Κατηγορίες
Νέα

Το ΝΟΗΣΙΣ στην 87η ΔΕΘ

Το ΝΟΗΣΙΣ, στο πλαίσιο της παρουσίας της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ), υπό το Υπουργείο Ανάπτυξης, συμμετέχει και τη φετινή χρονιά στη ΔΕΘ.

Στο περίπτερο 7, στο stand του φορέα θα παρουσιάζονται σε οθόνες βίντεο οι δραστηριότητες και το έργο του, καθώς και φωτογραφικό και βίντεο υλικό από τις μεταφερόμενες εκθέσεις ΙΔΕΑ – Αρχαία Ελληνική Επιστήμη και Τεχνολογία και Connected – Η ιστορία των υπολογιστών και η ζωή με το Διαδίκτυο.

Παράλληλα, το κοινό θα μπορεί να ενημερωθεί για το πρόγραμμα της επόμενης περιόδου 2023-2024 και τη νέα περιοδική έκθεση Eco-zoo.

Η παρουσία του ΝΟΗΣΙΣ στη ΔΕΘ θα εμπλουτιστεί με επιλεγμένα εκθέματα, όπως αντίγραφο του Μηχανισμού των Αντικυθήρων* και Ηλεκτρικό Λαμπτήρα Πυράκτωσης 50kw**.

* Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων ήταν ένας αναλογικός υπολογιστής εκπληκτικής τεχνολογίας, ο πρώτος στην παγκόσμια ιστορία. Κατασκευάστηκε πάνω από 2000 χρόνια πριν (2ος αιώνας π.Χ.) και χρησιμοποιήθηκε για τον ακριβή υπολογισμό της θέσης του Ήλιου, της Σελήνης και πιθανών των πλανητών στον ουρανό. Υπολόγιζε τις φάσεις της Σελήνης, προέβλεπε εκλείψεις Ηλίου και Σελήνης και προσδιόριζε την ημερομηνία τέλεσης των αρχαίων αγώνων. Παρόμοιος αρχαίος μηχανισμός δεν έχει βρεθεί μέχρι σήμερα. Δικαίως ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων θεωρείται τόσο σημαντικός για την εξέλιξη της Τεχνολογίας, όσο και η Ακρόπολη για την εξέλιξη της Αρχιτεκτονικής.

** Ηλεκτρικός λαμπτήρας, που χρησιμοποιήθηκε για επίδειξη στο περίπτερο της ΔΕΗ στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στα μέσα της δεκαετία του 1960. Οι λάμπες ηλεκτροφωτισμού εξελίχθηκαν τόσο ώστε σήμερα παίρνουμε τον ίδιο φωτισμό καταναλώνοντας πέντε φορές λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια (λάμπες τεχνολογίας Led), γεγονός που καταδεικνύει τον ρόλο και την αξία της επιστήμης και της τεχνολογίας στην εξέλιξη του ανθρώπινου πολιτισμού.

Επίσης, το ΝΟΗΣΙΣ παρουσιάζει στοιχεία της πιο πρόσφατης περιοδικής του έκθεσης, Connected, με θέμα τον νέο διασυνδεδεμένο ψηφιακό κόσμο, την ιστορία και τις επιδράσεις του στη σύγχρονη ζωή, στο stand του Ελληνικού Μουσείου Τεχνολογίας, στο περίπτερο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

87η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης
Από 9 έως 17 Σεπτεμβρίου 2023
Ώρες Λειτουργίας:
Σάββατο 9/9: 10:00-22:00
Κυριακή 10/9: 10:00-22:00
Καθημερινές: 16:00-22:00
Σάββατο 16/9: 10:00-22:00
Κυριακή 17/9: 10:00-22:00

Δημοσιεύτηκε 1 Σεπτεμβρίου, 2023