Κατηγορίες
Νέα Νόησις Εργαστήρι - Εκπαιδευτικά Προγράμματα

Μια βραδιά στο ΝΟΗΣΙΣ 16.12.2017

Μια βραδιά στο ΝΟΗΣΙΣ!
…μια γιορταστική βραδιά

Για παιδιά από Γ΄ μέχρι Ε΄ Δημοτικού

Πόσα αστέρια στολίσατε φέτος τα Χριστούγεννα; Εμείς εδώ σε «Μια βραδιά στο ΝΟΗΣΙΣ» θα περιηγηθούμε στον νυχτερινό ουρανό, θα παρατηρήσουμε αστέρια και αστερισμούς, θα εντοπίσουμε το πιο λαμπερό αστέρι και θα χαθούμε στη μαγεία του απέραντου σύμπαντος.

Μια ομάδα παιδιών θα περάσει μια ολόκληρη νύχτα μέσα στο ΝΟΗΣΙΣ, ξεκινώντας με προβολή στο Πλανητάριο και συνεχίζοντας με αναπαράσταση ουράνιων σχηματισμών, με πειράματα και δοκιμές σε εκτοξεύσεις, με εικόνες της Γης από το Διαστημικό Σταθμό σε πραγματικό χρόνο.

Τι είναι αυτό που μας πάει πιο μακριά, ένα τηλεσκόπιο, ένα διαστημόπλοιο ή η δύναμη της φαντασίας των παιδιών; Την απάντηση θα τη δώσει «Μια βραδιά στο ΝΟΗΣΙΣ!», μια αξέχαστη Χριστουγεννιάτικη εμπειρία!

Το πρόγραμμα ξεκινάει στις 19:00 το Σάββατο 16/12 και τελειώνει το πρωί της Κυριακής 17/12 στις 9:30.

Η βραδινή ζώνη δραστηριοτήτων (μετά την προβολή στο Πλανητάριο) θα είναι από τις 20:00 – 23:30.

Ύπνος
Μετά τις 23:30 ακολουθεί η προετοιμασία για τον ύπνο: στρώσιμο υπνόσακων, βραδινή τουαλέτα, κατάκλιση. Στις 24:00 είναι όλοι ξαπλωμένοι. Επικρατεί ησυχία, χαμηλωμένο φως, μια προβολή σε φορητή οθόνη στο χώρο της κατάκλισης με χαμηλωμένο ήχο βοηθά την ομάδα να χαλαρώσει και να κοιμηθεί. Σε όλη τη διάρκεια της νύχτας υπάρχει χαμηλός φωτισμός και ένα άτομο από τους εμψυχωτές παραμένει σε εγρήγορση για οτιδήποτε χρειαστεί. Ο ύπνος των παιδιών θα γίνει στο φουαγιέ του πρώτου ορόφου, χώρος με πρόσβαση σε τουαλέτα. Στο δάπεδο θα υπάρχει ατομικό υπόστρωμα και ο υπνόσακος του κάθε παιδιού.

Η πρωινή ζώνη ξεκινά στις 7:30 με εγερτήριο και πρωινό. Ακολουθούν τα πρωινά εργαστήρια μέχρι τις 9:00. Η αποχώρηση των παιδιών θα γίνει στις 9:00 -9:30.

Διατροφή
Το βραδινό και το πρωινό των παιδιών θα είναι μέρος της δραστηριότητάς τους. Θα παρασκευαστεί από τα παιδιά και θα είναι ξηρά τροφή, σάντουιτς, σαλάτες, σούπα, γάλα και γλυκό για πρωινό. Ένα από τα εργαστήρια του προγράμματος θα είναι «Το φαγητό των αστροναυτών» με παρασκευή φαγητού σε στεγανή συσκευασία, χρήση αφυδατωμένων υλικών κλπ. Και φυσικά… θα ζυμώσουμε και θα ψήσουμε τα «Χριστουγεννιάτικα μοσχομυριστά αστροκουλουράκια!». Συμπληρωματικά, θα υπάρχουν έτοιμα κρύα σάντουιτς.

Ασφάλεια των παιδιών
• Σε όλη τη διάρκεια της νύχτας θα υπάρχει ένα άτομο σε εγρήγορση, για την περίπτωση που κάποιο παιδί ξυπνήσει ή χρειαστεί οτιδήποτε.
• Ένα από τα στελέχη του προγράμματος έχει πιστοποιημένες γνώσεις Α΄ Βοηθειών και θα συμμετέχει σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος.
• Τα παιδιά θα έχουν κάλυψη Αστικής Ευθύνης για την περίπτωση ατυχήματος ή ξαφνικής σοβαρής ασθένειας.
• Ο χώρος του ΝΟΗΣΙΣ φυλάσσεται σε όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Στη διάθεση των γονέων θα υπάρχει και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας για όλη τη διάρκεια του προγράμματος, έτσι ώστε να έχουν άμεση ενημέρωση από τον υπεύθυνο της βραδιάς για ότι συμβαίνει.

Οι δραστηριότητες αναλυτικότερα:

1. Προβολή στο Πλανητάριο
Τα παιδιά παρακολουθούν μια προβολή στο Πλανητάριο. Αυτό θα συμβεί στην έναρξη της βραδιάς, λίγο προτού κλείσει το ΝΟΗΣΙΣ για το κοινό.

2. Αστερισμοί και Αστέρια
Αφού δοθούν σύντομες οδηγίες, τα παιδιά θα βγουν για παρατήρηση στον εξωτερικό χώρο. Θα εντοπίσουν σχηματισμούς στον νυχτερινό ουρανό με ένα απλό τηλεσκόπιο και τη βοήθεια μιας ηλεκτρονικής εφαρμογής σε smartphone.

3. Τα παιδιά μετράνε τ΄ άστρα!
Θα επιχειρήσουμε να υπολογίσουμε το πόσα αστέρια είναι ορατά με γυμνό μάτι. Θα κάνουμε τις μετρήσεις μας στον ουράνιο θόλο μέσα από κύλινδρο παρατήρησης και με τους σχετικούς υπολογισμούς θα βγάλουμε τα συμπεράσματά μας.

4. Αστερισμοί στολίδια
Τα χριστουγεννιάτικα στολίδια μας κρύβουν αστρονομικά μυστικά! Σε ένα εργαστήριο κατασκευών, τα παιδιά θα αναπαραστήσουν τους αστερισμούς μέσα από κατασκευές με κερί, χαρτικά, χρώματα και φωσφορίζοντα υλικά.

5. Εκτοξεύσεις με απλά υλικά
Τα παιδιά δημιουργούν τα δικά τους μικρά «πυραυλάκια τσέπης» με απλά καθημερινά υλικά και δοκιμάζουν μικρές εκτοξεύσεις με υλικά μαγειρικής. Θα κατασκευάσουν επίσης πυραύλους που θα τους εκτοξεύσουμε με πεπιεσμένο αέρα.

6. Το πέρασμα του Διαστημικού Σταθμού ISS
Στο διαδραστικό χάρτη του Green Infopoint θα παρατηρήσουμε το πέρασμα του ISS την συγκεκριμένη βραδιά. Θα συνδεθούμε με τις κάμερες του Διαστημικού Σταθμού και θα παρατηρήσουμε σε ζωντανή σύνδεση την εικόνα της Γης από το διάστημα!

7. «Το φαγητό των αστροναυτών»
Ένα από τα εργαστήρια του προγράμματος θα είναι «Το φαγητό των αστροναυτών», όπου τα παιδιά θα παρασκευάσουν τρόφιμα σε υδαρή μορφή και θα τα συσκευάσουν σε διάφανη αεροστεγή συσκευασία. Η «διαστημική ομελέτα» και το «γλυκό του μπουκαλιού» είναι οι βασικές μας λιχουδιές.

Λοιπές πληροφορίες
Το κόστος συμμετοχής είναι 35€/ παιδί και περιλαμβάνει τα πάντα (δραστηριότητες, προβολές, φαγητό), εκτός από τον υπνόσακο.

Καταληκτική ημερομηνία για δήλωση συμμετοχής είναι η Πέμπτη 14/12, στις 12:00 το μεσημέρι.

Θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας στα τμήματα όλων των επιπέδων καθώς οι θέσεις είναι περιορισμένες.

Η οργάνωση του περιεχομένου και η εκτέλεση του προγράμματος είναι από την εκπαιδευτική εταιρία “Γνώση και Εμπειρία”.

Για δηλώσεις συμμετοχής (μόνο ηλεκτρονικά) πατήστε εδώ.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

1. Συμπλήρωση της ηλεκτρονικής αίτησης συμμετοχής.

2. Τρόποι πληρωμής:

– Ηλεκτρονική πληρωμή. Γίνονται δεκτές όλες οι χρεωστικές / πιστωτικές κάρτες VISA, Mastercard.

– Πληρωμή στα ταμεία του ΝΟΗΣΙΣ και δέσμευση της θέσης, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα, κατά τις ώρες λειτουργίας του ταμείου (Τρίτη έως Παρασκευή 9:00 – 15:00, Σάββατο 13:30 – 20:00, Κυριακή 11:30 – 18:00).

3. Εξασφάλιση οριστικής συμμετοχής:

Η οριστική συμμετοχή στο πρόγραμμα εξασφαλίζεται με την καταβολή του ποσού συμμετοχής και τη λήψη επιβεβαιωτικού email.

Πληροφορίες
Μαρία Καρνέζου
Τηλέφωνο: 2310 483 000, εσωτ. 121 (Τετάρτη – Παρασκευή, 10.00 – 14.00)
Φαξ: 2310 483 020, e-mail: karnezou@noesis.edu.gr

Δημοσιεύτηκε 5 Δεκεμβρίου, 2017