Η καταστροφή της βιοποικιλότητας

Βιολογική ποικιλία  σε  τροπικό δάσος
Ένα δείγμα της ζωής που μπορούμε να συναντήσουμε σε ένα τροπικό δάσος. Είναι απίστευτη η βιολογική ποικιλία που υπάρχει στη φύση.

Ίσως ακούγεται αστείο, αλλά δεν ξέρουμε ακριβώς πόσα είδη ζώων και φυτών υπάρχουν. Το λιγότερο είναι 5 με 10 εκατομμύρια. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι φτάνουν μέχρι τα 100 εκατομμύρια. Προς το παρόν, 1.050.000 είδη φυτών και 1.500.000 ζώων έχουν καταγραφεί. Τι μας χρειάζονται τόσα είδη; Οι λόγοι είναι τρεις:
Πρώτον, η φύση είναι ένα κλειστό σύστημα. Κάθε είδος έχει τη δική του σημασία και η εξαφάνισή του μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες ακόμη και στη δική μας ζωή
Δεύτερον, πολλά είδη ζώων και φυτών είναι πολύ χρήσιμα στην Ιατρική, στη Βιολογία, στη Βιομηχανία, στη Γεωργία.
Ξέρετε, άραγε, ότι οι πρώτες ασπιρίνες κατασκευάστηκαν από τα φύλλα της ιτιάς και τα πρώτα λάστιχα αυτοκινήτων από το φλοιό του δέντρου “καουτσούκ”;
Τρίτον, και σημαντικότερον, είναι ένας λόγος ηθικής. Η χλωρίδα και η πανίδα της Γης μας δεν είναι μόνο ωραία. Είναι μοναδική. Έχουμε την υποχρέωση, αν θέλουμε πράγματι να θεωρούμαστε ανώτερα και έξυπνα πλάσματα, να την προστατεύσουμε και να την κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές.
Αυτός ο κόσμος δε μας δόθηκε για να τον καταστρέψουμε. Μας δόθηκε για να ζήσουμε σ` αυτόν.