Κατηγορίες
Νέα Νόησις Κοινωνία

Το ΝΟΗΣΙΣ συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 18.5.2023

Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2023
Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής

Τα μουσεία αναδεικνύοντας την πολιτιστική και τη φυσική κληρονομιά, καθώς και τη σύγχρονη δημιουργία, συμβάλλουν ουσιαστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση ενός βιώσιμου μέλλοντος, μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων, εκθέσεων, τοπικών δράσεων και έρευνας.

Το 2023 η Διεθνής Ημέρα Μουσείων θα επικεντρωθεί στα παρακάτω θέματα που περιλαμβάνονται στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών:
– Στόχος 3 Παγκόσμια υγεία και ποιότητα ζωής.
– Στόχος 13 Δράση για την κλιματική αλλαγή.
– Στόχος 15 Ζωή στη Γη: προστασία της βιοποικιλότητας.

Με το θέμα του φετινού εορτασμού το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM – International Council of Museums) επιθυμεί να αναδείξει τον ρόλο και τη δύναμη των μουσείων να συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων της αειφορίας και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής του κοινωνικού συνόλου.

Το ΝΟΗΣΙΣ, υπηρετώντας τους στόχους της βιωσιμότητας και αειφορίας, οικοδομήθηκε με βιοκλιματικό σχεδιασμό. Τις αρχές αυτές, όπως επίσης τον σεβασμό στο περιβάλλον και την επιστημονική γνώση που μπορεί να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή, ενσωματώνει και στις εκπαιδευτικές του δράσεις, όπως για παράδειγμα στα εκπαιδευτικά προγράμματα «Explora» και «Εγ-κλιματολογία» και σε επιστημονικές ταινίες, όπως «Το κλίμα της Γης» και «Η Οδύσσεια των ωκεανών», που προβάλλονται στο Πλανητάριο και το Κοσμοθέατρο αντίστοιχα. Επίσης, σύντομα, θα είναι έτοιμο για το κοινό και το θεματικό πάρκο «ECOZOO» με θέμα τη βιοποικιλότητα.

Το ΝΟΗΣΙΣ γιορτάζει και συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων αναδεικνύοντας άλλη μια φορά τον πολύπλευρο χαρακτήρα του, που το καθιστά μοναδικό.

Γιατί το ΝΟΗΣΙΣ είναι Μουσείο
Με τρεις μόνιμες εκθέσεις, που αναδεικνύουν και προάγουν την τεχνολογία και τα επιτεύγματά της: Την Έκθεση Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, την Έκθεση για την Τεχνολογία των Μεταφορών και το Τεχνοπάρκο, μια βιωματική «παιδική χαρά» επιστήμης, για μικρούς και μεγάλους.

Γιατί το ΝΟΗΣΙΣ είναι φορέας διάδοσης της Τεχνολογίας και της Επιστήμης
Με μοναδικά και πρωτότυπα εκπαιδευτικά εργαστήρια, που απευθύνονται σε μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου, αλλά και σε μεγαλύτερα παιδιά, «συστήνει» στους μαθητές την επιστήμη και τις σύγχρονες τάσεις της. Παράλληλα, με δράσεις όπως η περιοδική έκθεση Connected και το ετήσιο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής, δημιουργεί μια μόνιμη εστία μετάδοσης της επιστημονικής γνώσης.

Το ΝΟΗΣΙΣ γιορτάζει και συμμετέχει στη φετινή Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2023, την Πέμπτη 18/5, με τις παρακάτω δραστηριότητες:
Δωρεάν είσοδο στο Μουσείο Τεχνολογίας και την περιοδική έκθεση Connected (λειτουργία μέχρι τις 19.30).
Δωρεάν προβολές στο Πλανητάριο, της ταινίας “Το κλίμα της Γης”, στις 16.00, 17.00, 18.00 και 19.00.

Παράλληλα, στο κεντρικό lobby θα φιλοξενηθούν μουσικά σχήματα από τη ΔΕΠΠΑ Θέρμης.

Σας περιμένουμε!

Δημοσιεύτηκε 16 Μαΐου, 2023