Κατηγορίες
Νέα

Το ΝΟΗΣΙΣ επίκεντρο της μαθητικής καινοτομίας στην Ελλάδα

Για πρώτη φορά υβριδικό πρωτάθλημα με livestreaming

Επίκεντρο της μαθητικής καινοτομίας, της τεχνολογίας και της άτυπης εκπαίδευσης, γίνεται για μία ακόμη φορά το ΝΟΗΣΙΣ.

Για πρώτη φορά υβριδικά, μέσω livestreaming από τις εγκαταστάσεις του ΝΟΗΣΙΣ θα πραγματοποιηθεί στις 29 και 30 Μαΐου 2021, το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ρομποτικής και Καινοτομίας FIRST® LEGO® League.

Το ευρύ κοινό θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει τις διαδικασίες μέσω live streaming από την ιστοσελίδα https://firstlegoleague.gr/.

Όπως τόνισε σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά ο Πρόεδρος της Eduact, Κωνσταντίνος Βασιλείου, ο οποίος διοργανώνει από το 2013 τον διαγωνισμό που γίνεται πλέον εκπαιδευτικός θεσμός, φέτος συμμετέχουν 80 ομάδες από όλη την Ελλάδα, με 1.000 μαθητές στο σύνολό τους, 150 εθελοντές ομάδων και άλλους 150 εθελοντές της διοργάνωσης.

«Ενωμένοι παίζουμε, μαζί κερδίζουμε», είναι το κεντρικό σύνθημα του διαγωνισμού, υπογράμμισε ο κ. Βασιλείου. Οι ομάδες διαγωνίζονται μεταξύ τους αναζητώντας λύσεις σε θέματα οργάνωσης, στρατηγικής, σχεδιασμού του παιχνιδιού, αλλά και προβάλλοντας μέσα από αυτό επτά διαφορετικές ηθικές αξίες. «Μία από αυτές είναι ότι οτιδήποτε κι αν κάνουμε, περνάμε καλά. Και μια άλλη, απαραίτητη για τον διαγωνισμό είναι η συνεργατικότητα και η συνέργεια μεταξύ των μελών των ομάδων», όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

Το οικοσύστημα του ΑΠΘ
«Τέτοιες δράσεις καινοτομίας εντάσσονται στο οικοσύστημα του ΑΠΘ και αναδεικνύουν το πλούσιο έμψυχο δυναμικό της Θεσσαλονίκης και την ίδια την πόλη», εξήγησε ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Τεχνολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ευστράτιος Στυλιανίδης που συμμετείχε στη συνέντευξη τύπου.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Πολιτικής Κεντρικής Μακεδονίας, Άγγελος Χαριστέας, δήλωσε την αμέριστη υποστήριξη στη διοργάνωση, έτσι ώστε να εξελιχθεί σε θεσμό, ενώ η Αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Θεσσαλονίκης, Ιωάννα Κοσμοπούλου, επισήμανε, ότι τέτοιες δράσεις ενσωματώνονται στο «έξυπνο» οικοσύστημα της πόλης, που γίνεται ακόμη πιο έξυπνη, σύγχρονη και με υψηλό IQ.

ΝΟΗΣΙΣ – Χώρος τεχνολογίας και άτυπης εκπαίδευσης
«Το ΝΟΗΣΙΣ από το οποίο θα διεξαχθεί υβριδικά το Πρωτάθλημα, είναι ο φυσικός χώρος της καινοτομίας και της άτυπης εκπαίδευσης», εξήγησε αναφερόμενος στη διοργάνωση, ο Γενικός Διευθυντής του ΝΟΗΣΙΣ, Θανάσης Κοντονικολάου, υπογραμμίζοντας ακόμη ότι τα τελευταία χρόνια εκατοντάδες σχολεία σε όλη την Ελλάδα δημιούργησαν ομίλους ρομποτικής, ενσωματώνοντας στη διαδικασία της καθημερινής εκπαίδευσης, την τεχνολογία και την καινοτομία.

Την επικοινωνιακή υποστήριξη του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Ρομποτικής και Καινοτομίας FIRST® LEGO® League, που θα διεξαχθεί μέσω livestreaming στις εγκαταστάσεις του ΝΟΗΣΙΣ, έχει αναλάβει το Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ.

Όπως εξήγησε ο αν. καθηγητής του τμήματος Νίκος Παναγιώτου, μέσω του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος αναδεικνύονται οι τεχνολογίες αιχμής στην εκπαίδευση, αλλά και η ίδια η Θεσσαλονίκη ως κόμβος καινοτομίας.

Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας, της Επιτροπής Ελλάδα 2021 και της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Παράλληλα, τη διοργάνωση υποστηρίζει και ο επιχειρηματικός κόσμος, με χορηγούς τα Ελληνικά Πετρέλαια, την KLEEMAN, τον όμιλο ΤΙΤΑΝ, την INTRASOFT και τα νερά ΔΥΟΣ.

Στον παγκόσμιο διαγωνισμό συνολικά παίρνουν μέρος 279.000 παιδιά, από 115 χώρες του κόσμου και στη διάρκειά του διοργανώνονται 3.700 δράσεις.

Στο τέλος Ιουνίου 2021, αναμένεται να διεξαχθεί διαδικτυακά και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πρωτάθλημα Ρομποτικής και Καινοτομίας FIRST® LEGO® League, στη Θεσσαλονίκη, από το ΝΟΗΣΙΣ.

panel-sinentefxis-tipou

first-lego-league

 

 

 

Δημοσιεύτηκε 25 Μαΐου, 2021