Κατηγορίες
Δραστηριότητες Νέα Νόησις Εργαστήρι - Εκπαιδευτικά Προγράμματα

Λίγο στην άκρη, παρακαλώ, ήρθαν οι Peiramatistas!

Peiramatistas στο ΝΟΗΣΙΣ 2020 – 2021
για μαθητές από Νήπια μέχρι Β΄ Δημοτικού

Και στην εποχή του κορωνοϊού, οι Peiramatistas είναι εδώ, προσαρμοσμένοι στο πνεύμα των ημερών. Τα θέματα των τεσσάρων εργαστηρίων που θα πραγματοποιήσουμε φέτος αναφέρονται στη Βιολογία και στη λειτουργία του ανθρωπίνου σώματος:
Πού ζούνε τα μικρόβια;
• Πώς γίνεται η απολύμανση;
• Γιατί βήχουμε; Γιατί φταρνιζόμαστε; Γιατί ανατριχιάζουμε;
• Είναι βλαβερά τα έντομα;
• Είναι δυνατά τα πνευμόνια μου;
Και όπως πάντα θα αντιμετωπίσουμε τα ερωτήματα αυτά με πειράματα, κατασκευές και δημιουργικό παιχνίδι, γιατί στους Peiramatistas οι φυσικές επιστήμες είναι ψυχαγωγία.

Τα βιωματικά εργαστήρια STEAM (Science, Technology, Engineering, Art, Mathematics) συνδυάζουν πειράματα, κατασκευές, παιχνίδια. Κάθε εργαστήριο εστιάζει σε μια θεματική ενότητα: Οι Μικροοργανισμοί, Τα έντομα, Η λειτουργία του σώματος, Αναπνοή και ζωή.

Αναλυτικά τα τέσσερα εργαστήρια:

Οι Μικροοργανισμοί
Ανιχνεύουμε την ύπαρξη μυκήτων με το πείραμα της μαγιάς. Πειραματιζόμαστε με υλικά που βοηθούν ή αναστέλλουν την ανάπτυξη του μύκητα και καταλήγουμε στα φυσικά και χημικά απολυμαντικά. Αναφερόμαστε στους μικροοργανισμούς και στη μεμβράνη τους. Παρασκευάζουμε μικρά σαπούνια με κρυμμένο μήνυμα έκπληξη. Αναφερόμαστε στους ιούς και τα μέσα προφύλαξης. Μιλάμε για τους μύκητες στη διατροφή (κρασί, μπύρα, τυρί, γιαούρτι, ψωμί), παρατηρούμε μονοκύτταρους οργανισμούς σε μικροσκόπιο.

Τα έντομα
Παρατηρούμε έντομα σε μεγεθυντικό φακό, σε ψηφιακό στερεοσκόπιο, σε μοντέλα. Αναφερόμαστε στο μολυσματικό ή τον ευεργετικό ρόλο που έχουν κάποια από αυτά. Αναπαριστούμε τον κύκλο ζωής της μέλισσας και στις μεταμορφώσεις της κατά την ανάπτυξη. Αναφερόμαστε και παρατηρούμε την κίνηση της αράχνης. Παίζουμε την αράχνη σε ομαδικό παιχνίδι συνεργασίας. Δοκιμάζουμε την όραση των εντόμων Κατασκευάζουμε φανταστικά έντομα από πλαστελίνη απλά υλικά.

Η λειτουργία του σώματος
Αναφερόμαστε σε συστήματα της φυσιολογίας του σώματος: τις αισθήσεις, το σκελετικό σύστημα, το μυϊκό σύστημα και την λειτουργία της καρδιάς . Παίζουμε αισθητηριακά παιχνίδια με ενεργοποίηση μόνο μιας αίσθησης. Συνθέτουμε ένα παζλ από τα βασικά οστά του ανθρώπινου σκελετού. Παρατηρούμε και αντιστοιχούμε ακτινογραφίες με μέλη και μέρη του σώματός μας. Παρατηρούμε σε μοντέλο την μυϊκή κίνηση. Ακούμε τους χτύπους της καρδιάς και τους μετρούμε με ψηφιακό ιατρικό οξύμετρο. Παίζουμε παιχνίδι αναπαράστασης της καρδιακής λειτουργίας.

Αναπνοή και ζωή
Αναφερόμαστε στο ισοζύγιο Ο2 και CO2 στα ζώα και στα φυτά. Πειραματιζόμαστε με το CO2 και τη διαλυτότητά μέσα σε υγρό., Μετρούμε την ένταση της αναπνοής και τη δύναμη των πνευμόνων με ιατρικά και αυτοσχέδια σπιρόμετρα (κατασκευή με φιάλη νερού, καλαμάκια και νερό). Αναφερόμαστε σε άλλες λειτουργίες της αναπνοής. Γιατί βήχουμε, φταρνιζόμαστε, λαχανιάζουμε; Σε κινητικό παιχνίδι συνεργασίας, μετράμε σφυγμούς και αναπνοές με ιατρικό ψηφιακό οξύμετρο.

Επιπρόσθετα, οι Peiramatistas θα λειτουργήσουν ακολουθώντας ενημερωμένα πρωτόκολλα προστασίας από τον κορωνοϊό:
• Θερμομέτρηση κατά την άφιξη των παιδιών.
• Μειωμένος αριθμός παιδιών με αποστάσεις μεταξύ των θέσεων εργασίας.
• Απολύμανση χεριών και υλικών.
• Ατομικό σετ υλικών για κάθε παιδί.
• Ατομικά μέσα προστασίας για τα παιδιά και για τους εμψυχωτές.
Αυτά είναι μερικά από τα αυτονόητα μέσα προστασίας που θα ακολουθήσουμε στο εργαστήριο μας. Και όπως σε κάθε εργαστήριο Peiramatistas θα σας ετοιμάζουμε ενημερωτικό υλικό για δραστηριότητες στο σπίτι, για να αξιοποιήσετε δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο σας.

Ηλικία: Νήπια – Β΄ Δημοτικού
Απόθεμα: 16
Ημερομηνίες: Κυριακή 1, 8, 15 και 22/11/2020
Ώρα: 11.30-13.00
Κόστος: 60€

Τα εργαστήρια φυσικών επιστημών Peiramatistas παρουσιάστηκαν ως καλή εκπαιδευτική πρακτική στο 2ο Διεθνές Συνέδριο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας «Για να ξαναφανταστούμε το Σχολείο» (“Reimaging schooling”), Θεσσαλονίκη, Σεπτέμβριος 2015.

Η οργάνωση του περιεχομένου και η εκτέλεση του προγράμματος πραγματοποιείται από τη «Γνώση και Εμπειρία».

Για δηλώσεις συμμετοχής (μόνο ηλεκτρονικά) πατήστε εδώ.

Διαδικασία εξασφάλισης συμμετοχής
1. Συμπλήρωση της ηλεκτρονικής αίτησης συμμετοχής.
2. Τρόποι πληρωμής:
– Ηλεκτρονική πληρωμή. Γίνονται δεκτές όλες οι χρεωστικές / πιστωτικές κάρτες VISA, Mastercard.
– Συμπλήρωση της φόρμας στο ΝΟΗΣΙΣ, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα και πληρωμή στο ταμείο κατά τις ώρες λειτουργίας του (Τρίτη έως Παρασκευή 9.00 – 15.00, Σάββατο και Κυριακή 11.30 – 18.00).
3. Εξασφάλιση οριστικής συμμετοχής:
Η οριστική συμμετοχή στο πρόγραμμα εξασφαλίζεται με την καταβολή του ποσού συμμετοχής και τη λήψη επιβεβαιωτικού email.

Πληροφορίες
Μαρία Καρνέζου
Τηλέφωνο: 2310 483 000, εσωτ. 121 (Δευτέρα – Παρασκευή, 10.00 – 14.00)
Φαξ: 2310 483 020, e-mail: karnezou@noesis.edu.gr

Δημοσιεύτηκε 7 Οκτωβρίου, 2020