Επιστημονικά και Eρευνητικά Ενδιαφέροντα

Το ΝΟΗΣΙΣ προσελκύει κάθε χρόνο πάνω από 140.000 επισκέπτες και αυτό το επιτυγχάνει μέσα από μια πληθώρα δραστηριοτήτων, όπως από μόνιμες και νέες εκθέσεις του Μουσείου Τεχνολογίας, προβολές στις ειδικές αίθουσες (Πλανητάριο, Προσομοιωτής 3D, Κοσμοθέατρο 3D), το διαδραστικό «Τεχνοπάρκο» με συμμετοχικά εκθέματα. Παράλληλα, διαθέτει συνεδριακό κέντρο και αίθουσες ομαδικών εργασιών για τα εκπαιδευτικά του προγράμματα (ρομποτική, πειράματα φυσικής και χημείας, επιστημονικά πάρτι, θεματικές βραδιές κλπ.).

Στο διαδίκτυο (https://www.noesis.edu.gr) έχει παρουσία από το 1995 και εμπλουτίζει διαρκώς το δωρεάν εκπαιδευτικό του υλικό (wiki τεχνολογίας, ιστορίες επιστήμης με κινούμενα σχέδια, εικονικά εργαστήρια φυσικής και χημείας) και πολλά άλλα.

Τα τελευταία 12 χρόνια το ΝΟΗΣΙΣ σχεδίασε και παρήγαγε πάνω από 15 μικρές και μεσαίες περιοδικές εκθέσεις. Οι θεματικές διαφέρουν, από διαδραστικά εκθέματα, αστροφωτογραφίες μέχρι και ιστορία των υπολογιστών και τέχνες

Η κύρια δράση του αφορά τον σχεδιασμό και υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Παραδείγματα αποτελούν το πενθήμερο καλοκαιρινό πρόγραμμα «Explora», «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας», «Εργαστήρια Ρομποτικής», «Αερομοντελισμός» κλπ. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αφορά την παρουσίαση Science Shows, μικρών χρονικά (45’) παρουσιάσεων επιστημονικών πειραμάτων που εξηγούν με απλό και κατανοητό τρόπο θέματα θετικών επιστημών.

Το ΝΟΗΣΙΣ διοργανώνει συναντήσεις και ημερίδες με διακεκριμένα μέλη της επιστημονικής κοινότητας, σε συνεργασία με άλλους πολιτιστικούς και ερευνητικούς φορείς, όπως το Βρετανικό Συμβούλιο, το Γαλλικό Ινστιτούτο, το ΕΚΕΤΑ κ.ά.

Επίσης, στις εγκαταστάσεις του φορέα διοργανώνονται σε ετήσια βάση μεγάλης κλίμακας εκδηλώσεις με τη συμμετοχή χιλιάδων ατόμων, όπως «Αστροπάρτι», «Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής», «Διαγωνισμός First Lego League» κ.ά.