Βιομηχανική επανάσταση

Υδροκίνητη Κλωστική μηχανή
Η Υδροκίνητη Κλωστική μηχανή είχε ένα ¨Τραβηκτικό σύστημα¨ που αποτελούνταν από δύο ζεύγη ρόλων. Το ζευγάρι ρόλων το οποίο περιστρεφόταν με μεγαλύτερη ταχύτητα, λέπταινε το φυτίλι παράγοντας νήμα. Το νήμα στριβόταν με τη βοήθεια της διχάλας και τυλιγόταν στο Αδράχτι. Η Υδροκίνητη Μηχανή θεωρείται ο πρόγονος της σημερινής Προγνέστριας.

Η επιτάχυνση της διαδικασίας ύφανσης με την εφεύρεση της ιπτάμενης σαΐτας στον αργαλειό είχε σαν αποτέλεσμα να εργάζονται πέντε ως δέκα κλώστες για να τροφοδοτούν με νήματα έναν αργαλειό που τον χειριζόταν ένας υφαντής.
Ο Τζέιμς Χάργκρεϊβς (James Hargreaves) το 1765 κατασκεύασε μία μηχανή, η οποία ήταν βασισμένη στην αρχή του τροχού κλώσης.
Το 1769 ο Ρίτσαρντ ʼρκραϊτ (Richard Arkwright) εφεύρε την “πρώτη κλωστική μηχανή” που λειτουργούσε με την δύναμη του νερού. Την ονόμασε Υδροκίνητη Κλωστική Μηχανή (Water frame).
Ο Σάμιουελ Κρόμπτον (Samuel Crompton, 1770) συνδύασε τις δύο προηγούμενες εφευρέσεις σε μία μηχανή η οποία ονομάστηκε “spinning mule”. Παρήγαγε νήματα καλύτερης ποιότητας νήματα από εκείνα της μηχανή του Arkwright. Σήμερα είναι πολύ περιορισμένης χρήσης αυτού του είδους μηχανή.