Κατηγορίες
Νέα Νόησις Κοινωνία

Αλληλεγγύη – Ανθρώπινα δικαιώματα

Τις τελευταίες μέρες παρακολουθούμε με ανησυχία, λύπη και έντονο προβληματισμό τα γεγονότα που διαδραματίζονται στην Ουκρανία, τις τραγικές συνέπειες του πολέμου και την πρωτοφανή και τεράστια ανθρωπιστική κρίση που αφορά όλους μας.

Ο φορέας με ευαισθησία και κοινωνική ευθύνη έχει ξεκινήσει πριν έξι χρόνια και συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό, το Πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων με στόχο να προσφέρει μια στιγμή χαλάρωσης, ψυχολογικής και πνευματικής ανάτασης στους ανθρώπους που έχουν εγκαταλείψει βίαια την πατρίδα τους, έχουν χάσει αγαπημένους τους ανθρώπους, τα υπάρχοντά τους και φιλοξενούνται στη χώρα μας κάτω από δύσκολες συνθήκες προσπαθώντας να ξεκινήσουν νέα ζωή και να αποκτήσουν αισιοδοξία και όραμα.

Ιδιαίτερα για τη νέα γενιά, τα παιδιά και τα ορφανά του πολέμου, γίνονται προσπάθειες για την ομαλή κατά το δυνατόν ενσωμάτωση στο ελληνικό περιβάλλον και στα σχολεία μας, με πρόνοια και μέριμνα να έχουν εκπαίδευση και να μη χάσουν την επαφή τους με τον Πολιτισμό, την Τέχνη και τις ανθρώπινες αξίες. Να μην απογοητευτούν και να εμποτιστούν με τις έννοιες της αλληλεγγύης, της συμπαράστασης και της ένωσης λαών και ανθρώπων που συνεργάζονται αρμονικά και ειρηνικά, χωρίς διακρίσεις, για την επίτευξη κοινών στόχων και σκοπών.

Αρωγός του φορέα στην προσπάθεια του αυτή είναι όλοι οι επισκέπτες, τα παιδιά μας, η σχολική και μαθητική κοινότητα, οι εκπαιδευτικοί, που έρχονται στο φορέα και παρακολουθούν τις δράσεις του, τα Προγράμματα, τις Εκθέσεις και τα θεάματα και δημιουργούν την οικονομική πηγή για να μπορεί ο φορέας να εκτελεί το ερευνητικό, πολιτιστικό, εκπαιδευτικό και κοινωνικό του Έργο.

Στις δραματικές καταστάσεις αυτές με τις ολέθριες συνέπειες, ο φορέας θα προσφέρει σε κάθε Ουκρανό πρόσφυγα ή μετανάστη το Πρόγραμμα φιλοξενίας μας και τα εκπαιδευτικά του Προγράμματα, επιθυμώντας να συμμετέχει και να βάλει ένα λιθαράκι ευζωίας, μια μικρή όμορφη στιγμή στους ανθρώπους αυτούς που δοκιμάζονται με τον χειρότερο και τραγικότερο τρόπο.

Επίσης, θα προσφέρει τις υπηρεσίες του στην Ελληνική ομογένεια, στην οικογένεια και σε κάθε Έλληνα ομογενή που δοκιμάζεται και στερείται των βασικών αναγκών διαβίωσης και επιβίωσης και αναγκάζεται να ξεριζωθεί από την Ουκρανία και να έρθει στην Ελλάδα με την ελπίδα να συνεχίσει να ζει. Το έργο επαναλαμβάνεται.

Με σχετική επιστολή προς τις αρμόδιες αρχές δηλώνει τη διάθεσή του να βοηθήσει και να αντιδράσει.

Με βαθιά εκτίμηση και σεβασμό στις ανθρωπιστικές αξίες, στα ανθρώπινα δικαιώματα και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Με πίστη στα αναφαίρετα δικαιώματα για ειρήνη, ελεύθερο πνεύμα και βούληση, αδιάκοπη πρόσβαση στην εκπαίδευση και τον Πολιτισμό.

Ευχαριστούμε.
Οι άνθρωποι του ΝΟΗΣΙΣ

Δημοσιεύτηκε 11 Μαρτίου, 2022