Κατηγορίες
Νέα

Πρωτοποριακές και καινοτόμες εφαρμογές στο 14ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής

Πρωτοποριακές εφαρμογές για κινητά και συσκευές για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, στο 14ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής!

Με εφαρμογές για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, για τα κινητά, για τη ζωή στις πόλεις, με 3Dπροϊόντα και με συνολικά 117 καινοτόμες εργασίες επανέρχεται υβριδικά (ζωντανά και διαδικτυακά), το Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής για 14η χρονιά φέτος, στις εγκαταστάσεις του ΝΟΗΣΙΣ.

Το Μαθητικό Συνέδριο διεξάγεται με την ευθύνη της Περιφερειακής Διεύθυνσης Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, του Ιδρύματος ΝΟΗΣΙΣ-Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας και των συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου του κλάδου Πληροφορικής, από τις 12 έως και τις 15 Απριλίου.

Περισσότεροι από 1.100 μαθητές – εισηγητές από 85 σχολικές μονάδες κάθε είδους και βαθμίδας, κυρίως της Κεντρικής Μακεδονίας και με την καθοδήγηση περισσότερων από 200 εκπαιδευτικών θα παρουσιάσουν καινοτόμες εργασίες με αντικείμενο τον προγραμματισμό εφαρμογών, την ρομποτική, τις έξυπνες συσκευές, τις εφαρμογές για κινητά και τα ερευνητικά projects.

Βραβείο Μαθητικής Καινοτομίας «Ιωάννης Παπαευσταθίου»
Η φετινή είναι μια ιδιαίτερη χρονιά καθώς για πρώτη φορά θεσμοθετείται το Βραβείο Μαθητικής Καινοτομίας «Ιωάννης Παπαευσταθίου», το οποίο θα απονέμεται από το Ίδρυμα ΝΟΗΣΙΣ στους μαθητές που διακρίθηκαν με τα καινοτόμα έργα τους την περασμένη χρονιά.

Με έμφαση στη Δημόσια Υγεία
– Η πανδημία του κορωνοϊού, έστρεψε το ενδιαφέρον των μαθητών σε καινοτομίες που έχουν άμεση σχέση με την προστασία της Δημόσιας Υγείας.
– Μαθητές του Πειραματικού Σχολείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης παρουσιάζουν ένα αποτελεσματικό σύστημα παρακολούθησης και βελτίωσης της ποιότητας του αέρα για τις σχολικές αίθουσες. Το έργο που πρωτοπαρουσιάστηκε στην περσινή διοργάνωση, βελτιώθηκε, υποστηρίχθηκε οικονομικά από το ΝΟΗΣΙΣ και εφαρμόστηκε στο σχολείο. Τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα από τη λειτουργία του θα παρουσιαστούν στο Συνέδριο.
– Στοχευμένες λύσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας προτείνουν οι μαθητές από τα Δημοτικά Σχολεία Νέας Φιλαδέλφειας και Πενταλόφου. Ο Covid Assistant και ο Covid Sterilizer φιλοδοξούν να βοηθήσουν τη μαθητική κοινότητα του σχολείου στο θέμα της απολύμανσης, προστασίας, και ενημέρωσης από τον κορωνοϊό.
– Σύστημα παρακολούθησης συγκεκριμένων τροφίμων για την ανίχνευση πιθανών αλλοιώσεων παρουσιάζουν οι μαθητές του 2ου Γενικού Λυκείου Καλαμαριάς. Ο εντοπισμός πιθανών αλλοιώσεων γίνεται με τη χρήση αισθητήρων.

Έξυπνες πόλεις, εύκολη ζωή
– Κατασκευές για ασφαλή χειρωνακτική διακίνηση φορτίων με ηχητική προειδοποίηση για αποφυγή ατυχημάτων και τραυματισμών, παρουσιάζουν οι μαθητές του 8ου Γυμνασίου και του 7ου ΓΕΛ Καλαμαριάς, ενώ οι μαθητές του Γυμνασίου του Αριστοτελείου Κολλεγίου… καθαρίζουν με την ‘έξυπνη’ ρομποτική σκούπα που κατασκεύασαν.
– Η ασφάλεια και η ευκολία στην καθημερινότητα είναι τα ζητούμενα για τους μαθητές που καινοτομούν. Μαθητές από το 5ο και 1ο ΓΕΛ Σερρών και το 1ο ΕΠΑΛ Καβάλας σε συνεργασία με το Ειδικό Σχολείο ΕΕΕΕΚ Σερρών δημιούργησαν ένα «έξυπνο» σύστημα επιτήρησης θερμοκρασίας και υγρασίας περιβάλλοντος και εδάφους. Η καινοτομία βρίσκει εφαρμογή στις καλλιέργειες και η κατασκευή της αναδεικνύει το συνεργατικό πνεύμα της μαθητικής κοινότητας.
– Μαθητές από το Pinewood School κατασκεύασαν ένα αυτόματο σύστημα στάθμευσης αυτοκινήτων που μειώνει την κυκλοφοριακή συμφόρηση, ενώ οι μαθητές του 11ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμαριάς ασχολούνται με την ασφάλεια των σιδηροδρομικών διαβάσεων κατασκευάζοντας ένα ρομποτικό σύστημα για την αποφυγή ατυχημάτων.
– Ενδιαφέρουσα είναι και η πρόταση από το 79ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης για σχέδιο εκκένωσης του σχολείου σε περίπτωση φυσικής καταστροφής. Μια πρόταση που υλοποιείται με τη βοήθεια του ρομπότ Edison.
– Οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου Πεύκων προτείνουν λύσεις για μια έξυπνη πόλη η οποία εξοικονομεί ενέργεια, προστατεύεται από φυσικές καταστροφές και είναι προσβάσιμη για τα άτομα που έχουν προβλήματα όρασης.
– Έξυπνες λύσεις οργάνωσης σχολικών εργαστηρίων προτείνουν οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Ελευθερίου Κορδελιού, οι οποίοι δημιούργησαν ειδικό λογισμικό χρήσης QRCodes.

Deafolution, appγια ΜΚΟ & UniGuide
– Μια πρωτοποριακή εφαρμογή για τα κινητά τηλέφωνα δημιούργησαν οι μαθητές του Πειραματικού Σχολείου Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για το Deafolution που βοηθά κωφούς και άτομα με προβλήματα ακοής –ομιλίας να παραγγέλνουν και να επικοινωνούν σε καταστήματα εστίασης χωρίς τη χρήση της νοηματικής γλώσσας.
– Οι μαθητές από το 4ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμαριάς προτείνουν το δικό τους app, που είναι μια πρωτότυπη κοινωνική εφαρμογή. Με τη χρήση της παρέχεται στους χρήστες η δυνατότητα να καταγράψουν τα τρόφιμα που προσφέρονται σε ΜΚΟ , αλλά και να τα διαθέσουν σε όσους τα έχουν ανάγκη.
– Το UniGuide ο ενημερωτικός οδηγός πανεπιστημίων του μηχανογραφικού ανά τομέα ΕΠΑΛ, είναι μια εφαρμογή που δημιούργησαν οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Διδυμοτείχου με σκοπό την ενημέρωση των μαθητών ΕΠΑΛ και την υποστήριξη για τη σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού.
– Μαθητές από το Κολλέγιο «Ανατόλια» παρουσιάζουν εφαρμογή σε κινητά που μαθαίνει με ευχάριστο τρόπο παιδιά ηλικίας 5-8 ετών αγγλική ορθογραφία.
– Το Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης θα παρουσιάσει ένα ευφυές λογισμικό Τεχνητής Νοημοσύνης στην εκμάθηση Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας με αυτόματη μετάφραση και βάση οπτικών δεδομένων για τις ανάγκες της εφαρμογής.

3D εκτύπωση στην υπηρεσία του σχολείου
– Μαθητές του 5ου Δημοτικού Σχολείου Βέροιας σχεδίασαν και εκτύπωσαν 3D σχολικά είδη για τις ανάγκες του σχολείου με χρήση 3D εκτυπωτή του εργαστηρίου τους.
– Στo 1oΕΠΑΛ Γιαννιτσών οι μαθητές έκαναν ένα ταξίδι στο χρόνο με τη βοήθεια του τρισδιάστατου εκτυπωτή. Κατασκεύασαν τρισδιάστατα παιχνίδια από την Αρχαιότητα παρουσιάζοντας ταυτόχρονα και μια πιθανή εκδοχή των μελλοντικών παιχνιδιών.
– Οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου Ωραιοκάστρου σχεδίασαν και εκτύπωσαν μια 3D κάτοψη του σχολικού κτιρίου προκειμένου να σχεδιάσουν την προσβασιμότητα ατόμων με προβλήματα όρασης.
– Τα έσοδα από την προώθηση των προϊόντων του τρισδιάστατου εκτυπωμένου e-shopτων μαθητών του Γυμνασίου της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής θα διατεθούν για φιλανθρωπικές δράσεις του Σχολείου τους.

Μαθητικό Συνέδριο από το Μαθητικό κανάλι
Το συνέδριο θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω των καναλιών Youtube της Περιφερειακής Διεύθυνσης Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και μέσω του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου στην ιστοσελίδα: http://www.mathitiko-synedrio.gr/

Με αυτόν τον τρόπο όλα τα σχολεία, οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς θα μπορούν να παρακολουθήσουν το σύνολο των εργασιών του Συνεδρίου. Παράλληλα, το YoutubeRadio του συνεδρίου θα επιχειρήσει να μεταδώσει ζωντανά τον παλμό των πρωταγωνιστών, με πλήθος συνεντεύξεων μαθητών-συνέδρων αλλά και εκπαιδευτικών.

Για το πρόγραμμα του Συνεδρίου πατήστε εδώ.

Οι χορηγοί
Για άλλη μία χρονιά χορηγός Επικοινωνίας θα είναι η δημόσια τηλεόραση ΕΡΤ3και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί 102FM και 958FM. Ενώ, φέτος, η Πανελλήνια Ένωση Καθηγητών Πληροφορικής θα στηρίξει έμπρακτα το συνέδριο.

Την ευθύνη της διοργάνωσης έχει η Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, το Ίδρυμα ΝΟΗΣΙΣ-Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας και οι Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου κλάδου Πληροφορικής.

Το συνέδριο διοργανώνεται με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Μέγας Χορηγός του Μαθητικού Συνεδρίου το εκπαιδευτικό πρόγραμμα OracleAcademy της εταιρείας ORACLE

Δημοσιεύτηκε 4 Απριλίου, 2022