Κατηγορίες
Νέα Νόησις Εργαστήρι - Εκπαιδευτικά Προγράμματα

Καφέ της Επιστήμης 8.5.2017

Ένα υποτροπικό δάσος 20 εκατομμυρίων ετών

Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου – Ένα μοναδικό μνημείο της φύσης

cafe-epist-apolithomeno-240417

Με τη συνεργασία του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, του Βρετανικού Συμβουλίου και του ΝΟΗΣΙΣ, συνεχίζεται για δωδέκατη συνεχή χρονιά η πραγματοποίηση των «Καφέ της Επιστήμης», που όπως πάντα, σας προσκαλούν να απολαύσετε τον καφέ σας και να συζητήσετε με τους ειδικούς επιστημονικά ζητήματα που σας ενδιαφέρουν.

Το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου, ένα διατηρητέο μνημείο της φύσης 150 χιλιάδων στρεμμάτων στη δυτική Λέσβο, αποτελεί ένα από τα ωραιότερα και σημαντικότερα μνημεία γεωλογικής κληρονομιάς σε παγκόσμιο επίπεδο. Δημιουργήθηκε πριν από περίπου 20 εκατομμύρια χρόνια, όταν ηφαιστειακά υλικά κάλυψαν και διατήρησαν το υποτροπικό δάσος που κάλυπτε τότε την περιοχή. Σήμερα, μέσω της φυσικής διάβρωσης των ηφαιστειακών πετρωμάτων, αποκαλύπτονται εντυπωσιακοί ιστάμενοι και κατακείμενοι κορμοί δένδρων, ενώ τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερης επιστημονικής αξίας ευρήματα έρχονται στο φως και μέσω συστηματικών ανασκαφών που πραγματοποιεί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Η παλαιοντολογική μελέτη έχει οδηγήσει στον προσδιορισμό περισσότερων από 30 διαφορετικών ειδών φυτών (κωνοφόρα όπως πευκίδες, κυπαρισσίδες και γιγάντιες σεκόιες, καρποφόρα φυτά, όπως τροπικές καρυδιές, δάφνες και κανέλες, καθώς και φοίνικες). Πρόσφατες έρευνες έχουν οδηγήσει στην ανακάλυψη απολιθωμάτων ζώων, όπως μιας κάτω γνάθου ενός μεγάλου προβοσκιδωτού ζώου και υπολειμμάτων από ασπόνδυλα μαλάκια, ψάρια, αμφίβια και αλιγάτορες που ζούσαν σε μια λίμνη στην περιοχή του δάσους, καθώς και μικρών θηλαστικών που ζούσαν γύρω από τη λίμνη.

Το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου αποτελεί σήμερα τον πυρήνα του Γεωπάρκου Λέσβου, μέλους του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO, το οποίο αναδεικνύει τα στοιχεία της γεωλογικής, φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού.

Η Δρ. Κατερίνα Βασιλειάδου, από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου θα μας παρουσιάζει αυτό το θαύμα της φύσης τη Δευτέρα 8 Μαΐου 2017, στις 19.00, στο Γαλλικό Ινστιτούτο (Λεωφόρος Στρατού 2Α, τηλ.: 2310 821 231).

Η Δρ. Κατερίνα Βασιλειάδου είναι απόφοιτη του Τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και διδάκτορας παλαιοντολογίας του Πανεπιστημίου Λονδίνου και εργάζεται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου από το 2007.

Είσοδος ελεύθερη.

Πληροφορίες
ΝΟΗΣΙΣ
Ελισάβετ Κωνσταντίνου, υπεύθυνη Επικοινωνίας & Προβολής
Τηλέφωνο: 2310 483 000, εσωτερικό 105 (Δευτέρα-Παρασκευή, 9.00-15.00)

 

Δημοσιεύτηκε 27 Απριλίου, 2017