Κατηγορίες
Νέα Νόησις Εργαστήρι - Εκπαιδευτικά Προγράμματα

Μια βραδιά στο ΝΟΗΣΙΣ 27.1.2018

Μια βραδιά στο ΝΟΗΣΙΣ!

Για παιδιά από Γ΄ μέχρι Ε΄ Δημοτικού

Σάββατο 27 Ιανουαρίου: Μια βραδιά στο ΝΟΗΣΙΣ!
– Μια βραδιά στο σκοτάδι;
– Όχι! Μια βραδιά με παιχνίδια, κατασκευές και πειράματα για το φως, τη σκιά, τη μαγεία της Οπτικής Φυσικής.
– Ακούγεται μαγικό…
– Στο ΝΟΗΣΙΣ είναι φυσικό!
Από σωματικό θέατρο σκιών μέχρι τηλεσκόπια, από κάμερα ομπσκούρα μέχρι καλειδοσκόπια, από την κινούμενη εικόνα μέχρι τον σύγχρονο κινηματογράφο. Σύνθεση χρωμάτων, οπτικές συσκευές, τρισδιάστατες εικόνες, όλα μαζί συνθέτουν μια εικόνα, μια εμπειρία, μια διανυκτέρευση στο ΝΟΗΣΙΣ!

Το πρόγραμμα διαρκεί από τις 19:00 του Σαββάτου 27 Ιανουαρίου μέχρι το πρωί της Κυριακής 28/1 στις 9:30.

Η βραδινή ζώνη δραστηριοτήτων (μετά την προβολή στο Πλανητάριο) θα είναι από τις 21:00 – 23:30.

Ύπνος. Στις 23:30 ακολουθεί η προετοιμασία για τον ύπνο: στρώσιμο υπνόσακων, βραδινή τουαλέτα, κατάκλιση. Επικρατεί ησυχία, χαμηλωμένο φως, μια προβολή σε φορητή οθόνη στο χώρο της κατάκλισης με χαμηλωμένο ήχο βοηθά την ομάδα να χαλαρώσει και να κοιμηθεί. Σε όλη τη διάρκεια της νύχτας υπάρχει χαμηλός φωτισμός και άτομο από τους εμψυχωτές που παραμένει σε εγρήγορση για κάθε ενδεχόμενο. Ο ύπνος των παιδιών θα γίνει στο φουαγιέ του πρώτου ορόφου, χώρος με πρόσβαση σε τουαλέτα. Στο δάπεδο θα υπάρχει ατομικό υπόστρωμα και ο υπνόσακος του κάθε παιδιού.

Η πρωινή ζώνη ξεκινά στις 7:30 με εγερτήριο, πρωινό και μια πρωινή δραστηριότητα μέχρι τις 9:00. Η αποχώρηση των παιδιών θα γίνει στις 9:00 – 9:30.

Διατροφή. Η προετοιμασία του βραδινού και του πρωινού γεύματος των παιδιών θα είναι μέρος της δραστηριότητάς τους. Θα παρασκευαστεί από τα παιδιά και θα είναι ξηρά τροφή, κρύο σάντουιτς, μπισκότα, γιαούρτι, κορνφλέικς, γάλα και γλυκό για πρωινό.

Ασφάλεια των παιδιών
• Σε όλη τη διάρκεια της νύχτας θα υπάρχει ένα άτομο σε εγρήγορση, για την περίπτωση που κάποιο παιδί ξυπνήσει ή χρειαστεί οτιδήποτε.
• Ένα από τα στελέχη του προγράμματος έχει πιστοποιημένες γνώσεις Α΄Βοηθειών και θα συμμετέχει σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος.
• Τα παιδιά θα έχουν κάλυψη Αστικής Ευθύνης για την περίπτωση ατυχήματος ή ξαφνικής σοβαρής ασθένειας.
• Ο χώρος του ΝΟΗΣΙΣ φυλάσσεται σε όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Στη διάθεση των γονέων θα υπάρχει και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας για όλη τη διάρκεια του προγράμματος, έτσι ώστε να έχουν άμεση ενημέρωση από τον υπεύθυνο της βραδιάς για ότι συμβαίνει.

Οι δραστηριότητες αναλυτικότερα:

1. Προβολή στο Πλανητάριο
Τα παιδιά παρακολουθούν μια προβολή στο Πλανητάριο. Αυτό θα συμβεί στην έναρξη της βραδιάς, πάνω στο κλείσιμο του ΝΟΗΣΙΣ για το κοινό. Αργότερα το βράδυ θα γίνει και μια σύντομη προβολή στο χώρο του ύπνου πάνω σε φορητή οθόνη.

2. Παιχνίδια με το φως και τη σκιά
Σε ειδική διάταξη τα παιδιά σχηματίζουν σκιές (σκοτεινές ή χρωματιστές) με το σώμα τους ή με ημιδιαφανή, χρωματιστά αντικείμενα. Το αποτέλεσμα είναι μια σύνθετη κινούμενη εικόνα με σώματα και αντικείμενα που αναπαριστούν ή αφηγούνται μια ιστορία. Στην ίδια λογική θα υπάρχουν και 2 μικρές σκηνές για Θέατρο Σκιών, όπου τα παιδιά θα αφηγηθούν τις δικές τους ιστορίες.

3. Οπτικές συσκευές
Θα κατασκευάσουμε μικρές Κάμερες Ομπσκούρα που αποτελούν το πρώτο βήμα της φωτογραφικής μηχανής. Τα παιδιά θα κατασκευάσουν επίσης το δικό τους καλειδοσκόπιο. Στο εργαστήριο θα βρουν επίσης και άλλες οπτικές συσκευές, όπως «το μάτι της μύγας», μικροσκόπια, στερεοσκόπια, γυαλιά τρισδιάστατης όρασης, view master κ.α.

4. Εργαστήριο κινούμενης εικόνας
Σε μικροσκόπιο θα παρατηρήσουμε κινηματογραφικό φιλμ, θα μιλήσουμε για την κινούμενη εικόνα, θα περιηγηθούμε στο ΝΟΗΣΙΣ και θα ανακαλύψουμε τη συλλογή με τις μηχανές προβολής. Θα σχεδιάσουμε επίσης κινούμενη εικόνα σε 12 ή 24 καρέ σε περιστρεφόμενα ζωοτρόπια.

5. Εργαστήριο με υλικά που συγκρατούν το φως
Θα πειραματιστούμε με υλικά που φωσφορίζουν και συγκρατούν το φως. Από φωτιστικά στικάκια μιας χρήσης μέχρι χρώματα και υγρά που φαίνονται στο σκοτάδι. Θα αποτυπώσουμε σκιές αντικειμένων πάνω σε φωτοευαίσθητο χαρτί, όπως συμβαίνει με τις κλασικές εκτυπώσεις φωτογραφιών!

6. Το φως που ταξιδεύει
Θα κατευθύνουμε μια δέσμη φωτός μέσα από κινούμενα κάτοπτρά που σχηματίζουν έναν οπτικό λαβύρινθο. Θα αναλύσουμε το φως σε ένα χρωματιστό ουράνιο τόξο, θα συνθέσουμε χρώματα και σχήματα σε περιστρεφόμενους δίσκους. Θα πειραματιστούμε με τη διάθλαση του φωτός στο νερό.

7. Οφθαλμαπάτες
Πως αποτυπώνεται η εικόνα στον εγκέφαλό μας; Θα μιλήσουμε για την οπτική αντίληψη και θα παίξουμε με οφθαλμαπάτες και εικαστικούς γρίφους.

8. Αστροπαρατήρηση, θα έχει;
Το τηλεσκόπιο είναι μια από τις πιο χρήσιμες οπτικές εφαρμογές. Αν ο καιρός μας είναι σύμμαχος, το τηλεσκόπιο θα μας προσφέρει μια μοναδική εμπειρία παρατήρησης!

Σημείωση: Ορισμένα από τα εργαστήρια θα γίνονται παράλληλα, έτσι ώστε τα παιδιά να διαλέξουν ανάμεσα σε δύο επιλογές. Προβολή και φαγητό θα γίνονται με όλα τα παιδιά μαζί.

Λοιπές πληροφορίες
Το κόστος συμμετοχής είναι 35€/ παιδί και περιλαμβάνει τα πάντα (δραστηριότητες, προβολές, φαγητό, σύνδεσμος στο Internet (link) με αναμνηστικές φωτογραφίες, εκτός από τον υπνόσακο.

Καταληκτική ημερομηνία για δήλωση συμμετοχής είναι η Τετάρτη 24/1, στις 12:00 το μεσημέρι.

Η οργάνωση του περιεχομένου και η εκτέλεση του προγράμματος είναι από την εκπαιδευτική εταιρία “Γνώση και Εμπειρία”.

Για δηλώσεις συμμετοχής (μόνο ηλεκτρονικά) πατήστε εδώ.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

1. Συμπλήρωση της ηλεκτρονικής αίτησης συμμετοχής.

2. Τρόποι πληρωμής:

– Ηλεκτρονική πληρωμή. Γίνονται δεκτές όλες οι χρεωστικές / πιστωτικές κάρτες VISA, Mastercard.

– Πληρωμή στα ταμεία του ΝΟΗΣΙΣ και δέσμευση της θέσης, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα, κατά τις ώρες λειτουργίας του ταμείου (Τρίτη έως Παρασκευή 9:00 – 15:00, Σάββατο 13:30 – 20:00, Κυριακή 11:30 – 18:00).

3. Εξασφάλιση οριστικής συμμετοχής:

Η οριστική συμμετοχή στο πρόγραμμα εξασφαλίζεται με την καταβολή του ποσού συμμετοχής και τη λήψη επιβεβαιωτικού email.

Πληροφορίες
Μαρία Καρνέζου
Τηλέφωνο: 2310 483 000, εσωτ. 121 (Τρίτη – Παρασκευή, 10.00 – 14.00)
Φαξ: 2310 483 020, e-mail: karnezou@noesis.edu.gr

Δημοσιεύτηκε 17 Ιανουαρίου, 2018