Κατηγορίες
IDEA Νέα

Εγκαίνια της ΙΔΕΑ στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2021 τα εγκαίνια της έκθεσης ΙΔΕΑ στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν οι: Prof. Mostafa Elfeki, Διευθυντής της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, Ambassador Nabila Makram, Υπουργός Μετανάστευσης της Αιγύπτου, η Α.Θ.Μ. Θεόδωρος Β΄, Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής, καθ. Ιωάννης Χρυσουλάκης, Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, Prof. Abd El Aziz Konsowa, Πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Αλεξάνδρειας, καθ. Μιχαήλ Σιγάλας, Πρόεδρος του ΝΟΗΣΙΣ και ο καθ. Βασίλειος Κουκουσάς, Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών στη Βενετία.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο καθ. Χρήστος Αραμπατζής, του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών στη Βενετία, με θέμα: “Ο μύθος του Μεγάλου Αλεξάνδρου: Η μαρτυρία ενός Βυζαντινού χειρόγραφου”.

Στη συνέχεια ακολούθησε ξενάγηση στην έκθεση από τον Eng. Ayman Elsayed, Διευθυντή του Πλανηταρίου και Επιστημονικού Κέντρου της Βιβλιοθήκης και τον Θανάση Κοντονικολάου, Γενικό Διευθυντή του ΝΟΗΣΙΣ.

Η έκθεση αυτή αποτελεί το μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός της χρονιάς για τη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας και το ΝΟΗΣΙΣ, δημιουργώντας προσδοκίες για μακρόχρονη και συνεχή συνεργασία σε θέματα πολιτισμού, εκπαίδευσης και έρευνας. Είναι γέφυρα και ένωση δύο σημαντικών φορέων σε Αίγυπτο και Ελλάδα, για την ανάδειξη δύο από τους σημαντικότερους πολιτισμούς της παγκόσμιας ιστορίας και εφαλτήριο της δικτύωσης για τη μεταφορά ακαδημαϊκής, πολιτιστικής και εκπαιδευτικής γνώσης και τεχνογνωσίας μεταξύ των οργανισμών που δραστηριοποιούνται σε Ελλάδα και Αίγυπτο.

Στη διάρκεια παρουσίας της έκθεσης στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας θα συνδιοργανωθούν με το ΝΟΗΣΙΣ παράλληλες εκδηλώσεις και δράσεις που θα μεταδοθούν διαδικτυακά και από τους δύο φορείς. Για περισσότερα πατήστε εδώ.

Για την πραγματοποίηση των εγκαινίων χρειάστηκε η συνδρομή, στήριξη και πολύτιμη βοήθεια του Υπουργείου Ανάπτυξης, του Υπουργείου Εξωτερικών, του Υπουργείου Εσωτερικών (Μακεδονίας Θράκης), του Προξενείου της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια και των οργανώσεων της ελληνικής ομογένειας που δραστηριοποιούνται στην Αλεξάνδρεια και την Αίγυπτο γενικότερα.

Θερμές ευχαριστίες στους κ.κ.: Χρήστο Δήμα, Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων για θέματα Έρευνας και Καινοτομίας, καθ. Ιωάννη Χρυσουλάκη, Γενικό Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, Αθανάσιο Β. Κοτσιώνη, Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια, Αντιγόνη Μακρυγιάννη και Μαρία Τζήκα, στελέχη του Υπουργείου Εξωτερικών. Επίσης, στους συμμετέχοντες στη λαμπρή εκδήλωση των εγκαινίων κ.κ. Prof. Mostafa Elfeki, Διευθυντή της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, Ambassador Nabila Makram, Υπουργό Μετανάστευσης της Αιγύπτου, Α.Θ.Μ. Θεόδωρο Β΄, Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής, Prof. Abd El Aziz Konsowa, Πρόεδρο του Πανεπιστημίου της Αλεξάνδρειας, καθ. Βασίλειο Κουκουσά, Πρόεδρο του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών στη Βενετία και καθ. Χρήστο Αραμπατζή, του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών στη Βενετία.

Η παραγωγή της έκθεσης αυτής έγινε από το ΝΟΗΣΙΣ το 2016 με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου 2022 και είναι δωρεάν για το κοινό.

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Υπό την Αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το video των εγκαινίων στον σύνδεσμο http://webcast.bibalex.org/cast/Details.aspx?ID=11581

Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση:

Δημοσιεύτηκε 10 Νοεμβρίου, 2021