Κατηγορίες
Νέα

Μια εκπαιδευτική δραστηριότητα από το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος στο ΝΟΗΣΙΣ

Στις 28 Απριλίου 2023, μια ομάδα από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών (ΕΚΕΦΕ) “Δημόκριτος”, επισκέφθηκε το ΝΟΗΣΙΣ για την υλοποίηση ενός εκπαιδευτικού προγράμματος, το οποίο πραγματεύονταν τον τρόπο με τον οποίο οι μαθητές/τριες αντιλαμβάνονται και μιλούν για αξίες.

Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε στο πλαίσιο της δράσης «Αξίες στο Αρχαίο Ελληνικό Δράμα» του Ευρωπαϊκού έργου VAST H2020. Στη διάρκεια του προγράμματος, η Δρ. Δώρα Κατσαμώρη, συνεργαζόμενη ερευνήτρια στο ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος”, ενέπλεξε 44 μαθητές και μαθήτριες της Β΄ Λυκείου από τα Εκπαιδευτήρια Απόστολος Παύλος, σε μια συζήτηση με σκοπό να αναστοχαστούν πάνω στην έννοια των αξιών και τον ρόλο τους στη λήψη αποφάσεων. Αντλώντας από ένα απόσπασμα από το κείμενο της “Αντιγόνης” του Σοφοκλή και τη βοήθεια εκθεμάτων από το ψηφιακό αρχείο του ΝΟΗΣΙΣ, οι μαθητές/τριες αλληλεπίδρασαν και συνεργάστηκαν προκειμένου να σχεδιάσουν νοητικούς χάρτες, συνδέοντας ηθικές αξίες ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν.

Με τη δημιουργική συνεργασία της διευθύντριας των εκπαιδευτηρίων, η οποία συνόδεψε τους/τις μαθητές/τριες, το αποτέλεσμα ήταν μια φρέσκια αντίληψη για το πώς αξίες, οι οποίες αντλούνται από την Αρχαία Ελληνική τραγωδία γίνονται αντιληπτές στη σύγχρονη κοινωνία.

Η σύμπραξη αυτή, ενός ερευνητικού κέντρου, ενός μουσείου και ενός σχολείου, δημιούργησε το κατάλληλο μαθησιακό πλαίσιο, στο οποίο μαθητές και μαθήτριες συνεργάστηκαν δημιουργικά, αλληλεπίδρασαν και ανέπτυξαν σχετική επιχειρηματολογία, καλλιεργώντας δεξιότητες του 21ου αιώνα.

Δημοσιεύτηκε 5 Μαΐου, 2023