1η γενιά υπολογιστών (1945-1953)

1η γενιά υπολογιστών
Στα αρχικά σχέδια, ο Χουίρλγουιντ (Whirlwind) θα ήταν ένα από τα βασικά τμήματα ενός προσομοιωτή πτήσης και ταυτόχρονα θα χρησιμοποιούνταν και από μια μηχανή σχεδιασμένη για να δοκιμάζει αεροδυναμικά μοντέλα. Σταδιακά όμως, οι εσωτερικές του βελτιώσεις τον μετέτρεψαν σε υπολογιστή γενικής χρήσης.

Σε αυτή τη γενιά ανήκουν οι υπολογιστές που κατασκευάστηκαν με βάση τις αρχές του Νόυμαν, με βασικό δομικό συστατικό την ηλεκτρονική λυχνία τύπου ENIAC (τεράστια, ακριβή και δύσχρηστη). H χρήση τους περιορίστηκε σε μερικά πανεπιστημιακά ή στρατιωτικά κέντρα ερευνών, καθώς και σε μερικές μεγάλες βιομηχανίες. Όλοι οι υπολογιστές της γενιάς αυτής χαρακτηρίζονται ως mainframe (κεντρικοί υπολογιστές).
Μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα της γενιάς αυτής:
-Στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ κατασκευάστηκε ο “Μάντσεστερ MARK-1”.
-Στην Αμερική, οι Μότσλι και ‘Εκερτ μετά τις προηγούμενες επιτυχίες τους ίδρυσαν δική τους εταιρεία στη Φιλαδέλφεια, την UNIVAC.
-Το Δεκέμβριο του 1950 άρχισε να λειτουργεί στο ΜΙΤ ο Χουίρλγουιντ, ο οποίος αργότερα μπήκε σε μαζική παραγωγή και αποτέλεσε τη βάση του δικτύου SAGE.
-Το φθινόπωρο του 1951, η ΙΒΜ προχώρησε στην κατασκευή των μεγάλων επιστημονικών υπολογιστών της σειράς 701 για στρατιωτικές χρήσεις. Λίγο αργότερα παρουσίασε τη σειρά 702, προορισμένη για πολιτικές εφαρμογές διοίκησης. Ταυτόχρονα παρουσιάζεται και ο ΙΒΜ 650, το πρώτο εμπορικό μοντέλο της ΙΒΜ που πούλησε 1500 κομμάτια σε 15 χρόνια.
Αξιοσημείωτη είναι η εγκατάσταση του πρώτου υπολογιστή στην Ελλάδα. Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας εγκαθιστά το 1959 έναν ΙΒΜ 650 ενώ μέχρι το τέλος του 1963 είχαν εγκατασταθεί συνολικά 6 υπολογιστές.