλοντικής γενιάς επιστημόνων, τεχνικών, μηχανικών σε περιοχές υψηλής προτεραιότητας για την ευρωπαϊκή πολιτική του διαστήματος.

ΥΠΑΤΙΑ – στο πλαίσιο του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης “Science: it’s a girl’s thing!”, που στόχο έχει να ενθαρρύνει μαθητές και ακόμα περισσότερο μαθήτριες, να ακολουθήσουν καριέρα σχετική με τις επιστήμες.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Διαγωνισμός Ρομποτικής «First Lego League»

Παγκόσμια διοργάνωση  ρομποτικής, με τη μορφή διαγωνισμού,  για παιδιά ηλικίας 9 έως 16 ετών. Έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τα παιδιά να ανακαλύψουν και να αγαπήσουν την επιστήμη και την τεχνολογία με τον πλέον διασκεδαστικό τρόπο αποκτώντας εμπιστοσύνη στις δυνατότητές τους και πιστεύοντας στον εαυτό τους, διδάσκοντάς τους παράλληλα πολύτιμες δεξιότητες για τη ζωή.

«Το παιχνίδι της ΝΟΗΣΙΣ»

Διαγωνισμός που περιλαμβάνει γρίφους και πνευματικά παιχνίδια δεν απαιτεί ειδικές γνώσεις παρά μόνον ευστροφία, συμβάλλει στην ανάπτυξη ευγενούς άμιλλας μεταξύ των σχολείων και αποτελεί προσφορά του ΝΟΗΣΙΣ, καθώς η συμμετοχή είναι δωρεάν και αφορά στις σχολικές ομάδες που επισκέπτονται το φορέα.

ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Παράλληλα, οι λοιπές καθιερωμένες ετήσιες εκδηλώσεις του φορέα θα διεξαχθούν επίσης στο πλαίσιο της επετείου:

  • Χριστούγεννα στο ΝΟΗΣΙΣ
  • Παιδικό Αποκριάτικο Πάρτι
  •  Αστροπάρτι
  • Εκδήλωση για Μέλη και Εθελοντές

Ακόμη, κατά τη διάρκεια της χρονιάς θα ισχύσουν ειδικές προσφορές για επισκέψεις σχολικών ομάδων, καθώς και για το ελεύθερο κοινό.

Για όλα τα παραπάνω θα υπάρξουν προσεχώς σχετικές ανακοινώσεις.

Δημοσιεύτηκε 27 Οκτωβρίου, 2014