Κατηγορίες
Νέα Νόησις Εργαστήρι - Εκπαιδευτικά Προγράμματα

Odysseus II: 3-7.7.2017, ο τελικός στην Τουλούζη

odysseus-eysc

Νεαροί επιστήμονες διαγωνίζονται για μοναδικά βραβεία
στον τελικό του Διαγωνισμού Επιστήμης του Διαστήματος 2017
στις 3-7 Ιουλίου στην Τουλούζη της Γαλλίας

Μερικά από τα καλύτερα επιστημονικά ταλέντα της Ευρώπης θα δώσουν το παρών στον φετινό τελικό του Διαγωνισμού Επιστήμης του Διαστήματος τις επόμενες μέρες στην Τουλούζη. Ομάδες νέων από όλη την Ευρώπη θα παρουσιάσουν τις εργασίες τους με θέμα το διάστημα σε διακεκριμένους κριτές.

Στις 6 Ιουλίου θα διεξαχθεί το διαγωνιστικό τμήμα και στις 7 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί η τελετή βράβευσης. Διευκρινίζεται πως και τις δύο εκδηλώσεις μπορεί να τα παρακολουθήσει το κοινό μέσω live streaming (λεπτομέρειες θα αναρτηθούν στην επίσημη ιστοσελίδα του διαγωνισμού https://www.odysseus-contest.eu/). Τα μεγάλα βραβεία που θα δοθούν στους νικητές συμπεριλαμβάνουν iPads, ψηφιακά τηλεσκόπια, ταξίδια στο διαστημικό κέντρο της Γαλλικής Γουιάνας και μαθητείες στην διαστημική βιομηχανία.

Ο φετινός τελικός θα φιλοξενηθεί στο “Cité de l’espace”, ένα αστρονομικό και διαστημικό πολιτιστικό κέντρο στην Τουλούζη, την πόλη που συχνά ονομάζουν «Διαστημική Πρωτεύουσα της Ευρώπης», χάρη στην υψηλή συγκέντρωση που έχει σε αεροδιαστημικές εταιρίες. Οι συμμετέχοντες θα περάσουν σχεδόν μία εβδομάδα στο κέντρο συμμετέχοντας σε διάφορες δραστηριότητες σχετικές με το διάστημα, συμπεριλαμβανομένης της γνωριμίας με τις προκλήσεις που έχει η ζωή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Συνολικά 16 ομάδες αναμένονται να συμμετάσχουν στον φετινό τελικό, 10 στην κατηγορία “Pioneers” (ηλικίες 14-19) και 6 στην κατηγορία “Explorers” (ηλικίες 17-22), οι οποίες είχαν επιλεγεί κατά τη διεξαγωγή των περιφερειακών ημιτελικών. Διευκρινίζεται ότι στον φετινό διαγωνισμό και στις 2 ηλικιακές κατηγορίες συμμετείχαν με εργασίες τους υποψήφιοι από περισσότερες από 30 χώρες.

Επίσης, στις 7 Ιουλίου κατά τη διάρκεια της τελετής βράβευσης θα ανακοινωθούν οι νικητές της κατηγορίας “Skywalkers” (ηλικίες 7-13), που συγκέντρωσε περισσότερα από 3.000 εξαιρετικά ζωγραφικά έργα, από δεκάδες χώρες, όπου οι μικροί συμμετέχοντες παρουσιάζουν τη δική τους άποψη για τον κόσμο του διαστήματος.

Σχετικά με τον διαγωνισμό
Ο διαγωνισμός Odysseus προσφέρει τη δυνατότητα σε νέους να διευρύνουν τις γνώσεις τους σχετικά με το διάστημα και να δώσουν απαντήσεις σε ποικιλία σχετικών θεμάτων, από τους δορυφόρους και τα διαστημόπλοια μέχρι την αστροβιολογία και τα διαπλανητικά ταξίδια. Ο στόχος του διαγωνισμού είναι να εμπνεύσει νέους από την Ευρώπη να ασχοληθούν με την επιστήμη του διαστήματος.

Ο διαγωνισμός διοργανώνεται από τους εταίρους του Odysseus II. Πρόκειται για ένα τριετές πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Horizon 2020. Η τρέχουσα ομάδα υλοποίησης του προγράμματος αριθμεί 14 εταίρους και 4 οργανισμούς υποστήριξης από 11 Ευρωπαϊκές χώρες. Περισσότερες πληροφορίες στο www.odysseus-contest.eu.

Επικοινωνία
Ελισάβετ Κωνσταντίνου
Υπεύθυνη Επικοινωνίας και Προβολής
ΝΟΗΣΙΣ
6ο χμ Θεσσαλονίκης- Θέρμης , 57001 Θέρμη, Ελλάδα
Email: konstantinou@noesis.edu.gr
Τηλ: +30 2310 483 000, εσωτ. 105
Fax: +30 2310 483 020

Δημοσιεύτηκε 27 Ιουνίου, 2017