Κατηγορίες
Νέα Νόησις Εργαστήρι - Εκπαιδευτικά Προγράμματα

Δημιουργική Ρομποτική – ΝΕΟ εκπαιδευτικό πρόγραμμα

Για Προνήπια-Νήπια και Α΄-Γ΄ Δημοτικού

Ανακαλύπτουμε τη ρομποτική και την αρχαία Ελλάδα,
ανακυκλώνοντας (UpCycling) και επαναχρησιμοποιώντας τα παλιά μας παιχνίδια

Για Προνήπια – Νήπια
Η Δημιουργική Ρομποτική είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα ειδικά μελετημένο για παιδιά τάξεων Προνήπια – Νήπια. Το τμήμα προσχολικής ηλικίας ξεκινάει με την κατανόηση του κυκλώματος χρησιμοποιώντας αγώγιμη πλαστελίνη, ενώ παράλληλα γίνεται εισαγωγή στην επαναχρησιμοποίηση υλικών (UPCYCLING), που είναι και η βασική θεωρία του μαθήματος.

Με όχημα την ελεύθερη φαντασία των παιδιών αυτής της ηλικίας και άξονα το πρόγραμμα της Δημιουργικής Ρομποτικής θα μιλήσουμε για την Αρχαία Ελλάδα, θα μάθουμε τα μουσικά όργανα μέσω των ήχων τους, τα ζώα, τα φυτά και τα χαρακτηριστικά τους, τα γεωμετρικά σχήματα, τα καιρικά φαινόμενα με τις ιδιότητες τους, τις νότες, τα διάφορα μεταφορικά μέσα, τα φρούτα και τις εποχές, τους συνδυασμούς χρωμάτων και την συναισθηματική τους αξία. Για κάθε ένα από τα παραπάνω θέματα θα κατασκευάσουμε και μια ομαδική ρομποτική κατασκευή, θα πειραματιστούμε με κυκλώματα και ηλεκτρονικές πλακέτες, ενώ θα κλείνουμε τις εμπειρίες μας αποτυπώνοντας σε χαρτί ή με άλλα υλικά αυτό που βιώσαμε και μάθαμε. Το πρόγραμμα που αφορά την ηλικιακή ομάδα των νηπίων θα έχει άλλοτε ομαδική και άλλοτε ατομική εμπειρική χειροτεχνία. Ο ρυθμός και οι εναλλαγές από ομαδοκεντρικό σε ατομικό μάθημα θέμα έχουν να κάνουν με την εκάστοτε ομάδα και τις ανάγκες ή απαιτήσεις των παιδιών.

Θα φτιάξουμε βήμα – βήμα ζωάκια, τετράτροχα οχήματα, θα ζωγραφίσουμε τα ζώα της ζούγκλας ακούγοντας τους ήχους τους μέσω της αγώγιμης πλαστελίνης, θα ζωγραφίσουμε πίνακες από αγώγιμη μπογιά που θα έχουν ήχο και φως, θα κατασκευάσουμε μουσικά όργανα, φρούτα κ.ά. Σε όλα τα μαθήματα υπάρχει ένα σύντομο θεωρητικό μέρος ως εισαγωγή στο θέμα που θα μας απασχολήσει, με σαφείς αναφορές σε τεχνολογικά επιτεύγματα, κινήματα της τέχνης και τις επιρροές όλων αυτών στην εικαστική έκφραση της κάθε περιόδου.

Η Δημιουργική Ρομποτική είναι ένα πολυσύνθετο πρόγραμμα, με πλήρες μαθησιακό, εκπαιδευτικό, δημιουργικό, ιστορικό και βιωματικό χαρακτήρα. Κινείται, δε, σε ένα ασφαλές περιβάλλον πληροφοριών μέσα από την αρμονική παρουσίαση του διδακτικού υλικού.

Απόθεμα: 16
Ηλικία: Προνήπια – Νήπια
Ημερομηνία: 20/1, 27/1/2024
Ώρα: 14.00 – 15.15
Κόστος: 50€

Για δηλώσεις συμμετοχής (μόνο ηλεκτρονικά) πατήστε εδώ.

Για Α΄– Γ΄ Δημοτικού
Η Δημιουργική Ρομποτική είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα ειδικά μελετημένο για παιδιά πρώτων τάξεων Δημοτικού. Το τμήμα σχολικής ηλικίας θα γνωρίσει το κύκλωμα, την αγωγιμότητα και όλες τις παρεμφερείς έννοιες που θα μας απασχολήσουν στις μετέπειτα κατασκευές. Η εισαγωγή και κατανόηση της επαναχρησιμοποίησης (UPCYCLING) ως βασική θεωρία του προγράμματος, θα βοηθήσει στην ενασχόληση του κάθε συμμετέχοντα σε όλα τα διαφορετικά στάδια που υπάρχουν για κάθε κατασκευή (αποσυναρμολόγηση παιχνιδιών με παιδικά εργαλεία, ταξινόμηση, έλεγχος των υπάρχων κυκλωμάτων και απόσπαση των υλικών που μας ενδιαφέρουν, προσθήκη κυκλωμάτων σε υπάρχοντα και δημιουργία νέων κυκλωμάτων, δημιουργία διακοσμητικών λεπτομερειών, μέτρηση μπαταριών με πολύμετρο και ομαδοποίησή τους κ.α.). Τα μαθήματα έχουν καθαρά ομαδικό χαρακτήρα και στόχο να περάσουν όλοι οι συμμετέχοντες από όλα τα στάδια μιας κατασκευής, ωστόσο, βαρύτητα δίνεται στις ατομικές δεξιότητες και την κλίση του κάθε παιδιού ξεχωριστά. Το πολυπόθητο “παιχνίδι” ή το “χαλασμένο σκουπίδι- παιχνίδι” γίνεται εργαλείο και υλικό ζωτικής σημασίας για το μάθημα και ιδιαίτερα για τα ίδια τα παιδιά που πλησιάζουν τα αντικείμενα αυτά από μια εντελώς διαφορετική σκοπιά. Παύουν να υπάρχουν μάρκες και ετικέτες, το πλαστικό αντικείμενο-παιχνίδι γίνεται υλικό που άλλοτε ταιριάζει απόλυτα στις ανάγκες της κατασκευής και άλλοτε χρειάζεται μετατροπή και ανάλογη μορφοποίηση από τους μαθητές.

Οι κατασκευές έχουν ελεύθερη θεματολογία και τεράστια γκάμα, ικανή να μαγνητίσει το ενδιαφέρον όλων και να επικοινωνήσει τα διαφορετικά ενδιαφέροντα των συμμετεχόντων με δημιουργικό τρόπο. Η μηχανική, τα μαθηματικά, η αρχιτεκτονική, οι φυσικές επιστήμες και τα εικαστικά συνδυάζονται μοναδικά μέσω του πολυσύνθετου προγράμματος της Δημιουργικής Ρομποτικής, αποτελώντας εμπράκτως τον ορισμό της σύγχρονης ολιστικής μάθησης.

Η Δημιουργική Ρομποτική είναι ένα πολυσύνθετο πρόγραμμα, με πλήρες μαθησιακό, εκπαιδευτικό, δημιουργικό, ιστορικό και βιωματικό χαρακτήρα. Κινείται, δε, σε ένα ασφαλές περιβάλλον πληροφοριών μέσα από την αρμονική παρουσίαση του διδακτικού υλικού.

Απόθεμα: 16
Ηλικία: Α’ – Γ’ Δημοτικού
Ημερομηνία: 20/1, 27/1, 3/2/2024
Ώρα: 12.00 – 13.30
Κόστος: 60€

Για δηλώσεις συμμετοχής (μόνο ηλεκτρονικά) πατήστε εδώ.

Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε και υλοποιείται από τον εικαστικό Γεώργιο Αντωνογιαννάκη (Georgios GreeKalogerakis) και είναι βασισμένο στις μεταπτυχιακές του σπουδές στην Τέχνη και Τεχνολογία (MA Computational Arts). Τα εργαστήρια παρουσιάζονται από τον ίδιο και την ομάδα της AgoGreece (www.agogreece.com), έχοντας ως βασικό άξονα την ανατροφοδότηση και τη συνεχή εξέλιξη του προγράμματος.

Πληροφορίες:
Ελεάνα Μπάλλα
Τηλέφωνο: 2310 483 000, εσωτ. 149 (Δευτέρα – Παρασκευή, 10.00 – 13.00)
e-mail: balla@noesis.edu.gr

Δημοσιεύτηκε 9 Ιανουαρίου, 2024