Κατηγορίες
Νόησις Εργαστήρι - Εκπαιδευτικά Προγράμματα

Odysseus II – οι νικητές από Ελλάδα, Κύπρο και Βουλγαρία

00ODYSSEUS-EYSC

Odysseus II – Διαγωνισμός Επιστήμης του Διαστήματος

Οι νικητές από την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Βουλγαρία

Ολοκληρώθηκε η προημιτελική φάση του Διαγωνισμού Επιστήμης του Διαστήματος Odysseus II που διεξήχθη σε εθνικό επίπεδο των χωρών που συμμετέχουν.

Οι επιτυχόντες μαθητές καταθέτοντας αξιόλογες εργασίες σχετικές με την επιστήμη του διαστήματος, εξασφάλισαν τη συμμετοχή τους στον ημιτελικό, όπου θα έχουν τη δυνατότητα να διαγωνιστούν με τους προκριθέντες εκπροσώπους από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο διαγωνισμός
Ο Odysseus II είναι ένας επιμορφωτικός, ψυχαγωγικός διαγωνισμός που εστιάζει στην επιστήμη του διαστήματος και συνδυάζει την επιστημονική μάθηση και την άμεση εμπλοκή των συμμετεχόντων. Ο διαγωνισμός, στον οποίο μπορούν να συμμετάσχουν μαθητές από όλη την Ευρώπη ηλικίας από 7 μέχρι 22 ετών, στοχεύει στην καλλιέργεια πνεύματος αναζήτησης και ενδιαφέροντος για την επιστήμη.

Οι συμμετέχοντες κατέθεσαν εργασίες σχετικά με θέματα εξερεύνησης του διαστήματος και με κριτήρια αξιολόγησης την εφευρετικότητα και την ακαδημαϊκή αριστεία. Η αξιολόγηση πραγματοποιήθηκε από έμπειρους κριτές με βάση την επιστημονική γνώση, την πρακτική εφαρμογή και τη δημιουργικότητα.

Οι νικητές από την Ελλάδα  

Ηλικιακή ομάδα 14 – 18 “Pioneers”
«Προσομοίωση των χαρακτηριστικών του εσωτερικού ηλιακού μας συστήματος στη μέθοδο των διαβάσεων»ΕΠΑΛ Βελεστίνου.
«Ποιο θα είναι το ύψος των ζώων σε έναν εξωπλανήτη;»Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Πατρών.
«Living with the solar wind» Ελληνοαμερικανικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, Κολέγιο Ψυχικού.

Ηλικιακή ομάδα 17 – 22 “Explorers”
«Moon Underground: Space Humanity’s Room»Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Οι νικητές από την Κύπρο

Ηλικιακή ομάδα 14 – 18 “Pioneers”
«Utilization of satellite technology for improved weather forecasts – the case of Cyprus»The G C School of Careers, Λευκωσία.
«H εξερεύνηση χερσαίων πλανητών σε μακρινούς Γαλαξίες… Τι περισσότερο θα μπορούσαμε να μάθουμε για τη Γη;»Θέκλειο Γυμνάσιο Λεμεσού.

Οι νικητές από την Βουλγαρία                                                                                                                                                                

Ηλικιακή ομάδα 14 – 18 “Pioneers”
“Водни светове”/”Water Worlds”First English Language School, Varna.
“Комуникация с извънземни? Възможно е!”/ “Communication with aliens? It is possible!”High School of Mathematics “Dr. Peter Beron”, Varna.

Διευκρινίζεται ότι έχουν ανακοινωθεί οι νικητές των 2 από τις 3 ηλικιακές ομάδες. Οι νικητές της τρίτης ηλικιακής ομάδας 7 – 13 “Skywalkers” θα ανακοινωθούν τον Ιούνιο.

Αναγνώριση και δυνατότητες για τους νικητές
Στους νικητές της κάθε χώρας θα απονεμηθεί εκτός από δίπλωμα συμμετοχής, ειδικό μετάλλιο, ενώ θα λάβουν ακόμη διάφορα αναμνηστικά του διαγωνισμού. Επίσης, ολόκληρη η εργασία τους θα παρουσιάζεται στο “Hall of Fame” πεδίο της επίσημης ιστοσελίδας του διαγωνισμού.

Οι νικητές των “Pioneers” από Ελλάδα, Κύπρο και Βουλγαρία θα διαγωνιστούν στον περιφερειακό ημιτελικό με που θα διεξαχθεί στην Ελλάδα, στις 2-4 Απριλίου 2016, στο ΝΟΗΣΙΣ (λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν προσεχώς).

Οι νικητές των “Explorers” από Ελλάδα (δεν υπήρξαν συμμετοχές από Κύπρο και Βουλγαρία) θα διαγωνιστούν με τους νικητές από την Αυστρία, την Ιταλία, την Κροατία, την Γερμανία και την Τσεχία στον αντίστοιχο περιφερειακό ημιτελικό που θα διεξαχθεί στην Αυστρία. Τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής όλων των ομάδων καλύπτονται πλήρως από το πρόγραμμα.

Στους νικητές των περιφερειακών ημιτελικών εκτός από τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε έναν διαγωνισμό με διακεκριμένους κριτές, δίνεται η ευκαιρία να επισκεφθούν χώρους και φορείς σχετικούς με το διάστημα, να παρακολουθήσουν διαλέξεις και να συναντήσουν επιστήμονες και επαγγελματίες σχετικούς με την επιστήμη του διαστήματος. Επίσης, η διοργάνωση αυτή προσφέρεται για επαγγελματική δικτύωση και για τη δημιουργία σημαντικών επαφών.

Οι νικητές των περιφερειακών ημιτελικών θα συμμετάσχουν στον διεθνή τελικό που θα διεξαχθεί τον Ιούλιο.

Δομή του διαγωνσιμού
Ο διαγωνισμός Odysseus II προσφέρει τη δυνατότητα σε νέους να διευρύνουν τους ορίζοντες της γνώσης τους ανακαλύπτοντας απαντήσεις σε βασικές ερωτήσεις που αφορούν θέματα από δορυφόρους και διαστημόπλοια μέχρι αστροβιολογία και διαπλανητικά ταξίδια. Στόχος του διαγωνισμού είναι η ενασχόληση των νέων με την επιστήμη του διαστήματος. Οι εκπαιδευτικοί ενθαρρύνονται να συμμετάσχουν δημιουργώντας και υποστηρίζοντας ομάδες μαθητών. Ταυτόχρονα, έχουν τη δυνατότητα επαγγελματικής υποστήριξης κατόπιν ζήτησης. Οι συμμετοχές υποβάλλονται σε οποιαδήποτε από τις 24 επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πραγματοποιούνται χωριστοί διαγωνισμοί για τις 3 βαθμίδες της εκπαίδευσης:

• Skywalkers (μαθητές Δημοτικού)
• Pioneers (μαθητές Γυμνασίου – Λυκείου)
• Explorers (προπτυχιακοί φοιτητές)

Οι συμμετέχοντες αρχικά διαγωνίζονται σε εθνικό επίπεδο με κριτήριο την εργασία που υποβάλλουν σε ένα από τα θέματα του διαγωνισμού. Οι συμμετοχές αξιολογούνται από έμπειρους κριτές και οι νικητές επιλέγονται σε τοπικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο. Τα βραβεία περιλαμβάνουν iPads, τηλεσκόπια, ευκαιρίες για ταξίδια, για μαθητεία στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA – European Space Agency), καθώς και ταξίδι στο Guiana Space Centre στη Νότια Αμερική.

Επόμενος διαγωνισμός
Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί εκ νέου κατά τη διάρκεια της ακαδημαϊκής χρονιάς 2016-2017 με τη συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών από όλη την Ευρώπη. Σχετικές πληροφορίες θα ανακοινωθούν στην επίσημη ιστοσελίδα του διαγωνισμού www.odysseus-contest.eu.

Η διοργάνωση
Ο διαγωνισμός Odysseus διοργανώνεται από τους εταίρους του Odysseus II. Πρόκειται για ένα τριετές πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Horizon 2020 research and innovation. Η τρέχουσα ομάδα υλοποίησης του προγράμματος αριθμεί 14 εταίρους και 4 οργανισμούς υποστήριξης από 11 Ευρωπαϊκές χώρες. Αποτελεί τη διευρυμένη μορφή ενός πιλοτικού προγράμματος, το οποίο υλοποιήθηκε το χρονικό διάστημα 2011-2013.

Λογότυπα σε υψηλή ανάλυση καθώς και ενημερωτικό video (30”) για εκπροσώπους ΜΜΕ είναι διαθέσιμα στην επίσημη ιστοσελίδα του διαγωνισμού www.odysseus-contest.eu.

Επικοινωνία                                                                                                                                                                                                                     ΝΟΗΣΙΣ
Ελισάβετ Κωνσταντίνου, Υπεύθυνη Επικοινωνίας και Προβολής
Email: konstantinou@noesis.edu.gr
Τηλ: +30 2310 483 000, εσωτ. 105
Fax: +30 2310 483 020

 

Δημοσιεύτηκε 8 Μαρτίου, 2016