Η Σεληνάκατος

Σεληνάκατος του προγράμματος Απόλλων
Σεληνάκατος του προγράμματος Απόλλων. Δεξιά της διακρίνεται ένα ηλεκτροκίνητο όχημα. Στο δεξιό σκέλος του ορόφου καθόδου διακρίνεται η σκάλα που οδηγεί στον όροφο ανόδου.

Η Σεληνάκατος αποτελούσε ένα αυτόνομο διαστημικό όχημα, σκοπός του οποίου ήταν η μεταφορά προς και από την επιφάνεια της Σελήνης των 2 από τα 3 μέλη της Αποστολής του προγράμματος Απόλλων.
Αποτελούνταν από 2 τμήματα ορόφους και το συνολικό της βάρος ήταν περίπου 15 τόνοι. Λόγω της έλλειψης ατμοσφαιρικής αντίστασης, η προσεδάφιση γινόταν με την ισορρόπηση του οχήματος με τον επιβραδυντικό πυραυλοκινητήρα του κατώτερου ορόφου καθόδου.
Ο όροφος αυτός διέθετε 4 σκέλη με πέλματα για την στήριξή του στο έδαφος. Το τμήμα αυτό παρέμενε στη Σελήνη.
Ο όροφος ανόδου περιείχε το θάλαμο πλοήγησης και διαμονής. Διέθετε ξεχωριστό κινητήρα για την αναχώρηση και συνάντηση με το θάλαμο διακυβέρνησης, ο οποίος παρέμενε στο μεταξύ σε περισεληνιακή τροχιά.
Η έξοδος και κάθοδος των αστροναυτών με ειδική στολή στην επιφάνεια της Σελήνης γινόταν μέσω μιας καταπακτής.
Ήταν απαραίτητο πριν από την έξοδο στο Σεληνιακό κενό, να αφαιρεθεί ο ατμοσφαιρικός αέρας από το θάλαμο της Σεληνάκατου και να ξαναγεμίσει μετά την επιστροφή του πληρώματος και το σφράγισμα της καταπακτής.