Κατηγορίες
Νέα

Παγκόσμιο Διαδικτυακό Πρωτάθλημα Ρομποτικής FLL από το ΝΟΗΣΙΣ

Με επίκεντρο το ΝΟΗΣΙΣ, θα μεταδοθεί διαδικτυακά το Παγκόσμιο Διαδικτυακό Πρωτάθλημα FIRST® LEGO® LEAGUE, το οποίο ξεκινά την Πέμπτη 24 και ολοκληρώνεται την Κυριακή 27 Ιουνίου 2021.

Στο πρωτάθλημα συμμετέχουν 200 κορυφαίες μαθητικές ομάδες από 110 και πλέον χώρες, 1.600 περίπου μαθητές, προπονητές και 100 εθελοντές.
Το θέμα του διαγωνισμού είναι ο αθλητισμός και το FIRST® LEGO® LEAGUE Virtual Open International Greece 2021, το πρώτο ψηφιακό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Καινοτομίας, ξεκινά την Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021, στη Θεσσαλονίκη, στο ΝΟΗΣΙΣ.

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα διεξάγεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και μάλιστα με την καινοτομία της υβριδικής διαδικασίας, καθώς οι 200 ομάδες παιδιών, ηλικίας 9 – 16 ετών από διαφορετικές χώρες, θα βρίσκονται η καθεμία στο σχολείο ή στον χώρο που θα προπονείται και θα διαγωνίζονται μεταξύ τους με την αξιοποίηση της τεχνολογίας.

«Για μας αποτελεί δημιουργική πρόκληση και αναγνώριση του έργου μας το γεγονός πώς σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία είμαστε η χώρα που διοργανώνει φέτος το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ρομποτικής FIRST® LEGO® LEAGUE Virtual Open International Greece 2021» τόνισε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου – παρουσίασης που δόθηκε, ο Κωνσταντίνος Βασιλείου, πρόεδρος της Eduact – Δράση για την Εκπαίδευση, του μη κερδοσκοπικού σωματείου που διοργανώνει το μεγάλο γεγονός.

Το πρόγραμμα
Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί η τελετή έναρξης με την παρέλαση των 200 ομάδων (αριθμός που συμβολίζει και την επέτειο από την Επανάσταση του 1821) και πολλά καλλιτεχνικά δρώμενα. Την Παρασκευή 25 και το Σάββατο 26, θα διεξαχθούν οι διαγωνιστικές διαδικασίες και τα robot games, με τους 100 εθελοντές να συντονίζουν τα πάντα από το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ.

Η κατανομή των θέσεων για κάθε χώρα, όπως εξήγησε ο κ. Βασιλείου, έχει ακολουθήσει το Ολυμπιακό μοντέλο, ώστε να υπάρχει η μέγιστη δυνατή εκπροσώπηση περισσότερων από 110 χωρών απ΄όλη την Ευρώπη, Ασία, Αφρική και Αυστραλία και των 50 πολιτειών της Αμερικής. Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα παίρνουν μέρος 27 ελληνικές ομάδες που αναδείχθηκαν από τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Καινοτομίας, που ολοκληρώθηκε πριν από έναν μήνα.

Οι ομάδες θα αγωνιστούν ψηφιακά και η καινοτομία είναι το υβριδικό μοντέλο, συνθήκες που συνδυάζουν σύγχρονες και ασύγχρονες διαδικασίες για να παρουσιάσουν τις εργασίες τους σε τρία μέρη, έργα καινοτομίας, (innovation project), robot design και robot game και core values -βασικές αξίες, δεξιότητες του 21ου αιώνα και ομαδικότητα, η οποία κρίνεται από τους κριτές.

Καλλιτέχνες που θα βρεθούν μπροστά από τις κάμερες είναι ο διεθνούς φήμης κιθαρίστας Gus G., o Rous, η φιλαρμονική ορχήστρα πνευστών Thessaloniki Youth Band και η MOYSA – Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Μεγάρου Μουσικής.

Το FIRST® LEGO® LEAGUE Virtual Open International Greece 2021 διοργανώνεται από την Eduact σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, τη First και τη Lego Education υπό την αιγίδα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, της Εθνικής Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και Ακαδημίας με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και την Αντιπεριφέρεια Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Από τις 24 έως και τις 27 Ιουνίου οι εκδηλώσεις θα είναι ανοιχτές στο κοινό.

Στην ιστοσελίδα της εκδήλωσης https://fllopengreece.com/ μπορεί όποιος επιθυμεί να αλληλεπιδρά με τη διοργάνωση, να ενημερώνεται για το υλικό της έρευνας των ομάδων και τις προτάσεις που υποβάλλουν «για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και να αθλούμαστε ολοένα και περισσότερο μέσα από την καινοτομία και την τεχνολογία».

Μέσω streaming μπορεί όποιος θέλει να παρακολουθήσει robot games, συνεντεύξεις με τις ομάδες και καλεσμένους, καθώς και διάφορα ψυχαγωγικές δραστηριότητες όπως μαγειρική, escape rooms με θέμα τον πολιτισμό κ.ά.

Στην καμπάνια και το βίντεο για την προβολή του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος και του αθλητισμού συμμετέχουν οι Αντώνης Νικοπολίδης, πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής, Νέρι Νιαγκουάρα, αθλήτρια κολύμβησης, Τάκης Φύσσας, πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής, Βούλα Κοζομπόλη, Ολυμπιονίκης, αθλήτρια της υδατοσφαίρισης, Βασιλική Μιλλούση, αθλήτρια της ενόργανης γυμναστικής, Λίλα Κουντουριώτη, δημοσιογράφος και Αντώνη Τσαπατάκης, αθλητής κολύμβησης Παραολυμπιακών Αγώνων. Κεντρικός Ambassador της διοργάνωσης είναι ο πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής και νυν Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Άγγελος Χαριστέας και Cultural Ambassador, η αρχαιολόγος Ειρήνη Τεκίδου.

ΝΟΗΣΙΣ: Από την Ελλάδα για όλο τον κόσμο
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ρομποτικής FLL, το ΝΟΗΣΙΣ συμμετέχει παρουσιάζοντας:

-Το NOESIS Official Soundtrack, (https://www.noesis.edu.gr/a-new-journey/). Πρόκειται για το μουσικό video clip του τραγουδιού A New Journey, που έχει γραφτεί ειδικά για το ΝΟΗΣΙΣ και έχει γυριστεί στις εγκαταστάσεις του.

-Το video με τίτλο «The Immortal Heroes of Science» (https://www.youtube.com/watch?v=_QPw9c7rBd0 ), μια δεκάλεπτη βιντεοσκοπημένη ξενάγηση στις μόνιμες εγκαταστάσεις του ΝΟΗΣΙΣ.

–  synthessis project w/ Unison, μουσικό video με ηλεκτρονική μουσική γυρισμένο στο Πλανητάριο, με πλάνα από το ΝΟΗΣΙΣ και κείμενο στα αγγλικά που αφορούν στο έργο και τις δραστηριότητές του.

– Ένα εντυπωσιακό πείραμα από το πεδίο του Ηλεκτρομαγνητισμού που αφορά στο νόμο του Lenz, με τίτλο « Let’s let things fall and see what happens» (Ας αφήσουμε τα πράγματα να πέσουν και θα δούμε τι θα συμβεί ) (https://www.youtube.com/watch?v=6dmEI_XqvgY)

Το πρόγραμμα προβολής των δραστηριοτήτων του ΝΟΗΣΙΣ:

Παρασκευή 24/6
12.00-12.10 Let’s let things fall and see what happens – NOESIS
12.10-12.20 The Immortal Heroes of Science – NOESIS
12.50-14.00 synthessis project w/ Unison @ NOESIS planetarium Thessaloniki
19.00-19.10 Let’s let things fall and see what happens – NOESIS
19.10-19.20 The Immortal Heroes of Science – NOESIS
19.50-21.00 synthessis project w/ Unison @ NOESIS planetarium Thessaloniki

Για το συνολικό Πρόγραμμα πατήστε εδώ.

Μείνετε συντονισμένοι https://fllopengreece.com/.

 

 

 

Δημοσιεύτηκε 23 Ιουνίου, 2021