4η γενιά υπολογιστών (1973 – σήμερα)

Ο Cray είναι o πρώτος "πανίσχυρος" υπολογιστής
Ο Cray είναι o πρώτος “πανίσχυρος” υπολογιστής που παρουσιάστηκε για πολύ βαριές υπολογιστικές εργασίες την δεκαετία του 1970, καθιερώνοντας ουσιαστικά τον όρο του “υπερυπολογιστή” (super-computer) Aπόγονοι του χρησιμοποιούνται ακόμη και σήμερα (γενιές Cray-2 και Cray-3).

Η δημιουργία του πρώτου μικροεπεξεργαστή – του INTEL 4004 – από τον Τεντ Χοφ σηματοδοτεί μια περίοδο μεγάλης ανάπτυξης και βελτίωσης των υπολογιστών. Η χρησιμοποίηση της “Ολοκλήρωσης Μεγάλης Κλίμακας (LSI)” οδήγησε στην εποχή των “Mικροϋπολογιστών”, με μηχανήματα που χωράνε πλέον πάνω στο γραφείο, στο εργαστήριο, ή ακόμη και σε τσέπες.
– Στο χώρο των μεσαίων υπολογιστών παρουσιάζονται διάφορα μοντέλα από εταιρείες όπως οι DEC, HP και Datapoint.
– Ο πρώτος “μικροϋπολογιστής” (ή “προσωπικός υπολογιστής”, PC) που κυκλοφόρησε στο εμπόριο ήταν ο Altair 8800 από τον Εντ Ρόμπερτς.
– Στη δεκαετία του ’70 κάνουν την εμφάνισή τους και οι υπολογιστές της Apple και της Commodore.
– Στην τεχνική των μικροεπεξεργαστών οφείλεται και η εμφάνιση των υπολογιστικών “μηχανών τσέπης” (calculators). Η αγγλική εταιρεία Sinclair εισήγαγε το 1980 στην αγορά μια μηχανή για αρχαρίους στο μέγεθος ενός βιβλίου, τον Sinclair ZX-80, τον πρώτο υπολογιστή τέτοιου μεγέθους.
– Το 1981, η ΙΒΜ παρουσιάζει τον προσωπικό υπολογιστή IBM PC, o οποίος για αρκετά χρόνια αποτελεί πρότυπο. Ταυτόχρονα παρουσιάζεται και ο πρώτος φορητός προσωπικός υπολογιστής, ο Osborne-1.
– Στο χώρο των επιστημονικών υπολογιστών παρουσιάζεται ο Cray-1, ένας “υπερυπολογιστής” (super-computer) που εκτελεί εκατομμύρια εντολές ανά δευτερόλεπτο.
– Στις αρχές της δεκαετίας του ’80 παρουσιάζεται και ο πρώτος οπτικός δίσκος – CD.